Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

25 de gener de 2010
3 comentaris

De l’estúpida pretensió d’aturar un tren en marxa

Arran de la primera onada de consultes ja vam tenir ocasió de fer unes quantes reflexions i valoracions. Justament l’endemà mateix vaig publicar la meva valoració de la jornada (la I, la II i la III), però anteriorment, com que certes coses es veien a venir, també vaig escriure l’apunt del 6 de desembre sobre la valoració de la participació, que va tenir un comentari de l’Albert Vila dient que el meu raonament era incorrecte i tres rèpliques al comentari de l’Albert; tot plegat força interessant. I encara abans, un altre del 30 de novembre sobre els beneficis de les consultes en el qual constatava que la mobilització per organitzar les consultes estava provocant com a efecte secundari immediat un esforç col·lectiu en l’àmbit de la reflexió i la comunicació. “No hi ha res més potent que un poble sencer entrenat per explicar els avantatges de votar SÍ a la independència”, escrivia.
Avui que la primera onada de consultes ja ha passat i que n’estem aprofitant l’experiència de cara a la segona onada del 28 de febrer, hi podem afegir més coses. Els experts en màrqueting polític continuen al servei dels partits i els diners per fer campanyes audiovisuals que es passen als cinemes continuen estant al servei de fer un o altre president d’una autonomia de província, cosa ben poc engrescadora si la comparem amb la creació d’un nou estat. Però la gent que ha treballat en les consultes constata que haver passat per aquesta experiència et canvia la percepció de les coses. Gent que abans creien que això de la independència “potser ho veuran els meus rebesnéts” ara diuen sense complexos que ho tenim a l’abast. I ho diuen amb normalitat, amb la tranquil·litat i la distància de qui constata una obvietat; sense apassionament. Els qui heu fet la consulta ja sabeu de què parlo. Els qui no, animeu-vos a fer-la i ho descobrireu.

Per això, cada cop que un grup de persones es posa a treballar perquè la consulta es pugui fer al seu municipi s’engega també una maquinària d’efectes devastadors per al dependentisme. Perquè s’adonen que l’única cosa que poden fer és continuar incitant al boicot, minimitzar i ridiculitzar els percentatges de participació final. Quan algú posa el tren en marxa, sap que la frenada no pot ser brusca i que en qualsevol cas no pot començar si no és des de dins. Si algú es posa davant del tren per aturar-lo, ja sabem com pot acabar. Aquest és l’error irreversible del PSOE-C i els seus boicots. Si haguessin intentat entrar a la cabina de control encara podrien provar de frenar el tren dissimuladament, però tenen uns pèssims assessors que els han dit que no hi han d’entrar ni bojos. I nosaltres, que ens n’alegrem de mala manera.

Un dels darrers casos és, precisament, Cornellà de Llobregat. Sí, senyors i senyores, el tren ja està arribant a Cornellà i si podem el farem passar per davant mateix de can Montilla i farem sonar el xiulet una bona estona. Allà, Joan-Baptista Gavaldà explica al seu bloc que el PSC de Cornellà es nega en solitari a debatre al plenari sobre l’organització d’una consulta pel Dret a Decidir. Argumenten que la independència de Catalunya no afecta el municipi. Deuen tenir algun acord secret amb l’Estat espanyol, fet d’amagat de la ciutadania, perquè a la Catalunya independent s’alci un mur que encercli aquest municipi del Baix Llobregat com va passar a Berlín. D’aquesta manera tindrien una reserva de votants fidels, d’aquells que els donen majories absolutes amb participacions electorals al límit de la legitimitat. Quant de temps més aconseguirà el senyor Balmon mantenir el muntatge del xou de Truman al seu municipi?

  1. No menyspreis el PSOE-c
    Són el càncer de Catalunya, els hereus del franquisme sociològic, i la antitesi de la democràcia.
    Però són  molt efectius, tenen molts mitjans, molta gent a sou (comprada), i molta mala bava acompanyada d’anticatalanisme.
    Encara els resta fer molt mal al país, i fins 24 hores abans de canviar-se de camisa (podrien passar a l’independentisme, igual que van passar del franquisme a la democràcia) ens fotran tot el que puguin.
    Estan una mica desorientats, però és normal, un partit sense programa i sense ideologia passa per aquets trams de cercar un missatge.
    Però en qualsevol moment treuran un conill del barret, el dels JJOO d’hivern de moment ha fet figa, però encara tenen molts barrets.

  2. Tots els trens que s’aturen és perqué previament son en marxa.

    Encara que hi ha vegades que, si van massa depressa, descarrilen.

  3. El director del CCCB, Josep Ramoneda, fa balanç a ‘Les
    paradoxes del tripartit’ de la fórmula de govern que ha
    governat a Catalunya els darrers set anys, i que comença a
    ser considerada, fins i tot pels seus integrants, una cosa més
    del passat que no del futur. Ramoneda afirma que “pocs
    s’imaginaven” en l’elecció de Maragall com a president que
    set anys després “la independència s’hauria consolidat
    plenament com a opció política” i hauria “deixat d’estar al
    terreny d’allò utòpic”. És per això que, per l’autor, ERC “és
    l’única formació del tripartit que ha conreat un èxit
    estratègic” i “ha obligat als demés partits, i en especial
    CiU, a fer exercicis de reubicació política”. Però, tot i que
    Esquerra “ha guanyat l’aposta estratègica –diu Ramoneda- pot perdre la del poder”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!