Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

10 de desembre de 2013
1 comentari

Un comentari sobre l’informe PISA

De l’informe PISA només hi ha un resultat que em preocupa seriosament: la disminució de la igualtat al nostre sistema educatiu. Aquesta és la pèrdua rellevant per als qui creiem que l’equitat és el valor preuat que fonamenta la cohesió social.

Pel que fa als resultats de les competències en les matèries curriculars de matemàtiques, comprensió lectora i ciències, caldria llegr-los amb un cert distançament i constatar si s’adiuen amb el procés d’aprenentatge a l’aula. Els resultats poden considerar-se com el símptoma d’una feblesa o simplement com els resultats obtinguts per un nombre limitat d’alumnes d’unes escoles. 

En qualsevol cas l’informe PISA ens ensenya que cal destruir alguns tòpics.

Els resultats gairebé idèntics als obtinguts fa deu anys no poden atribuir-se als efectes de la LOGSE (l’alumnat que ha fet les proves no n’ha seguit ni el currículum ni el sistema). Un argument tradicional que ha estat invalidat.

Tampoc els resultats no poden ésser injustament i errònia atribuïts a la presència d’alumnat “immigrant” a les nostres aules. L’arribada d’alumnes estrangers a l’escola no era tan significativa fa deu anys i els resultats obtinguts llavors i ara són gairebé idèntics. I a més bé sabem que l’origen estranger d’un alumne res no influeix en la seva capacitat d’aprendre i el seu rendiment escolar, en tot cas el factor rellevant és la manca de recursos econòmics i la manca d’estructura familiar. Què diferencia un “immigrant” d’un “estranger”?.

En deu anys no hi ha hagut variació sensible en els resultats dels alumnes,una dècada en el món complex de l’educació no és un periode de temps llarg però ha estat suficient per anar perdent el més valuós que la nostra escola havia aconseguit, ser la garant de l’equitat, la integració i la cohesió social, allò que l’informe PISA del 2003 valorà, que no hi havia diferència sensible entre els resultats obtinguts pels alumnes de les diferents escoles ni dins de les escoles.

I no us irriteu, potser la causa la trobaríem en la pèrdua de l’esperit de l’escarnida LOGSE i l’acceptació del retorn a un sistema escolar selectiu. (Algun dia en parlarem…)  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!