Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

20 mapes més sobre els Països Catalans (i ja en són 40)

Arran la publicació de ‘Els 20 mapes més curiosos sobre els Països Catalans‘ molta gent m’ha fet arribar nous mapes, alguns d’ells fascinants. Així que he decidit ampliar la col·lecció i oferir aquest nou grup de mapes, vint més.

1. Etnografia d’Europa

Vicent Fortea em fa arribar aquest Mapa (versió pdf). És un mapa etnogràfic europeu del 1912 que ell va adquirir en un antiquari. Té la particularitat que Eivissa i Formentera apareixen separats de la resta dels Països Catalans.

mapa

 

2. Un mapa de la llengua ben antic.

Josep Guia em fa arribar aquest sorprenent mapa de 1883. És un mapa de la llengua catalana que, emperò, no fa distincions de les zones occitana ni castellana. Deu ser el més antic de tots.

1883-05-06 IC, IV-83, p. 117

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Menys inversió per habitant

En la primera tanda de mapes ja en vaig ensenyar uns quants en els quals el país apareix de forma natural quan s’estudia alguna cosa. Un altre exemple seria aquest mapa del diari El País que retrata la inversió per habitant que fa l’Estat espanyol. Els tres territoris on la inversió és més baixa són els nostres. Aportació d’@ignasi18p

ppcc

4. Cartografia francesa

David d’Enterria em fa arribar aquest mapa francès, que ja té bona cura de separar la Catalunya Nord

francesa

5. Per la dignificació de la llengua valenciana

Aquest és un mapa important. És un mapa lingüístic editat el 1931 per Acció Valenciana. Com és ben evident l’expressió ‘valencià’ s’usa en aquest mapa com a sinònim perfecte de ‘català’.

Me l’envia, igual que el mapa següent, el grup de sociolingüística ‘Una llengua, un poble‘.

accio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. La Unió de les Nacionalitats

Mapa fet per la Unió de les Nacionalitats, organisme predecessor de la Societat de Nacions, al seu torn embrió de les Nacions Unides (ONU). Que entenia com a “Catalans”, els territoris que van de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, al marge de consideracions geopolítiques. A la Wikipèdia es pot consultar amb tot detall aquest mapa.

10313631_306001222941327_7629449539196479892_n

 

7. A l’Atlas de les Nacions sense Estat

Mapa que apareix en l’Atlas de les Nacions sense Estat, publicat a eurominority.org

carte-catalogne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Éssers mitològics dels Països Catalans

Un mapa ben curiós, vist en un bar. No està clar si és una còpia única, feta per al bar en qüestió, o si és una obra d’un col·lectiu o grup i es pot adquirir.

essersmitologics

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. El puzzle

Aquesta és la coneguda versió del mapa en forma de puzzle.

irla_puzlePPCC

10. I si som francesos?

Aquest mapa etnogràfic alemany porta a l’extrem la lingüística. Com que el català és una llengua gal·lo-romànica ens classifica com a ‘francesos’. D’alguna forma ho som, d’acord. Però la proposta és ben poc encertada…

IMG_3704

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Som 28 milions

Una versió molt més encartada d’aquest tema és la que presenta aquest mapa del CAOC, que considera catalans i occitans membres de la mateixa comunitat nacional. Per combatre el famós ‘Som 6 milions’ de Jordi Pujol la xifra s’eleva als 28 milions.

28 milions

 

 

 

 

 

 

12. El mapa de les regions

Tot i les discussions que encara hi ha sobre els límits de les regions del nostre país aquesta és l’aproximació més encertada.

Vegueries i Comarques PT-1

 13. La conjugació verbal

Mapa de com es conjuga la primera persona de present en les diverses regions.

homepage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 14. Mapa de morfosintaxi

Iberolingua hi ha una molt interessant col·lecció de mapes de morfosintaxi i lèxic. Com aquest.

morf_articles

15. Amb l’Alguer o sense?

La majoria de mapes dels Països Catalans no incorporen l’Alguer. Una certa tradició fa que la ciutat catalana de Sardenya quede fora dels mapes més polítics: hi parlen català però no són catalans sinó sards. Aquest mapa fet per Marc Belzunces és una de les excepcions.

