Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Un vídeo votant i una mena de poema visual

Dia llarg i extraordinari ahir. A les 5.58 del matí vaig acabar, publicant aquest editorial: I ara que ningú no us robe ni l’alegria ni el triomf.

Dues curiositats sobre el fantàstic dia d’ahir. Per una banda una espècie de poema visual que vaig fer servir en una piulada i per una altra un vídeo que em van fer els amics de Berria per al seu diari en el moment de votar.

 

IMG_4993

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Sprint (quasi) final

Setmana plena d’activitat. La campanya electoral força sempre la màquina dels periodistes i si a més ets un periodista que a les nits se’n va a ‘predicar’, doncs encara més. Em sembla però que aquesta setmana he batut el meu propi rècord. Com que dilluns i dimecres he d’anar a L’Illa de Robinson, d’El Punt Avui TV aquestes dues nits estan ocupades. La resta ha estat així: dimarts a Badalona, dijous a Sant Quirze, divendres a Cassà de la Selva i diumenge al matí a Arenys de Mar.

Per mi ha estat un autèntic sprint. Els tres actes nocturns els organitzaven les respectives assemblees locals de l’ANC i el d’Arenys ha estat una iniciativa d’Arenys per la Independència que volia fer un acte de suport a Junts pel Sí i la CUP i em va demanar si volia intervenir-hi. Encantat.

Ha estat una setmana ben moguda, on la campanya anava oscil·lant entre la indignació i l’esperança, entre el neguit i la il·lusió. A Badalona vaig poder saludar la batllesa i vam compartir un debat apassionat que va durar fins tard. A Sant Quirze molts recordaven el meu pas per allà farà dos anys i explicaven coses que jo ja no recordava. A Cassà en entrar a la sala vaig recordar tots els detalls de l’altra vegada que hi vaig ser-hi, com el fet que se va saber aquell dia que Mandela estava ingressat en l’hospital on acabaria morint.

A tot arreu he preguntat i he escoltat més del que ho faig habitualment. Sempre dic que tanta activitat nocturna per a mi és una manera de prendre-li el pols al país. Hi ha periodistes que cada dia dinen amb algú important. Jo procure sopar cada nit amb algú que, en alguna part del país, em puga transmetre aquell detall, aquell incís, que et fa veure més clar el que està passant.

I això és el que he fet aquesta setmana del quasi sprint i la pròxima, aquesta, que ja és la de l’sprint final. Vaig buscant rostres, cares, sensacions, sentiments, que em permeten entendre millor si aguantarem aquesta ofensiva desbocada en contra o si ens desinflarem. Vaig intentant avançar-me un segon a l’observació que puga fer qualsevol altre. I evidentment vaig intentant contribuir amb les meues explicacions també a crear aquesta possibilitat real de victòria que tanta gent veiem en l’horitzó.

L’estelada de ma mare

Estic orgullós dels meus pares. L’altre dia ma mare es va queixar de que jo mai no treballe les vuit hores reglamentades i li vaig respondre que a ells tampoc no els havia vist mai fer-ho. Mon pare i ma mare han treballat sempre, sempre. Tots els dies de la seua vida, sense ni tan sols fer la festa setmanal que al cafè de ca Montes era un luxe impossible Jo a ells els he vist fer uns esforços enormes per nosaltres, una esforços que mai no els podrem retornar. Han sacrificat la seua vida perquè nosaltres siguem el que som i per això quan algun dia els puc donar una alegria em sent l’home més feliç del món.

Això és el que em va passar en la Diada.

Ma mare als anys setanta, als duríssims anys setanta de València, em va cosir una estelada a mà. Aleshores no se’n feien o si algú en feia no arribaven a Bétera. Ja he explicat alguna vegada que la primera estelada de la meua vida, un adhesiu, la vaig comprar en una paradeta del PSPV que posaven cada diumenge a l’albereda. Era una estelada roja. Després quan vaig entrar a la universitat vaig contactar la gent del PSAN i aquelles barres amb l’estel van passar a ser la meua bandera per sempre. Parle de finals dels anys setanta un temps en el qual no sabíem encara massa la diferència entre l’autonomia i la independència però on ja havíem aprés a ser això que encara avui som.

