L'Aleix a ca la Toca

Al Lluçanès a recer de cap malastre

10 d'octubre de 2009
5 comentaris

Cuca, enhorabona i gràcies!

El passat dia 3 d’octubre, convocats pel pastor d’Olost, Josep Salvans, el Cuca, vaig ser a la mobilització per reclamar el dret de pas en el tram del camí ramader de Vic a Berga, al pas per Olost, en el punt que el càmping d’Olost hi té muntada una tanca que impedeix la continuïtat del camí. Des de fa una colla d’anys, el tema està damunt la taula i ha portat tensions, incomunicacions, desqualificacions, menyspreus i actituds impròpies. Ha fet córrer força tinta, ha mostrat el tarannà de cadascú i ha portat una mica més de carbó a la vida política local i comarcal. Ha fet aparèixer la hipocresia, la incomprensió. Ha donat mostres de solidaritat, de compromís i de coneixement, d’aposta pel present pensant en el futur, d’estima pel país. Tot plegat, però, no ha resolt el problema. El camí continua tallat, l’agressivitat de part del càmping ben viva i la manca d’autoritat des de l’ajuntament d’Olost ben present -autoritat que no és sinònim de mà dura i d’ordenoymando, sinó ben al contrari, de capacitat de diàleg, d’entesa i de gestió dels temes locals en benefici col·lectiu.

(Continua)
I és aquí on vull remarcar el meu reconeixement, respecte i compromís amb el Cuca. Ell, com tots, té coses bones, d’altres de no tan i potser alguna de dolenta. Com tots, estem d’acord en part, en desacord en altra part i en discussió en una altra. I com tots, sense excepció, amb el Cuca es pot coincidir en la manera de veure la vida i d’interpretar-la o no. Ni més ni menys que com ens passa a tots amb tothom.
Però si una cosa no es pot negar – o jo no li puc negar- és el seu compromís amb el poble, amb la comarca, amb el país i amb la gent que ho estima, tot això. El Cuca, com a professional, pastor, defensa els seus interessos, com fan els mestres, els empresaris turístics, els d’indústries tèxtils o agroalimentàries, els comerciants, els músics o qui sigui. Però també, i amb la mateixa fermesa, el patrimoni col·lectiu, allò que no es compra -o no s’hauria de poder comprar!-, allò que es comparteix i que ens enriqueix com a persones.
La defensa dels camins ramaders, en una societat que silencia el món rural quan no en pot treure un rendiment immediat i que no té cura del patrimoni col·lectiu si no en treu un rendiment tangible, és feina dels pastors, però també de la gent que vivim al món rural i hauria de ser-ho per als qui no hi viuen i, encara més, per als qui governen, sigui a la Generalitat, a la Diputació, al Consell Comarcal de torn, a la Mancomunitat o Consorci que sigui i, òbviament, al municipi.
La trajectòria del Cuca, impulsant el Grup de Treball de Transhumància de Solc, junt al Jep i al Jordi, col·laborant en múltiples iniciatives culturals a Olost i al Lluçanès, portant el sentit d’aquest indret arreu del món, o mantenint amb orgull, dignitat i alegria -i alguna pena i enrabiada també- la feina honorable de pastor, ens fa sentir vius i ens engresca. Ens fa sentir importants en saber-nos amics de la seva rialla, de la lluentor dels seus ulls, de la seva retòrica a voltes raonada, a voltes impulsiva. D’aquella aguda bonhomia. D’aquella olor de ramat, que tan remarca la Queta per disculpar-lo; d’aquella malfiança personal i tants cops encertada; d’aquella raresa inherent a ser pastor i a voler conèixer els racons més inversemblants del planeta.
Moltes bestieses s’han escrit en fòrums anònims. Moltes mentides.  Molts silencis ens han eixordat davant de vés a saber quines històries. Massa soroll de passadissos. Massa poca alçada davant la realitat. Avui, el Cuca, pot mostrar satisfet i amb senzillesa, la imatge que s’ha volgut amagada. El camí ramader de Vic a Berga, passa per Olost i ho fa per on hi ha el càmping. Ja ho sabíem, els uns i els altres. La solució, l’entesa és més a prop. Ningú ha de guanyar particularment. És el moment que guanyi Olost, el Lluçanès, el país i la gent. Els camins ramaders són de tots i tots tenim dret de pas.
Enhorabona i gràcies, Cuca!

  1. Com pot un antiolostenc i un anti ajuntament d’Olost dir semblants bestieses?  com pots dir que tot està solucionat si pressuntament és una altra manipulació com la que vau fer amb el mapa?

  2. Per cert, tenim gravada tota la marxa de l’altra dia. hi ha comentaris teus i d’altres membres anti olost, anti camping molt elocuents. Veig que això de violació de la propietat privada bo hi dones importància. Ens veurem a cal jutge, no hi ha altra solució.