Ppcc2007noms2

 

16. Encabir el poble d’Iniesta

En una discussió sobre en una web anglesa de Futbol, arran la Pilota d’Or, algú, retocant el mapa de la Wikipèdia, va voler explicar que Iniesta és català a base de distorsionar una mica el mapa per encabir-hi Fuentealbilla. Sens dubte un excés.

2iw6bua

 17. Un mapa molt aproximat

Realfilmcareer.com diu que aquest és un mapa ‘aproximat’ de llengües de l’Estat espanyol. Molt aproximat, sí: a Cartagena parlen català i a Girona no.

spain

 

 

 

 

 

 

 

 

18. Exportacions i importacions. Una realitat contundent.

Aquest és un mapa molt interessant de les exportacions que fa el Principat. El mapa és del professor Pankaj Ghemawat, que s’hi acosta pensant en el procés d’independència. A la seua pàgina trobareu també el d’importacions. Què té d’interessant aquesta representació cartogràfica? Que evidentment posa de relleu d’una forma ben gràfica la importància enorme dels fluxos econòmics interiors dels Països Catalans.

exportacions

 

19. Redibuixant Europa

Un intent de redibuixar Europa des de la base provincial, respectant les llengües i cultures. Discutible, com sempre que s’intenta fer això.

1AIsC7a-1

 20. El Temps a TV3. El mapa més popular de tots

Alguns lectors em va retreure l’altre dia que no inclogués el mapa del Temps de TV3, sens dubte el mapa més popular dels Països Catalans que mai no ha existit. Ací està.

ZWxfdGVtcHM=_47006_6103_1

Publicat dins de General, Mapes | Deixa un comentari

  1. Les nacions no existeixen. Les construïm nosaltres.
    Només hi ha una opció: adonar-nos que les identitats locals són part d’una sola nació humana i que hem de solucionar els problemes junts, superant tots els estats nacionals.
    Visc Catalunya com a part d’Europa i del món. Arreu de tot el món, també en català.

  2. El mapa dels éssers mitològics dels Països Catalans està editat des del 1993 per Montnegre. Jo en tinc una a casa que vaig comprar en una fira a Puigcerdà

  3. El núm. 8, ” Éssers mitològics dels Països Catalans” es pot comprar. Jo el vaig aconseguir al mercat mediaval de Vic fa un parell d’anys.

  4. El número 8, éssers mitològics, hi ha còpia, una d’elles a casa meva. Comprat on? No recorde, però supose que a alguna fira d’entitats o llibreria a Barcelona.

  5. Segons el meu parer, els mapes lingüístics no haurien d’incloure-hi la Vall d’Aran; més encara, en les notícies en occità (variant aranesa) el mapa del temps hauria d’incloure els territoris occitanoparlants. La majoria dels mapes són fets segons un criteri lingüístic. Doncs que siguin coherents.

  6. Moltes gràcies pel treball de recopilació. Per si vols ampliar, aquí van algunes idees: els mapes de la Guerra Civil (la zona republicana no són els Països Catalans, en el fons?), el mapa de la zona bombardejada per l’aviació legionaria italiana (el pots trobar al diari Levante i no hi ha dubte que és una mapa dels Països Catalans), els mapes de les guerres carlistes (si més no, el de la 3a Guerra Carlista), el mapa de la Corona d’Aragó (és que la Corona no eren els Països Catalans?), el mapa d’Ibèria (per exemple, el de Bosch de Gimpera és clarament un mapa dels Països Catalans), el mapa de la balança fiscal també és una mapa dels Països Catalans, i, per acabar (de moment) qualsevol mapa dels escuts i/o senyeres de les províncies i/o comunitats autònomes del Regne d’Espanya també donarà com a resultat i de forma involuntària un mapa dels Països Catalans. Ah, i un detall, el mapa més antic és el de David d’Enterria que és de 1787 i que és una simplificació d’un anterior dels Estats de la Corona d’Aragó on si que apareixien els pobles d’Aragó. Salutacions des de Xàtiva.

  7. Es curiós,en el mapa de tv3 del temps,a Andorra tothom veu tv3 i no en diuem mai el temps i a Valéncia que no hi ha senyal perqué está prohibit veure tv3, si hi diuen el temps.Misteri.

