BONA VIDA

Jaume Fàbrega

26 d'abril de 2010
0 comentaris

ESQUEIXADA, AMANIDA DE BACALLÀ

Una de les amanides més originals de tota la Mediterrània.

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
mso-layout-grid-align:none;
text-autospace:none;
font-size:10.0pt;
font-family:”Courier New”;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
.MsoPapDefault
{mso-style-type:export-only;
margin-bottom:10.0pt;
line-height:115%;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:36.0pt 80.7pt 155.75pt 80.7pt;
mso-header-margin:36.0pt;
mso-footer-margin:155.75pt;
mso-page-numbers:1;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

ESQUEIXADA

Una
deliciosa amanida de bacallà, que té nom propi: esqueixada o bacallà esqueixat.

Ingredients

1/2
kg de bacallà del morro, 3 tomàquets madurs

1
ceba grossa,olives negres,oli d’ oliva

Elaboració

Dessaleu
el bacallà, ja desfilat o esqueixat a trossets, canviant l’ aigua diverses
vegades fins que, tastant-lo, veieu que està a punt. També el podeu dessalar
tota una nit, a talls més grossos.

Després-
això és important- cal que l’ escorregueu molt bé, prement-lo, si cal,  fort amb les mans.

Poseu-lo
en un plat i afegiu-hi la ceba tallada a tires o a quadradets, i el tomàquet
tallat a trossos petits. Adorneu-ho amb les olives negres. Ruixeu-ho amb
abundant oli d’ oliva.

Notes

Tastar
abans el punt de sal: això és molt important, ja que una bona Esqueixada no ha
de ser salada, però tampoc fada.

La
ceba pot ser tendra; n’hi ha que en prescindeix. El tomàquet pot ser pelat i
sense llavors i aixafat. Es pot muntar en forma de motllo.

Aquesta
Esqueixada es pot completar amb pebrot vermell,amb talls d’ ou dur, per
exemple, i fins i tot anxoves de l’ Escala. També es pot fer
minimalista,prescindint per exemple, del tomàquet i fins de la ceba.

Si
hi afegiu mongetes seques bullides, teniu l’ “Empedrat” , o bé el
“Poti-Poti” si hi ha patates bullides.

Amb
els ingredients propis de l’ escalivada, tenim les esqueixades a l’estil
valencià (espencat, esgarrat, etc.).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!