estirant del fil...

[No escrivim èglogues] · [Bloc intermitent]

28 de desembre de 2011
0 comentaris

[Directa 255] Tot comença i acaba al mateix lloc.

“Escoltàvem forts arguments del sabre
el meu poble i jo”
[Salvador Espriu]

Darrer estirant, darrera Directa, darreres giragonses del 2011. Que clou anunciant les maldestres línies mestres i les línies de fuga i de lluita del 2012 que vindrà. Temps d’intents de compilacions, de provar de fer síntesis, de resums impossibles. De palles i grans. D’allò que ens ha marcat i allò que cal no oblidar. Un any –quin no?- farcit de llocs, noms, dates. Alguns: Tahrir, Fukushima, Islàndia, Mohamed Bouazizi. Any condensat també en dades fetes icones contra el temps de tant de frau.De tanta estafa. De tanta infàmia. 10A, 15M, 27M, 15J, 19J, 20O. Una frase? Tres. Una: mai tan pocs van robar tant a tants en tant poc temps. Dos: Stiglitz i Akelof; “és impossible resoldre la crisi econòmica mentre els criminals que van cometre el frau massiu no estiguin a la presó”. Tres, Zyzek a OccupyWallStreet: ens ho podran prendre tot menys el nostre silenci calculat i precís, que no podran desxifrar.

Qui resumeix què, doncs? I com? A la web de la Directa fem píndola de sinopsi, secció a secció: en imatges de ‘més que mil’, en ‘a fons’ o en ‘miralls’ i ‘estirants’. Al vent, casualitats causals, El Punt entrevistava diumenge passat l’historiador Josep Maria Figueres. A propòsit dels i les altres periodistes del 39: desapareguts i negats, perseguits i exilats, desnonats del país i la vida. Anorreats. Primera pregunta a la neurona –”Què faria un periodista dels anys 30 a la Catalunya actual?”- i resposta immediata desbordant: “tindria vocació per la professió, seria lliure i radical en els continguts i crearia els seus propis mitjans davant les dificultats d’accedir a la premsa i el constrenyiment empresarial del sector”. Síntesi possible? Agossarada la por, tímid l’orgull, remet directament al que la Directa prova, com pot, de fer? A les palpentes, arrelats a la memòria d’un futur anterior, podria ser que si. I quan memòria i futur coincideixen, mai no hi ha derrota final.

Memòria d’un futur anterior
Coincidència encara més coincident quan per 2012 hem decidit esmorzar memòria. A la darrera Assemblea General del desembre passat vam decidir tirar endavant els tallers “Venim de lluny i anem més lluny encara”, on ens retrobarem –obrir els ulls, afinar les oïdes, tancar la boca- amb periodistes d’altres generacions, que ens analitzaran críticament la Directa de dalt a baix per poder seguir aprenent. Mirar enrere per seguir endavant, aixoplugats en allò dit i escrit per Galeano a “Nosotros decimos no”:

“Y bien, sí; también tenemos ojos en la nuca,
además de tenerlos en la cara, y a mucha honra,
que bien sabemos que es imprescindible mirar hacia atrás
mientras se mira hacia adelante, para no volver a tropezar
con las mil piedras tropezadas ni caer nuevamente
en las trampas de siempre. A esta altura ya está de sobra demostrado,
y demostrado por los hechos, que la amnesia histórica
induce a la trágica repetición de los errores y de los horrores”

Espai cooperatiu compartit: mai els últims i mai els primers, provant d’agafar el testimoni heretat –premsa obrera, contrainformació, periodisme d’investigació en temps difícils- per poder-lo passar en les millors condicons possibles. Cadena i cadència de lluita. Rebatejats com “Encontres en la primera base”, encetem el cicle el 14 de gener amb la Montse Santolino a propòsit del “Passat, present i futur de la premsa alternativa i la comunicació comunitària”.  Furetejarem antidot de memòria el 2012, mentre ens acompanyaran les absències sobtades del 2011: Ramon Fernàndez DuranPatricia Heras o Josep Mayoral. 2011 de 20è de Montserrat Roig i 5è sense Anna Politkovskaya: “no hem podeu entendre perquè no heu llegit Tolstoi”. Companyes que ja no hi són i que sempre estaran. Des dels escaires liles i els fils prims, ben liles i sovint clandestins, des d’on seguim i seguirem.

Darrer post de l’any també. Un llibre per als 12 mesos que clouen: “Amb l’esperança entre les dents” de John Berger. Inapel·lablement. I una cançó també, d’aquelles que escoltes quan res no ho veus gens clar, quan cal mossegar l’esperança per a que no s’escapi –o no s’escapi del tot-, quan els òxids de la inèrcia amenacen i quan sempre, finalment, treiem força de la feblesa. “No time for love”,  en versió dels irlandesos Christy Moore i Declan Sinnot. Amb un haicku alçat de Benedetti que l’acompanya: “es curioso / los debiles de veras / nunca se rinden”. I la poeta alçada revisitada, que ens descobreix que “tot comença i acaba / al mateix lloc”. En nosaltres mateixes. On seguirem insistint el 2012. Amb permís o sense, ens deixin o no. Això és el de menys. Purament circumstancial. Perquè la vida en directe continua. Com a la Directa: on es viu cada dia com si fos el primer i cada nit com si fos la darrera.

No oblidem. No perdonem.
Espereu-nos.
Estem arribant.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.