Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

26 de setembre de 2009
13 comentaris

Federalistes interpel·lats

El projecte polític que ara mateix està ocupant la centralitat i que ens fa venir salivera de pensar les emocions que tindrem la sort de viure s’ha centrat fins ara a sumar el  màxim de sensibilitats possibles cap a l’objectiu d’obtenir un estat propi. D’independentistes declarats sempre n’hi ha hagut, però fa vint anys semblava que eren quatre gats. A poc a poc s’ha anat entenent que el catalanisme ja no té més recorregut sense esdevenir independentista. Els arguments han anat guanyant pes i la realitat sovint ha superat amb escreix qualsevol elaboració argumental. Gràcies als successius governs espanyols s’ha fet evident que Espanya no ens vol i que un projecte polític d’encaix allà està abocat al fracàs. D’aquí que, ara mateix, tots plegats, i sobretot després del 13-S a Arenys de Munt i de la posterior rierada de consultes a la població, tinguem la sensació que si poguéssim fer un referèndum d’autodeterminació el guanyaríem. Potser pels pèls, però contra tothom que menysprea i pretén ignorar aquest suport social al projecte, sabem que ens en sortiríem. Ara imagineu-vos si també tinguéssim el SÍ dels qui es declaren federalistes.

Aquesta setmana, l’encara periodista blocaire de referència (després d’uns quants anys i que sigui per molts més) Saül Gordillo parlava d’un amic seu federalista que li havia confessat que a Arenys de Munt havia votat SÍ. Arenys de Munt va ser una bona sotraguejada a nombrosos efectes, i aquest no deixa de ser-ne un. Aquest amic de Saül Gordillo, amb el seu gest d’afirmació democràtica, crea, ell tot sol, un referent que posa encara més en evidència els socialistes catalans.

Davant dels plantejaments de futur polític del nostre país, hi ha federalistes de debò i hi ha altres persones carregades de mala fe o d’ignorància segons cada cas que ens volen encolomar bou per bèstia grossa. L’amic de Saül Gordillo encarna el sentit comú: per federar-te amb algú d’igual a igual, primer has d’afirmar-te com a demos, has de recuperar la sobirania política. Quan ja ets algú amb el mateix rang que els altres, aleshores pots decidir si comparteixes la vida amb uns o amb altres.

Hi ha, doncs, uns pretesos federalistes que defugen la democràcia, que posen pals a les rodes a les consultes populars amb la legalitat espanyola com a excusa de mal pagador, tot i saber que ni tan sols la federació no té cabuda al coll d’ampolla de la constitució espanyola pel qual ens volen fer passar (Donaire afirma que independència i federalisme són utopies i, alhora, que ell no vol federalitzar Espanya). D’altres, sense tanta teoria política al servei de la confusió ni tanta subordinació política al nacionalisme espanyol, s’alcen com a exemples vivents del sentit comú: algú vol una federació amb l’Estat espanyol? Molt bé. Anem per recuperar la sobirania i després decidim, també democràticament, què en volem fer. Els federalistes que voten SÍ a la independència són sempre ben rebuts. Els socialistes catalans perden un llençol a cada bugada. Volen capitalitzar el federalisme, però molts ja han trobat la manera de defensar les seves idees prescindint d’aquest partit., que els imposa com a condició el manteniment de la “unidad indivisible de la patria” És l’inconvenient que té ser manipulador i sectari.

  1. El PSOE-c és una gran empresa de col.locació, quihi treballa signa un contracte tàcit, que diu:
    ” hauràs de dir i repetir que ets federalista, a canvi tindràs sempre un plat (un bon plat) a taula”

    És un contracte que dura des de 1981 sous i càrrecs a canvi de manipular i ensorrar Catalunya.

  2. T’estàs acostumant cada vegada més a manipular les coses. Això és l’antítesi de la política 2.0

    1. Vaig estar tres hores discutint amb altres twitters sobre federalisme i va ser enriquidor per totes les parts. En un moment donat, un twitter em va comentar que Espanya encara no era federalista i jo li vaig dir que Catalunya tampoc era independent i que això no li invalidava per lluitar per la causa independentista. En aquest sentit, vaig afirmar que federalisme i independentisme són projectes, són utopies.

    2. D’altra banda, jo vaig dir que el meu objectiu no era una Espanya federal, sinó un model federal, des dels municipis a les Nacions Unides o Europa. Jo vaig dir que el meu sostre no era Espanya i que el meu projecte no era l’Espanya federal, sinó un model federal de societat.

    has emprat incorrectament els dos twitts, però encara és més trist l’allau d’insults i desqualificacions sense arguments. Vols dir que tot aquell que no pensa com tu és un imbècil?. Segur? 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!