BONA VIDA

Jaume Fàbrega

27 d'abril de 2010
0 comentaris

AMANIDA CATALANA

Un bon trio: Trempó, ensalada valenciana i amanida catalana.

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:PMingLiU;
panose-1:2 1 6 1 0 1 1 1 1 1;
mso-font-alt:????;
mso-font-charset:136;
mso-generic-font-family:auto;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:1 134742016 16 0 1048576 0;}
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;}
@font-face
{font-family:”@PMingLiU”;
panose-1:0 0 0 0 0 0 0 0 0 0;
mso-font-charset:136;
mso-generic-font-family:auto;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:1 134742016 16 0 1048576 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
mso-layout-grid-align:none;
text-autospace:none;
font-size:12.0pt;
font-family:”Courier New”;
mso-fareast-font-family:PMingLiU;
mso-fareast-language:ZH-TW;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
mso-fareast-font-family:PMingLiU;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:7.1pt 80.75pt 155.85pt 80.75pt;
mso-header-margin:0cm;
mso-footer-margin:155.85pt;
mso-page-numbers:1;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

 

 

 

AMANIDA CATALANA

Aquesta amanida apareix, arreu de
Catalunya, a la carta de molts restaurants. Es tracta, però, d’un plat d’origen
popular que, no obstant, no tenia ni un nom fixat (l’ adjectiu ha sortit més
tard, des dels anys 30) ni, sovint, tots els ingredients totalment tipificats.
Actualment, però, per Amanida Catalana s’entén una amanida verda, amb
il.lustracions mixtes que, sobretot, són embotits. Aquest, probablement, més
que cap altre afegit, és l’element que la caracteritza.

Ingredients

ceba

tomàquet madur (hi ha qui el
prefereix verdós)

enciam

olives

sal

oli

vinagre (opcional)

embotits catalans

Elaboració

Es neteja la ceba. Si és tendra, es
talla a quarts. Si és vella, es posa en aigua i es talla a tires, mitges
llunes, rodelles, etc.

El tomàquet es talla a quarts o a
rodelles.

Es neteja bé l’enciam, s’eixuga
molt bé i es parteixen les fulles o, millor, es presenten senceres.

Es posen tots aquests ingredients
en una plata (tradicionalment més plana que alta, però força gran, ovalada o
rodona) , s’hi afegeix les olives i s’amaneix amb sal, força oli i un raget de
vinagre, procurant que aquest no arribi al tomàquet. Al costat s’hi col.loquen
els embotits.

Notes

Aquesta amanida, a partir de la
fórmula base, admet  variants:

Hi ha classes de tomàquets molt
apreciats per a l’amanida, com el dit de la pera o pera (que no s’ ha de
confondre amb el bombeta), que es fa als horts de Girona..

Els embotits i xarcuteria solen ser
els següents: botifarra blanca i negra, bull o bisbe o bisbot (de fetge o de
llengua), fuet, llonganissa; llom i pernil. 

Finalment, cal procurar que els
embotits siguin artesans, de qualitat, i que no quedin mullats per l’amaniment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!