última ronda

r.mirabete

Recital al Pati Llimona

Deixa un comentari

 

Recital al Centre Cívic Pati Llimona, de Barcelona, a dues bandes, amb el poeta i investigador en poesia Ricard Ripoll. Vam encarar els nostres llibres en un diàleg de mots i de poemes molt fructífer i agosarat. Ricard Ripoll amb el seu “Fènix” (Edicions 3i4, 2022) i un servidor amb “Esdeveniment” (Edicions 3i4, 2017) vam centrar la conversa en la construcció del poema com a cos en moviment, que reviu i que esdevé mot i batec, vida compresa i vida projectada.

Moltes gràcies per venir al recital!

Aquesta entrada s'ha publicat en Diaris el 22 de març de 2024 per ricard99

Transversant la poesia. Ricard Mirabete

Deixa un comentari

El grup de treball TransVersant la poesia de l’Associació de Mestres Rosa Sensat està format per docents d’infantil, primària, ESO, batxillerat, de l’àmbit universitari i altres professionals de l’educació amb interès i experiència en poesia. També en formen part, professionals de la biblioteca pública, especialitzats en poesia, i membres de col·lectius o entitats que valoren el fet poètic com forma d’expressió i de vida.

Al seu canal de Youtube han publicat un poema meu:

TransVersant la poesia

Aquesta entrada s'ha publicat en La desaparició el 24 de març de 2023 per ricard99

Ricard Mirabete: de l’‘Última ronda’ a ‘La desaparició’

Deixa un comentari

 

Entrevista a Ricard Mirabete a La veu dels llibres, per Susanna González Turigas

Ricard Mirabete m’espera un matí de dijous a l’estació d’autobusos de Vic. Som a la tardor. Abans d’anar a casa seva aprofitem per caminar per la Plaça Major i els carrerons més emblemàtics de la vila vella i el call jueu. La boira encara trigarà una estona a marxar i embolcalla la ciutat donant-li un to romàntic. Camina i parla, content de rescatar la memòria dels edificis principals, la identitat dels seus primers propietaris, la sort d’uns i altres.

Mirabete és fill del barri de Sants de Barcelona, però fa uns quinze anys que passa llargues temporades a Vic, fins que s’hi ha traslladat definitivament. Li agrada conèixer els racons més amagats, del nucli als ravals, i deixar-se perdre pels camins que a tocar de casa el posen en contacte amb el silenci i la natura.

 

LA VEU DELS LLIBRES

Aquesta entrada s'ha publicat en Diaris el 4 de gener de 2023 per ricard99

POÈTICA DE L’ESDEVENIMENT

Deixa un comentari

Text teòric sobre el meu llibre Esdeveniment (Edicions 3i4, 2017).

“És possible dir l’esdeveniment? Cal una reflexió prèvia, una reflexió que és eminentment lingüística. Partim de la premissa que el llenguatge crea el món. Això que ja sembla un tòpic -i que és ben conegut per totes les persones que escriuen literatura, assaig o, fins i tot, dietarisme i memorialisme- si ho desenvolupem per mitjà de la creació poètica i ho portem a l’extrem, serveix per a  la configuració de la nostra identitat individual. Potser també ens pot ser útil per investigar les identitats col·lectives. Que el discurs líric sigui també una mena d’experiència humana és un dels propòsits d’aquesta anomenada poètica de l’esdeveniment. Aquí entraria la concepció filosòfica d’esdeveniment, des de la filosofia del llenguatge i des de la noció d’esdeveniment que han anat configurant  filòsofs com ara Gilles Deleuze, Jacques Derrida i Alain Badiou. La intenció clara d’aquesta proposta poètica és que la creació del discurs poètic faci real l’experiència lingüística escrita.”

Fragment de l’article “Poètica de l’esdeveniment”, de Ricard Mirabete, publicat a la revista Mirmanda, núm.16.

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Diaris el 17 d'abril de 2022 per ricard99

UNA EXTINCIÓ EN VERS

Deixa un comentari

El poeta i crític literari Alfons Navarret escriu un excel·lent article sobre el llibre La desaparició, de Ricard Mirabete. L’article ha sortit publicat a la revista de literatura L’Aiguadolç (núm.50, 2021). No us el perdeu!

Cap lector no haurà d’esperar una mirada poètica dins de la tradició ben entesa, sinó una escalada que trenca motlles i ens obliga a mirar cap a superfícies i territoris poc explorats en la nostra tradició. Esdevé, així, una poesia arriscada que trenca els límits dins d’una obra on cada nou llibre esdevé un pas decidit cap a l’incògnit o la fosca, dins la millor tradició de la poesia d’avantguarda i emparentada, igualment, amb una poètica de la reflexió.

Alfons Navarret, sobre La desaparició (Santa Coloma de Gramenet: Tanit, 2020)

 

Enllaç:

«Una extinció en vers (Ricard Mirabete: La desaparició. Ed. Tanit).». Aiguadolç, L’, [en línia], 2021, Núm. 50, p. 189-94, https://raco.cat/index.php/Aiguadolc/article/view/396662

L’Aiguadolç

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Diaris el 3 de març de 2022 per ricard99