BONA VIDA

Jaume Fàbrega

8 de març de 2010
5 comentaris

HERÈNCIA MENORQUINA

A l´estat de Florida, Estats Units, la població de Saint Augustine celebra la diada de Menorcael pròxim 17 de març, on hi vaig (del 9 al 18) a fi d’ investigar l’herència cultural i gastronòmica que hi va deixar un grup  de menorquins al s. XVIII. Una de les reststes d’a questa aportació són les formatjades

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:1;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
mso-layout-grid-align:none;
text-autospace:none;
font-size:12.0pt;
font-family:”Courier New”;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:CA;
mso-fareast-language:CA;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:0cm 80.75pt 155.85pt 80.75pt;
mso-header-margin:0cm;
mso-footer-margin:155.85pt;
mso-page-numbers:1;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

FORMATJADES

Les formatjades constitueixen
unes típiques panades (el nom mallorquí) balears, amb diverses versions
menorquines, totes excel.lents.Si bé originàriament eren pròpies de Pasqua, ara
se solen fer tot l’ any. Solen amidar uns 9 cm de diàmetre i uns 4 cm d’
altura.

Es interessant saber que a la
població de Saint Augustine, Florida, encara se n’ elaboren, com a conseqüència
del llegat menorquí, d’ un grup portat pels britànics als s. XVIII, que ha mantingut
algunes de les seves tradicions i celebren una 
festa anual.

Ingredients

1 kg de farina (us sortiran,
aproximadament,  unes 24 o 30
formatjades)

300 o 400  g de llard

1 got d’ aigua calenta

25 o 30 g de llevat de forner

sal

farcit:carn de xai o de llom
de porc (1 kg aproximadament)

sal

safrà en bri (opcionalment
colorant)

1 tros de sobrassada

1 tros de cansalada (sense
salar)

pebre negre

Elaboració

Desféu el llard ; el llevat
el desféu amb una mica d’ aigua. Barregeu tots els ingredients, tirant-los a al
farina en forma de volcà, amb un clot i treballeu força estona la pasta.Ha de
quedar com una psta de  pa, una mica
consistent. Deixeu-la reposar en un lloc calent,de mitja hora a tres quarts
(tot i que hi ha que no deixa tovar (llevar) la pasta).

En un recipient teniu petits
de carn; en un altre, trossets de sobrassada i de xua (cansalada).

Quan hagi llevat, talleu-ne
petits trossos o boles, una mica més petites que un ou. Aplaneu-les damunt
farina. Feu una base o disc :col.loqueu-la en un motllo, aixecant les vores,
com un cistellet; al damunt hi poseu 3 o 4 trossets de  carn, de xua, la sal, el colorant, la
sobrassada i el pebre negre; ho tapeu amb una altra tapa de massa, igual; ho
poseu en un motlle especial (o amb un got) tanqueu la formatjada,sobretot de
les vores, si voleu hi passeu el corró. Punxeu la tapa amb una forquilla, a fi
que el farcit pugui respirar. Poseu-les en una plata de forn, greixada, i les
poseu a coure.A forn mitjà, hi han d’ estar de 20 minuts a 1/2 hora, o a forn
no gaire fort, uns 3/4 hora.

Notes

Les formatjades de be (Maó i
Ciutadella) queden més seques, les de porc, en canvi, més brèvoles o suaus.

Es poden menjar al mateix
dia- sobretot les de xai- o fins al cap de 2 o més. Fins i tot les podeu
congelar amb èxit.

A part de les carns
esmentades, es pot fer servir conill.

Opcionalment, abans de
posar-les al forn les podeu pintar amb rovell d’ ou, a fi que adquireixin un
aspecte més daurat i brillant.

  1. Això sí que és ben interessant, Jaume. Espero que siguem dels primers en assabentar-nos-en o que ens ofereixis la referència al mitjà en el qual publiquis el resultat de les teves recerques.
    Per cert, sense ànim de ser tafaner, un dia ens has d’explicar la teva vinculació amb Florida, que segons les entrades del blog sembla que sovinteges, i sobretot algún article sobre les troballes culinàries que hi hagis fet, perquè si no m’han informat malament, dins d’Estats Units, es considera una de les més riques i variades…

  2. M’encurioseix molt aquest tema. Espere que ens contaràs coses. Fa pocs dies que he tornat de Menorca i m’he enamorat de la seua cuina.
    Intentí de trobar el teu llibre La cuina de Menorca en català per tota l’illa, però em van dir que s’havia exhaurit (i tampoc no hi ha hagut manera de trobar-lo per internet). És ver que ja no n’hi ha?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!