Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

28 de gener de 2022
0 comentaris

“Mediterráneo”, de Marcel Barrena

Mediterráneo. Director: Marcel Barrena. Guió: Danielle Schleif, a partir d’una història de Marcel Barrena i Òscar Camps. Repartiment: Eduard Fernández (Òscar Camps), Dani Rovira (Gerard), Anna Castillo (Esther Camps), Sergi López (Nico), Melika Foroutan (Rasha), Àlex Monner (Santi Palacios), Giota Festa (Nora), Vassilis Bisbikis (Masouras), Yiannis Niarros (Loukas). Vista el 25.01.2022, en VO, per FilminCat.

Sinopsi: Tardor de 2015. Dos socorristes aquàtics de Barcelona, l’Òscar i en Gerard fan cap a Lesbos, impactats per la fotografia d’un nen ofegat al mar d’aquell indret, en una zona que haurien d’haver cobert els socorristes. Quan hi arriben, constaten la magnitud de la tragèdia: una munió de persones que fugen de conflictes armats travessen l’estret entre la veïna Turquia i Lesbos amb precàries embarcacions, que acaben bolcades o rebentades, sense que ningú s’encarregui de rescatar-los del mar. El que havia de ser una estada de dos dies de l’Òscar i en Gerard es transforma en una operació que dura mesos, afegint-s’hi membres del seu equip, l’Esther i el Nico. És un no parar de salvar vides, entre d’altres que es perden perquè no donen a l’abast; han de lluitar contra la policia grega, la passivitat de les autoritats i un rebuig local a la immigració, per bé que compten amb la solidaritat i humanitat d’alguns grecs, com Nora, la mestressa d’una pensió arran de la platja. La seva tasca humanitària és silenciosa i al marge de qualsevol reconeixement oficial, per la qual cosa el fotoperiodista Santi Palacios brega per a publicar-ne fotografies i fer-ne difusió mediàtica.

No acabo de veure bé parlar d’aquest document com una pel·lícula. Sí, és sobretot un document, en clau de ficció, sobre els fets que van precedir la creació de l’ONG Open Arms, a partir dels propietaris de l’empresa de socorrisme aquàtic ProActiva Open Arms. Per exemple, hi ha un cert tractament hagiogràfic del personatge d’Òscar Camps -i els seus companys-, però et fa l’efecte que encara es queden curts en narrar aquella tasca humanitària a contracorrent. L’actitud de les autoritats o les sortides de la gent de Lesbos fan pensar amb un cert maniqueisme fílmic, però molt em temo que són força realistes… Hi ha també certs elements dramàtics que es van trenant al decurs del metratge, per a entretenir-lo del que foren només actes de rescat marítim: és una ficció i no un documental i això té les seves regles -que tanmateix son treballades amb força convencionalitat: la relació pare-filla, la recerca de la filla per la doctora, una certa epifania per a alguns habitants de l’illa, etc-. La vocació solidària i divulgativa del producte fa de mal filar prim des del punt de vista cinematogràfic, però, per altra banda, una cosa no treu l’altra.

La interpretació d’Eduard Fernández és d’una autenticitat i intensitat admirables. Al seu costat, Dani Rovira treu amb solvència el seu Gerard. En canvi, si se’m permet -i aprofitant que escric aquestes ratlles quan ja s’han anunciat les nominacions als Gaudí- no entenc com poden nominar com a secundaris els estimats Sergi López i Àlex Monner pel seu treball en aquest film: Sergi López hi té un paper molt discret, però és que Àlex Monner literalment es passeja breument per la pel·lícula.

I finalment se’m fa inevitable parlar del tractament lingüístic. Aquí es pot parlar castellà, anglès, grec… però no es pot parlar en català -llevat d’un moment fugaç, quan Gerard està connectat per mòbil amb casa seva i li diuen coses al fill petit-; malgrat que els personatges -Òscar Camps, Esther Camps, Gerard…- són catalanoparlants i tenen moltes converses entre ells. No els ha donat la gana de rodar-ho de manera que aquests emprin el català i això que li hagués donat una textura complementària quant a la diversitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!