  8. El mapa dels Éssers Mitològics dels Països Catalans el porta una parada q le vist a molts mercats medievals, la parada es tota de Mitologia Catalana,tenen el mapa i moltes figures d’éssers Mitològics d’arreu dels Països Catalans

  9. Em sembla molt interessant aquest recull de mapes sobre els Països Catalans, on es pot apreciar diversos punts de vista històrics, culturals, econòmics….molts realitzats des d’altres nacions amb criteris que a vegades resulten ben curiosos. En qualsevol cas, reflecteixen una diferenciació evident amb l’estat espanyol. I és que a vegades no som prou conscients que sovint ens reconeixen més del que ens pensem.

  10. He trobat que l’autor del póster “Éssers mitològics dels Països Catalans” (1993) és en Daniel Rangil i Brunet (Calella, 1956). Visqué 22 anys en una masia
    del Montnegre, participant en diverses iniciatives de recuperació del patrimoni etnològic i de dinamització cultural i social. Durant 18 anys entrevistà 140 persones
    grans de les masies de la serra, que han estat la font de la trilogia del “Recull de
    cultura oral del Montnegre: Històries i llegendes de l’any vuit” (2008), “Vògits,
    modolons i desfedors” (2009) i “Piles i súties” (2011). En el primer volum s’hi
    apleguen els relats que s’escenifiquen en aquest espectacle. Ha col·laborat en el
    “Mapa Alpina Montnegre-Corredor” i en la creació d’itineraris editats pel Servei
    de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, és membre del consell
    de redacció de “l’Aulet. Revista del Montnegre i Corredor”, autor dels blogs “Serra
    del Montnegre” (http://serradelmontnegre.blogspot.com) i “Mitologia catalana”
    (http://mitologiacatalans.blogspot.com), on recull les seves col·laboracions
    radiofòniques en programes setmanals per a emissores locals sobre tradicions,
    llegendes i mitologia catalana.

  11. qui vulgui veure que vegi
    mapa d’intensitat luminica d’Europa
    http://www.menacorde.com/wordpress/?m=200801
    http://www.menacorde.com/wordpress/wp-images/200801/llum.jpg

    mapes de mobilitat geografica del mercat de treball (veure capitols corresponents)
    http://www.sepe.es/contenidos/observatorio/mercado_trabajo/748-986.pdf
    http://www.sepe.es/contenidos/observatorio/mercado_trabajo/452-556.pdf
    http://www.sepe.es/contenidos/observatorio/mercado_trabajo/934-1216.pdf
    http://www.sepe.es/contenidos/observatorio/mercado_trabajo/1238-1589.pdf

    la cartografia de l’activitat economica -juntament a la de l’espai cultural- és el reflex més potent que confirma una realitat inqüestionable

  12. el mapa nº 8 sobre els éssers mitològics l’ha fet un amic meu, en Dani Rangil. Crec que el va fer amb alguns amics més… Sí que es pot trobar tot i que és difícil… ara viu a Cardedeu tot i que va viure molts anys a Hortsavinyà, damunt de Pineda, al bell mig del Montnegre, en un paradís salvatge i desconegut.
    Quan el vegi li comentaré 🙂

  13. Hola a totes i tots. Estic de recerca per la xarxa (i per altres mitjans) per veure si és possible trobar un mapa del PAÍS VALENCIÀ COMARCAL el més complet possible o fins i tot si potser dels històrics. Algú em pot ajudar? Gràcies.

    PD: Molt interessant i curiós el mapa dels éssers mitològics dels Països Catalans.

  14. Als Jocs Olimpics de Berlin 1936 Catalunya anava a participar com a pais.
    Hi ha un àlbum de cromos on apareix Catalunya al costat d’Espanya, cada una amb la seva bandera.
    Si m’escrius podré enviar-te les imatges.
    Fins aviat
    Josep M
    Llibreria Monimoon
    Barcelona

  15. Bon dia,
    Als Jocs Olimpics de Berlin 1936 Catalunya anava a participar com a pais.
    Hi ha un àlbum de cromos on apareix Catalunya al costat d’Espanya, cada una amb la seva bandera.
    Si m’escrius podré enviar-te les imatges.
    Fins aviat
    Josep M
    Llibreria Monimoon
    Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.