Adam Majó

Xuts a pals

30 de març de 2009
12 comentaris

El conflicte universitari

Bolònia. Nom amb que és conegut l’EEES (espai europeu d’educació superior) Una altra bona idea, mal executada. Hem tingut deu anys per adaptar-nos a un marc universitari comú per a tota la Unió Europea que haurà de permetre homologar títols automàticament i facilitar la mobilitat geogràfica. Ho fem tard i malament; a corre-cuita i sense explicar-ho ni als estudiants ni a la societat. El resultat són una pila de dubtes raonables. Perquè un grau costarà aquí quatre anys i a d’altres països només tres? Si el Grau dona una formació més generalista que ha de ser complementada amb masters i post-graus, hi haurà suficient oferta pública a preus assequibles, o ajudes, perquè tot-hom pugui accedir a l’especialització? El nou model dona més inportància a les participació a classe i al treball continuat. Seguirà sent possible estudiar i treballar com fan actualment tants estudiants? La por a una deriva elitista i excloent de la universitat està prou justificada.

Els estudiants militants. Una certa desproporció entre els mitjans emprats (tancades, convocatòria reiterada de vagues i la mateixa vaga de fam) i els objectius a assolir (replantejar el procés) els han allunyat, a vegades,  de la resta dels estudiants i de bona part de la comunitat universitària. Algunes afirmacions excessives i un cert empatx ideològic tampoc els han ajudat a fer-se entendre. Ara bé, és evident que si finalment l’aplicació del famós pla es fa amb uns criteris més participatius i preservant el deure de la universitat pública d’afavorir la igualtat d’oportunitats, haurà sigut sobretot gràcies a l’esforç d’aquests nois i noies.
Els altres estudiants. La majoria, si més no a la meva facultat, no hem participat ni en les assembeles ni en les accions contra Bolònia, fins i tot ens ho hem mirat amb una certa condescendència, és cert. Però, més enllà d’alguns eslògans tremendistes, compartim gairebé totes les preocupacions dels més militants i ens hi sentim parcialment, o del tot, representats.
El rectorat. Tant el de la AUB com el de la UB han actuat precipitadament i utilitzant el principi d’autoritat de forma excessiva i contraproduent. Dit d’una altre manera, les expulsions dels estudiants de l’Autòmoma i el desallotjament a la central després de quatre mesos de convivència pacífica (en puc donar fe), no podien fer cap favor ni al diàleg ni a l’assoliment d’acords.
Els que manen. Dir, el manresà conseller del ram, que oposar-se a Bolònia era tornar al franquisme, sense escoltar els arguments dels estudiants mobilitzats ni fer cap esforç per resoldre els molts dubtes que apareixien,  tampoc ha ajudat a donar confiança.
La policia. Res de nou. Porten porra i quan els ho ordenen la fan servir. També porten pistola.
La xarxa feixista
27.03.2012 | 12.22
Assentament o comunitat
04.04.2017 | 3.03
Zohan
01.09.2008 | 11.59

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Adam, em sembla que t’equivoques en diverses coses, no sé si per ser per condescendent o perquè t’han aconseguit acomplexar.

    La primera és que Bolonya no és cap “bona idea” mal aplicada. O és que et penses que els nostres amics europeus no saben quines conseqüències tindrà Bolonya sobretot al sud d’Europa que, casualment, és on es concentren les protestes més potents (Grècia, Itàlia, Països Catalans, Espanya i una mica França)?

    Pel què fa als estudiants i als estudiants militants, res de nou a sota
    el sol. Uns que fan avançar les coses i els altres que s’ho miren. I em sembla que com a esquerra transformadora ens cal molta autocrítica però encara ens cal més lloar a la gent que treballa, treballa i treballa.

    La tercera és que els rectorats no han actuat precipitadament. No siguem ingenus. Tenien una estratègia repressiva clara, de ben segur pactada amb Universitats que ja veia, després de la fi de les ocupacions “massives” d’abans de nadal, la fi del procés de mobilització i volia tancar-lo d’una vegada per totes.