  3. Generalitat de Catalunya

    Departament de Medi Ambient

    i Habitatge

    Direcció General del Medi Natural

     

    El Departament de Medi Ambient i Habitatge classificarà els camins ramaders d’Olost

     

     

    La Direcció General de Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge, fent ús de les competències que té atorgades per la Llei de vies pecuàries, té previst classificar durant aquest any els camins ramaders del terme municipal d’Olost, ja que actualment no ho estan. Amb la classificació es determinarà quins camins ramaders hi ha al municipi, on es troben i com són, per tal de poder exercir-ne la seva protecció i conservació.

     

     

    Actualment a Catalunya hi ha 146 municipis amb camins ramaders classificats i 53 més en tràmit. La inversió de la Direcció General del Medi Natural per a la classificació de camins ramaders durant l’any 2008 és de 175.000 €

     

    Els camins ramaders són camins públics per on discorre o ha discorregut tradicionalment el trànsit ramader. Tenen un paper clau en el medi natural, en servir com a eixos de connexió entre ecosistemes diferents, fomentant la biodiversitat de les espècies i actuant com un corredor ecològic de patrimoni públic, amb un elevat valor turístic.

     

    Aquests camins estan protegits i regulats per la Llei 3/1995, de 23 de març, de vies pecuàries, la qual estableix que els camins ramaders són béns de domini públic de les Comunitats Autònomes. A Catalunya, aquesta competència l’exerceix el Departament de Medi Ambient i Habitatge mitjançant la Direcció General del Medi Natural, que és qui ha de vetllar per tal de regular-ne l’ús, protegir la seva integritat i conservació, i garantir la continuïtat del trànsit ramader i dels altres usos compatibles i complementaris a aquest.

     

    La classificació és aquell acte administratiu en el qual es descriu quins camins ramaders hi ha en un municipi, on es troben i com són. La competència per a la classificació de camins ramaders correspon al Departament de Medi Ambient i Habitatge i no als Ajuntaments.

     

    Tanmateix, si bé actualment Olost no té els camins ramaders classificats, en data 18 de juliol de 2005, l’Ajuntament d’aquest municipi, ja va manifestar a la Direcció General del Medi Natural,  l’interès en conèixer la presència de camins ramaders en el seu terme municipal.

     

    Legalment, la classificació d’un camí ramader té un caràcter declaratiu, però el seu valor és molt important ja que és el primer pas per a poder exercir la protecció del mateix. Aquest procediment és d’un marcat caràcter participatiu ja que hi intervenen diferents organismes, agents socials vinculats al món de la ramaderia i experts locals.

     

    Recentment, el Grup de Treball de Transhumància de SOLC ha editat un document sobre els camins ramaders del Lluçanès, en el qual el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha donat suport facilitant únicament l’ús de la cartografia de base, però no la supervisió tècnica de la informació que hi apareix.

     

    Un cop els camins estan classificats, per raons d’interès públic i, de manera excepcional i de forma motivada, per raons d’interès particular, s’hi podran autoritzar ocupacions de caràcter temporal amb una durada màxima de 10 anys, sempre que aquestes no alterin el trànsit ramader, ni impedeixin els altres usos compatibles o complementaris.

     

    D’altra banda, quan es projecti una obra pública sobre terreny d’un camí ramader, l’Administració promotora, haurà de garantir un traçat alternatiu del camí ramader que garanteixi el manteniment de les seves característiques assegurant la continuïtat del trànsit ramader així com la dels altres usos compatibles i complementaris.

     

    Barcelona, 9 de maig de 2008

  4. No és el meu costum respondre anònims ni actituds mancades d’arguments. Per això, per a aquests i altres que puguin anar escrivint els mateixos o el mateix, una única resposta.
    Les crítiques en una societat que es vulgui democràtica són fonamentals. Per això, les meves paraules crítiques cap als responsables que tot això no se solucioni són ben clares.
    Sobre el tema de la classificació, només dir que hi ha una clara errada en el plantejament de treure ara aquesta carta, i és que en ella queda clara la data i encara no s’ha fet el que calia fer. És un fet.
    I l’altre element important, la imatge presentada en la jornada del 3 d’octubre és ben clara. Per la qual cosa, potser ara sí que es podria tancar la classificació.
    Independetment de tot això, ja se sap que no ofèn qui vol. I dir-me antiolost i antiajuntament d’Olost és una expressió de pobre valor i una mentida ben trista.
    Les persones de la comarca ens coneixem prou i tots sabem qui som. Escriure anònims és una mostra de manca de responsabilitat envers els altres i de manca de respecte envers un mateix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!