Un dia li vaig demanar a ma mare que me’n fera una, d’estelada. Una de gran, per portar a les manifestacions. La mare la va cosir a mà, fent servir una panyoleta per al triangle i retallant dos estels rojos de tela que els va enganxar, cosits, l’un amb l’altre.

Ma mare sempre ha estat una dona de comportaments progressistes però allò que feia jo, les coses que li explicava, no estic gens segur que ella les poguera entendre. Sempre ho he dit: al final del franquisme a València els joves segurament vam voler fer massa revolucions a la vegada, cap d’elles compartides amb els grans. La incomprensió va ser gran. I la violència en contra nostra, emparada per l’estat, enorme. Enorme. S’ha d’haver viscut allò per a entendre-ho.

Durant un temps jo vaig ser alguna cosa així com la bèstia negra de Bétera i ma mare em va defensar sempre amb ungles i dents. Això no ho oblidaré mai. No sé si ella entenia el que estava fent jo però sé que em va defensar com ningú no m’ha defensat en la meua vida. I que en conseqüència el meu deure amb ella, també per això, és enorme.

Han passat els anys, molts anys, i les coses han canviat tant a favor nostre que avui Bétera té alcaldessa de Compromís i una altra part del nostre país, el vell Principat, té la independència a tocar. O siga que està passant això que jo deia als vuitanta que algun dia havia de passar, això que simbolitzava aquella estelada vella que ma mare em va cosir.

Així que aquest estiu vaig tenir la pensada de demanar-li que m’acompanyara a la manifestació de l’onze de setembre i li vaig dir que volia que ella i jo portàrem junts la vella bandera que el meu cosí Paco ha cuidat durant anys.

I així va ser. Divendres mos pares i jo ens vam encaminar cap a la Meridiana amb les meues filles i l’Assumpció. Ma mare s’ho mirava tot amb ulls àvids, amb aquells ulls tan intensos que posa quan vol que no se li escape ni un segon del que veu. I vaig notar que cada persona que em saludava, cada vegada que algú s’acostava a dir-me alguna cosa, ella se sentia millor. Vaig recordar amb molta intensitat que durant aquells terribles setanta anys hi havia gent que la increpava al carrer només per ser ma mare i vaig sentir com que cada salutació, cada abraçada, cada comentari amable reconfortava el seu cor.

A tolmon que em saludava jo li explicava la història de la vella bandera i els presentava, ben orgullós, els meus pares. Però el moment màgic va arribar al final de la manifestació.

Quan ma mare ja estava assedegada de veure tanta i tanta gent portant estelades, vaig veure de sobte el cap de Lluís Llach emergint de la multitud. Llach també em va veure i ens vam abraçar. En aquell moment vaig notar a ma mare gairebé tremolant al meu costat i li vaig explicar a Llach també la història de la senyera i li vaig presentar els pares. I ell, que com tots sabem és una persona d’una sensibilitat extraordinària i d’una humanitat immensa, la va besar i va accedir a fer-se aquesta fotografia, que per mi serà ja sempre un tresor, una fotografia amb ma mare, amb mi i amb mon pare. I també amb la vella senyera cosida als anys setanta a Bétera.

IMG_4959

No crec que mai li puga pagar a ma mare tot el que li dec però aquesta foto amb Llach sé que li ha pagat uns quants dels disgustos que hagué d’aguantar per mi. Ella estava emocionada de ser al seu costat. I de seguida, és generosa de mena, se’n va recordar del seu gran amic Juan, que tant admirava a Llach i em va dir que correria a ensenyar-li la foto a Fredi i les amigues: ‘eixa la vull en paper, eh? en paper…’ anava repetint-me amb un somriure tan ample a la boca que només de veure’l el meu cor pegava bots.

Quan va acabar la manifestació la gentada era tan gran que ens vam haver d’aturar en un bar per tal que ells pogueren reposar un poc. El metro estava impossible i caminar tant els esgotava molt. Jo vaig aprofitar per enviar la foto a la meua germana, als amics del poble, a la família d’Arenys. I cada vegada que ho feia ella volia mirar-la una altra vegada i somreia feliç.

