Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Muixaranga d’aniversari. Amb Meliton.

La Unesco m’ha fet un gran regal d’aniversari, que avui faig anys, Aquesta matinada ha declarat La Muixarange i totes les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Felicitats a la gent d’Algemesí però supose que ells són els primers a entendre que per a molts de nosaltres la Muixaranga és l’himne del nostre poble, de la nostra gent. Un himne de dignitat, solemne, que ben sovint desperta emocions ancestrals. Recorde Muixarangues de força, aquella de Carles Santos…, i muixarangues de dol, terriblement solemnes, com ara aquella que va sonar per la Mavi.

Cada any el quinze d’agost quan la marededéu entra a l’església s’estableix una competició de músiques entre la colla de dolçainers de Bétera, que eleven al cel una gloriosa muixaranga, i la banda de música que fa el xim-pum xim-pum aquell de Franco.

He buscat si al youtube hi havia alguna versió del nostre himne tocat per ells. No n’he trobat cap però, oh sorpresa!, la xeringa ens ha regalat un vídeo fantàstic del Meliton fent-ne una versió casolana. Meliton era el dolçainer del poble, ara ja és massa major, i té el mèrit indisputat d’haver aguantat la tradició de la dolçaina a Bétera.

Que sone doncs.

 

Publicat dins de Bétera | Deixa un comentari

  1. la muixeranga és d’algemesí, però també és de tots vosaltres que estimeu la terra, la cultura i les arrels d’un poble què, a l’ombra d’homenots com aquest Meliton, ha sabut i deu saber agafar el relleu de noves generacions perque mai tornem a patir èpoques grisses òn tot allò que sonava a català i valencià era repudiat fins i tot pels fills del poble.
    Que el reconeiximent de l’UNESCO siga un premi a tots els qui senten pròpia la muixeranga arreu del mon.
    Gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.