Etziba Balutxo...

Bartomeu Mestre i Sureda

HOMENOTS FELANITXERS; FARS I MITES.

Deixa un comentari

Anit passada, amb la sala més plena que un ou, la Casa de Cultura de Felanitx va retre homenatge (pòstum, com ja és habitual) a Jaume “Randa”, el mestre que no es volia jubilar.

Bernat Jaume Rosselló Cándido (Felanitx, 16 d’abril de 1945-Manacor, 6 d’abril de 2010), felanitxer de soca-rel, en acabar Magisteri a Palma, partí cap a Barcelona a fer Belles Arts. Començà a fer feina a Santa Coloma de Gramanet (1968-1970) i, de retorn a l’illa, inicià un ric itinerari docent: Artà, La Porciúncula, l’Institut Ramon Lull, el de Felanitx, el Blanca Dona d’Eivissa, el de Sa Pobla… fins a acabar les dues vides, com a director del Mossèn Alcover de Manacor. La polissona mort l’aglapí amb un atac sobtat en el mateix centre quan, en temps de vacances de Pasqua, va anar a enllestir una feina endarrerida.
En Jaume era un creatiu amb una imaginació que contaminava tot l’entorn. Era un tresques permanent, però quan havia investigat allò que l’encuriosia passava a una altra cosa. Va fer pel·lícules de dibuixos animats i, sense saber que això s’imposaria en pocs anys, va ser un pioner en fer-ne amb figuretes de plastilina. Va decidir pintar i s’instal·là a tots els racons del port de Felanitx per copsar llums i ones. La seva pintura despertava admiració, però ell reculava contra el mercat de l’art. Anava a pintar amb alguns amics. Desplegaven els cavallets i així un dia i un altre… fins que, de cop en sec, s’aturà i exclamà: “ara ja en sé”. I era ver! Va recollir els atuells i partí de quatres cap als seus refugis intel·lectuals: la barca, l’ensenyament, l’amistat i la família.
La mostra dels seus olis i dibuixos, comissariada per Andreu Maimó, romandrà oberta a partir d’avui, Santa Margalida, madona de Felanitx. Els qui teniu opció de visitar-la heu de pensar que no és una mostra qualsevol i que, a més, és una oportunitat única i irrepetible. S’han arreplegat els quadres que penjaven a les cases dels amics com a testimoni col·lectiu de la forta xarxa que va entrunyellar.
A la inauguració, el seu amic matemàtic Pere Artigues, n’amollà de fresques. Amb la ironia del radiografiat, explicà anècdotes i peripècies compartides: “Anàvem al carrer dels Olms a robar llibres… però no robàvem per vendre. Les llegíem! Bé, i què? També, cada any, inventàvem panades: quadrades, romboïdals… moltes, massa, i l’any següent més! Bones! Com ell!”. 
Al catàleg que ha editat l’Ajuntament, hi un text del periodista Andreu Manresa (que el defineix com a “artista secret”) i un altre del seu amic Biel Bordoy, amb una pinzellada biogràfica i una relació dels irònics amonestaments que en Jaume feia als seus deixebles a l’Institut: “Xeres molt aviat i penses molt a poc a poc!”; “Has d’estudiar cinc minuts cada dia, però avisa a ca teva que no s’espantin!”; “No me faceu rectes peludes!”…
Joan Mir també parlà de l’amic, en un doble vessant. D’una banda, va establir la comparança amb els impressionistes francesos i catalans (Cases, Rossinyol, Mir…). D’altra banda, va engrandir la magnitud de la persona i s’endinsà en el seu poble. Felanitx ha donat una llarga llista d’homenots: Joanot Colom, Pere Oliver i Domenge, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Miquel Barceló i Jaume “Randa”. Va cloure la intervenció amb una reflexió: o recordam i honoram els nostres homenots o veurem com, des de la “meseta”, ens obliguen a honorar els dels altres.
Els mites són necessaris per a l’autoestima d’un poble. Són punts de referència imprescindible per a orientar-nos com a gent condreta i no topar per les bardisses ni estavellar-nos contra les roques. Són fars. Com aquest que il·lustra aquest comentari i que en Jaume va veure tots els dies d’estiu de la vida. És un dels seus autorretrats!

Aquesta entrada s'ha publicat en ART el 20 de juliol de 2011 per Bartomeu Mestre i Sureda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.