Las al jaç

El blog de Marcel Campà

30 de juliol de 2011
0 comentaris

El calvari de Rodríguez Zapatero

En l’època dels Pujol, González, etc., els presidents exercien un poder omnímode tant al govern com al partit. Això tenia l’avantatge de la simplicitat: per exemple, quan Aznar va decidir no optar a la reelecció, el procediment de designació del seu successor va ser prou àgil: Aznar va triar qui va voler, en va apuntar el nom en una llibreta blava, i, quan li va semblar oportú, en va informar el partit.

Actualment les coses han canviat. Amb Pasqual Maragall vam veure per primer cop un president a qui el partit posava constantment en ridícul, la legislatura passada vam gaudir d’un vicepresident decoratiu, i ara és el president espanyol qui passa aquest calvari: el partit li va col·locar Alfredo Pérez com a vicepresident, el va forçar a anunciar que no es presentarà a la reelecció, va impedir que la seva preferida optés a unes primàries, i finalment l’ha forçat a avançar les eleccions.

Per a governar una estructura complexa com un partit polític, la direcció col·legiada és un sistema més adequat que no pas la concentració de tot el poder en una sola persona. Però quan, després d’un lideratge fort, el líder entra en fase crepuscular i es converteix en un titella a qui la pròpia organització desautoritza cada dos per tres, l’espectacle és bastant trist.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!