Mentre els ulls se’ns omplien d’estelades, li vaig voler fer una promesa que ara ja sé que complirem un dia: ‘tot això ho farem arribar al País Valencià, mare, ja ho veuràs’. Ella va dir que sí amb el cap i es va agafar amb força a l’estelada que les seues mans havien cosit tants anys abans, mentre jo em sentia el fill més feliç de la terra i  segurament el més afortunat de tots.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

A Bilbao

Bilbao ANC

Viatge llampec també a Bilbao per participar en l’acte de commemoració de la Diada que organitza cada any l’ANC. L’acte era al carrer del Kafe Antxokia, on vam fer una fletxa amb els tres colors de la ikurriña i després dins el Kafe una llarga conversa entre Martxelo i jo en la qual vaig procurar donar les claus del que està passant al Principat però parlar també en algun moment de la resta del país i d’Euskal Herria.

Pel mig de tots això converses, diverses entrevistes radiofòniques i els inevitables potes a les Zazpik Kalea, a l’entrada de les quals per cert hi havia una gran estelada.

De la conversa amb Martxelo i de les converses amb la gent vaig treure la sensació que el seu país està en una cruïlla estranya. Per això tenen un interès immens en el que passa al nostre. De sempre l’han tingut i de sempre l’hem tingut nosaltres, és clar, però ara tot és molt particular. Queden dues setmanes per a les eleccions i l’explicació del full de ruta notaves que feia brivar les files d’espectadors que omplien aquest impressionant cafè teatre al centre de Bilbao.

En acabant l’acte encara vam poder sopar un mos en un restaurant kurd, per completar-ho, amb la fantàstica gent de l’ANC. A Euskal Herria, a diferència del que passa en altres països, no trobes tants catalans que hi han anat per feina com catalans que hi han anat per amor. Però els hi ha i són molt ferms. Treballen una barbaritat i com sempre és fantàstic poder donar-los les gràcies en persona.

Ens vam acomiadar amb un ‘ens veiem a la Meridiana’ que evidentment tots sabíem que difícilment seria veritat.

(Això era dimarts. Dimecres tele i dijous vaig fer Canet de Mar. Veïns del meu Arenys…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

23 hores en Lituània

Viatge llampec a Lituània per a participar en un acte de la universitat de Vílnius i el Diplocat sobre els processos d’independència a la UE. Tant llampec que a la ciutat passe menys de vint-i-quatre hores, la major part de les quals fent feina i dormint.

A Lituània feia molts anys que no hi anava. I no sabia què em trobaria. A llocs com Estònia hi he seguit anant amb molta regularitat i l’he vist canviar a poc a poc. La Lituània que jo vaig deixar quan tot just ella deixava de ser soviètica era un món i això que jo anava a trobar-me un altre.

La primera trompada va ser a l’aeroport. El vell aeroport de Porubanek ha renovat la cara per fora d’una forma molt efectiva però conserva, adosat encara, el que era l’edifici quan jo hi anava, una espècie de casa gran més pròxima al concepte d’estació de tren que no pas al d’aeroport. Sempre m’ha fascinat aquesta terra i hi ha una història d’aquest aeroport que em resulta particularment atractiva: el dia que el van inaugurar hi havia dos vols, un de nacional i un d’internacional. El nacional era a Varsòvia i l’internacional a Riga! Quantes voltes ha hagut de fer Lituània abans de trobar-se amb ella mateixa.

Ja instal·lat a l’hotel vaig tenir una horeta per estirar les cames i recórrer una mica el centre. A l’est hi ha un fenomen curiós que no he sabut mai quina explicació té. És que hi ha ciutat com Praga que s’han modernitzat completament després del canvi de règim i d’altres com Budapest que no ho han fet. És el cas, aparent perquè només he passejat un poc, de Vílnius i Tallin.

A Vílnius em van sorprendre poc els canvis. No és com Tallin on he de fer un esforç de memòria per a recordar les coses. Vaig baixar per Pilies cap al parc i la catedral i evidentment tot està molt i molt millorat però no m’atreviria a dir que canviat. M’hi ajudaven algunes botigues miraculosament encara vives. Una llibreria on em vaig comprar fa dècades el monumental ‘Atlas Narodov Mira’ segueix sent una llibreria però molt més que moderna i actualitzada. I al seu costat continua havent un super on hi ha dos taulells encarats que has de recórrer per aprovisionar-te.