    I clar, el Conseller no ha ajudat gaire. No pas per res sinó perquè ell és un gran socio-liberal defensor del procés i, a més, profundament autoritari sense cap voluntat negociadora.

  2. Hola Adam

    Ja havia trobat poc adequat que algú que és portaveu d’una organització política expliqui públicament que donarà el vot per una altra candidatura en uns comicis electorals, quan la seva organització encara no ha decidit que farà. Però bé per gustos colors, ara el que no és tolerable és el dèficit d’informació que pateixes per efectuar determinats judicis en aquest article. Crec que podries haver consultat abans, ja que entenc que tot membre de l’EI té prou referents a l’àmbit estudiantil/educatiu com per documentar-se una mica. Si vols t’esmento el SEPC o el llegat de la CEPC i l’Alternativa Estel, tots oposats en tot moment al Procés de Convergència Europea. Per leialtat al moviment polític al que pertanys hauries d’haver emprat
    altres canals per traslladar les teves crítiques, perquè segur que saps
    que el SEPC ha estat remenant les cireres en tota aquesta moguda de
    bolonya. I més si assegures que estàs estudiant!

    Dius que Bolonya és una bona idea, però que està mal aplicada. Llàstima pensava que la CUP apostava per platejar alternatives rupturistes al capitalisme i no pas fer seguidisme de les reformes neoliberals i la propaganda del règim. Els arguments esgrimits a favor de Bolonya per la homologació i la mobilitat europea amb mesures garantistes són els mateixos que els que defensen els militants de la JSC (AJEC), ERC (Estudiants en Acció) i JEV (part refor de l’AEP). Em sembla nauseabund venint d’algú que aspira a quelcom més que la socialdemocràcia, perquè no fas més que repetir la retòrica dels que estan aplicant aquest pla.

    Et creus que això ho ha orquestrat algú mitjançant un procés participatiu? Doncs evidentment no, perquè ni la UE ha sucat pà en aquest procés. Tot ha estat cuinat als fogons de l’OMC amb el seu Acord General de Comerç i Serveis, l’European Round Table amb el seu llibre blanc… caram i amb quina credibilitat vols anar per Manresa dient que la CUP és diferent a la resta de formacions i que apropa les decisions polítiques als ciutadans?

    M’agradaria llençar-te tres preguntes enverinades per saber si estàs realment assebentat del que significa l’EEES:

    -> Estàs a favor del nou sistema de titulacions que preten elititzar i jerarquitzar les universitats, els estudiants i els titulats. No només pel tema de l’estructura grau-postgrau, sinó per coses com el Suplement Europeu al Títol.
    -> Estàs a favor de socialitzar els costos de la universitat entre els seus estudiants i que l’autonomia acadèmica sigui sacrificada a canvi d’afavorir els interessos del capital privat? No només perquè tot allò que costejar de la nostra butxaca ho pagarem, sinó que en el disseny del mapa de titulacions, plans d’estudi i matèries l’element central ha estat la satisfacció de les necessitats del mercat laboral.
    -> Estàs a favor d’una universitat basada en una estructura piramidal, estamental i autoritària? No només perquè la direcció l’exerceixen amb tota impunitat dos òrgans unipersonal amb uns escassos mecanismes de control democràtis: rector i gerent, sinó perquè les línies estratègiques, el pressupost i el règim de permanència el decideix a la casta empresarial del país mitjançant els Consells Socials.

    Et podria preguntar mil-i-una coses més, però no crec que faci falta, ja que et vull fer veure que estàs prou equivocat, ja que sinó francament t’hauries de plantejar en quina organització milites.

    I sobre les crítiques que llences sobre les ocupacions i vagues (ja veus tu dos en un curs acadèmic més una en resposta a la repressió) em reservo els qualificatius. Només et diré que pots tenir la certesa que si s’ha arribat als extrems de la desobediència és perquè les vies legals/institucionals s’han demostrat esgotades.

    Salut!

    Eliseu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.