L’estimació de la Rt de dadescovid.cat és dolenta
Una de les coses que intento a ensenyar als meus alumnes de 4rt d’Enginyeria de Sistemes de Telecomunicacions de la UAB, és que mirin d’entendre si els resultats que obtenen del seus càlculs són correctes o no. És una manera que permet als alumnes reflexionar sobre el significat del càlcul que han fet, i entendre millor el problema. L’objectiu és que puguin aprendre més autònomament i controlar el seu aprenentatge.
El procediment és tan senzill com:
- Comprovar que les unitats del càlcul siguin correctes. Si les unitats del resultat han de ser ‘W’ però són ‘W/Hz’ sabem segur que tenim un error. A més, ens fa ser conscients del que estem calculant.
- Comprovar que el valor del resultat es troba dins d’un marge esperable. Per exemple, si hem calculat que la distància entre la superfície de la terra i un satèl·lit en òrbita és de només 7 m, segurament ens haurem equivocat.
Aplicant aquest mateix tipus d’exercici als valors estimats de la Rt que publiquen a dadescovid.cat podem concloure que l’estimador que fan servir és dolent.
A les estimacions setmanals de dadescovid.cat/setmanal diuen que entre el 19 i el 24 de febrer de 2021 la Rt és lleugerament superior a 1. Que Rt sigui >1 significa que el nombre de casos augmenta. Veiem doncs si les dades ho confirmen. A dadescovid.cat/diari podeu veure els casos que hi ha hagut cada dia. Si mirem el 24 de febrer veurem que hi ha hagut 1446 casos. Si comparem amb els casos que hi va haver fa una setmana, el 17 de febrer n’hi va haver 1753. Per tant, el nombre de casos ha baixat.
Podeu comprovar que per tots els dies entre el 19 i el 24 de febrer el nombre de casos va ser inferior al nombre de casos set dies abans. Les dades ens estan dient que la Rt hauria de ser inferior a 1. Aplicant l’exercici inicial hem de concloure que l’estimació que publiquen a https://dadescovid.cat de la Rt no descriu la realitat dels contagis correctament.
Trobo especialment greu que el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya no ho corregeixi, sobretot quan fa tants dies que ja se sap que la Rt no està estimada correctament, i quan d’aquest valor se n’han de prendre decisions polítiques de gran magnitud.
Una reflexió final: Una cosa són les dades, és a dir, el nombre de contagis, que són les que són i no les podem canviar. L’altra cosa és l’ús que se’n fa de les dades, quins paràmetres s’estimen, amb quines fórmules i quin marge de validesa tenen aquestes fórmules.