Evidentment ni el menjar ni els llibres tenien res a veure amb el menjar i els llibres de finals dels anys vuitanta. Però si he de dir una cosa que em va sorprendre i impressionar va ser la forma de caminar i moure’s de la gent. Si el paisatge encara no era massa diferent la gent ho era i molt. La roba, la mirada, el pas, la forma de relacionar-se, de tocar-se entre ells. Això sí que era molt i molt diferent. En aquella època hi havia molta por, una por sempre justificada. Avui notes de seguida que aquell és un país lliure, com a mínim tan lliure com ho pot ser qualsevol altre país del món.

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Santana: Get Up! Stand Up!

Mira que fa anys que Santana va fer aquest concert i mai no havia vist aquesta versió del gran himne de Marley. I amb quin personal! Conforma avança el vídeo et vas quedant de pedra. Primer Wayne Shorter, com si res. Però és que de sobte allà darrere els teclats veus que hi ha Chick Corea. I darrere seu s’insinua el gran Herbie Hancock (mare meua…) i encara apareixerà el McLaughlin, i…

Buff. Quina meravella, per favor.

 

Publicat dins de Músiques | Deixa un comentari

Cap de setmana al Pallars

Darrer cap de setmana d’agost. Ho arreglem per a passar els darrers dies al Pallars i atendre de passada una vella demanda de l’ANC local. Serà un acte dissabte a Esterri d’Àneu i un diumenge a Tremp. Seran quaranta vuit hores en unes comarques que se senten abandonades de la mà de tots.

A Esterri passegem pel matí per un poble que mereix una passejada tranquil·la. La sort fa que troben Ferran Rella, que ens obre de seguida l’oficina del magnífic Consell Cultural de les Valls d’Àneu, des d’on porta a terme una tasca extraordinària. Mentre ens va ensenyant tot de llibres que fan explica que en aquestes valls no es va publicar ni un sol llibre de l’any quatre a l’any vuitanta quatre del segle passat. El buid l’han cobert de sobres ells amb unes col·leccions magnífiques que més tard repassaré amb ganes a l’hotel. Em crida l’atenció sobremanera el deliciós dietari de l’excursió filològoca de Mossen Antoni Maria Alcover a aquestes valls, el 1906. Una petita joia que decidisc que sempre conservaré a prop.

Esterri

L’acte el fem a l’ajuntament, en un ambient desimbolt i molt agradable. Per sorpresa apareix l’amic Ernest Sena, que viu dues valls més cap allà amb el seu fill Arnau i la nora. Feia molts anys que no veia l’Arnau, al qual conec des de que era un xiquet menut. Ve amb la samarreta del Llevant posada, que en algunes coses no està permès canviar.

En la xerrada hi ha una dona molt persistent en posar pegues a la independència. A mi m’agrada aquesta gent perquè m’obliga a esforçar-me en els arguments. De sobte, però, li sona el mòbil i el to és una marxa militar que li fa eixir corrent de la sala mentre tots riem sense complexos.

L’endemà baixem a Tremp amb temps, però, de parar-nos a Salàs de Pallars on dinarem però on abans visitarem les famoses botigues històriques. Hi trobem Sisco Farràs, que amb la Susanna fa unes explicacions que et deixen bocabadat. Això és una visita que paga la pena molt i que recomane a tothom. Un projecte museístic únic, un escenari de la memòria preciós que dóna vida al poble.

Al vespre acte a Tremp i sopar amb l’ANC local. Hi ha un gran ambient, constate que l’ambient ha agafat un altre to des de l’acord de les forces sobiranistes. Molt entusiasme i ganes de rematar la faena ja. Anem a passos, però. Primer que res cal omplir la Meridiana, cosa a la qual la gent d’aquestes terres es dedica de ple. Faran tants quilòmetres com calga, sempre.

Per acabar de fer inoblidable el cap de setmana just un minut abans de començar la xerrada em crida la meua fillola Aina, d’Elx. Li pregunte si he de seure vist el to de veu que gasta. Sec i ho encerte: es casa i crida per a dir-me el dia de la boda. La conversa em deixa trasbalsat. Però si fa dos dies era una xiqueta. Entre a xerrar amb un somriure d’orella a orella que els assistents a l’acte segurament no van entendre. Flotant en un nuvolet blanc…