Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

1 de desembre de 2008
19 comentaris

Sis mesos després

Avui fa sis mesos justos que començava la vaga de bloc per la sobirania. Han estat 183 apunts en què només he publicat enllaços amb algun comentari o, darrerament, el recordatori d’allò que escrivia fa un i dos anys. Passats aquests sis mesos, és hora de tornar a l’activitat. És cert que no s’ha acomplert cap de les condicions que posava per tornar a escriure al bloc, però han passat moltes coses que em porten a fer una valoració diferent, més positiva, de l’estat de les coses quant al procés de construcció d’un estat propi.

1. L’objectiu de reforçar un missatge clar des d’aquest modest espai d’opinió ha estat assolit: l’apunt “A partir de l’1 de juny, vaga de bloc” ha rebut més de 1.700 lectures i es col·loca així en cinquena posició. Durant sis mesos he evitat la dispersió i la reiteració, i per tant el risc de desgast de certs arguments. D’altra banda, ho he fet amb la tranquil·litat de saber que la blogosfera bull d’arguments i propostes que fan el meu bloc absolutament prescindible, com és lògic; i ajudat també pel fet que podia mantenir el missatge de la vaga en aquest espai mentre, setmanalment, publicava els meus articles al Bloc Gran del Sobiranisme (amb el qual m’havia compromès abans de fer pública la meva intenció de fer vaga però amb la decisió ja presa) i al diari digital Crònica.

2. Durant aquests sis mesos han estat nombrosíssimes les persones que m’han preguntat per quin motiu feia vaga de bloc i això m’ha donat peu a denunciar les mancances democràtiques de l’actual president de la Generalitat, que no és un aspecte més, un tema opinable que es pugui barrejar amb la resta de matèries quotidianes; i també m’ha permès denunciar la manca de voluntat per part dels tres partits que es reconeixen autodeterministes. Però la proposta que feia de formar una taula de partits no és l’únic camí possible; n’hi ha d’altres. La política és força complexa.

3. He experimentat una nova forma de diàleg. Ignoro fins a quin punt els resultats han estat positius, no per a l’interès d’aquest bloc (que això és ben relatiu) sinó per al procés polític, ja que no tinc eines per avaluar-ho. Però hi he trobat una nova opció.

4. Amb la vaga denunciava també l’escassa importància que es donava al Baròmetre d’Opinió Política, que porta mesos abocant dades que exigeixen una resposta del govern. Tal com explicava en una recent col·laboració a E-criteri, el 62% de la població pensa que el nostre nivell d’autogovern és insuficient quan encara no hem pogut ni tancar la qüestió del nou Estatut, que penja de l’espasa de Dàmocles del TC. Però fins al darrer baròmetre, més de la meitat de la població pensava que Catalunya havia de ser un estat. Aquesta barrera simbòlica del 50 % ha passat per la cuina de Gabriel Colomer i ara ja és un 49,2%. Si aquesta cuina obeeix a una lectura contrària als interessos del PSC, encara queden més retratats. D’altra banda, l’argument ha estat incorporat al discurs de persones amb una gran capacitat comunicativa com Alfons López Tena, el qual, diguem-ho de passada, ha publicat des del CES l’estudi de Marc Belzunces en què s’analitza el suport a la independència. Podeu veure’n un exemple en aquesta entrevista a Badalona TV (minut 03.14).

5. Per bé que del congrés de CDC no en va sortir una resolució clara per la independència, la meva percepció és que aquest partit es troba immers en un procés de sobiranització irreversible, fins i tot a disgust d’alguns dels seus dirigents, que no voldrien anar tan lluny. Ara mateix hi ha damunt la taula el debat de quin ha de ser el candidat de CiU a les properes eleccions al Parlament Europeu i a cada dia que passa sembla que Guardans perd posicions i Alfons López Tena en guanya. Seria estúpid per part de CiU desaprofitar una candidatura que està demostrant tenir un ampli suport i que podria donar molt bons resultats a CiU. Si això es consolida, l’independentisme haurà guanyat una batalla més dins del partit.

6. També a ICV hi ha hagut congrés i el corrent de Raül Romeva (amb qui he dialogat públicament en alguna ocasió) o del meu convilatà Oriol Ferran no ha pogut (ni volgut?) evitar que Herrera es consolidi com a relleu de Saura, però ha fet sentir el discurs del dret de decidir. No podem dir que disgui decisiu, però demostra una tendència.

7. Mentre he estat fent vaga s’ha produït una nova manifestació organitzada per Sobirania i Progrés que ha tingut una triple virtut: la data de l’Onze de Setembre, la quantitat de gent que hi ha donat suport, i la qualitat del missatge, que passa del “Som una nació i tenim el dret de decidir” al “Som una nació i volem un estat propi”.

8. La PDD i SiP acaben la recollida de signatures Decideixo Decidir amb més de 50.000 butlletes que representen una pressió democràtica de primer ordre per tenir a punt, abans no acabi l’any, la llei de consultes populars que ens ha de permetre obrir una nova escletxa.

9. En coordinació amb la PDD, els batlles i regidors aplegats al voltant de Decidim.cat es proposen impulsar el procés des de l’àmbit municipal.

10. Pel 7 de març de l’any vinent s’està organitzant una manifestació a Brussel·les que marcarà un abans i un després en el front de la societat civil.

Per tot això i per altres coses (com la presència sobiranista al Facebook o la feina implacable que continua fent Jordi Bilbeny per revisar la història des de 1492) em permeto d’afirmar que el procés ja ha entrat en la recta final. I que fer-ne la crònica quan tot estigui dat i beneït no tindrà ni gràcia ni interès. El punt dolç, per dir-ho d’alguna manera, és ara, i no en plena campanya per la consulta. Començo, doncs, la crònica.

  1. smolins9 |
    esborrar |
    dilluns, 1 de desembre de 2008 | 00:21h

    ————————————–


    És l’hora de Catalunya com a nou estat dins d’Europa

    Ara
    és l’hora del Poble Català, l’hora de vindicar i recuperar el que
    sempre ha estat legítimament seu, les constitucions catalanes, els seus
    drets i les seves llibertats nacionals, que li van ser preses a punta
    de baioneta i d’una repressió de les més dures i llargues que s’han
    vist en la història de la humanitat coronades per una llei perversa, el
    “Decreto de Nueva Planta” que va pretendre proclamar les absoltes de la
    nostra nació, però que avui, tres-cents anys després encara no ho ha
    aconseguit absolutament.

    Malgrat no han pogut ben bé amb
    nosaltres, encara ens mantenen tenallats sota  les seves lleis per
    nosaltres totalment alienes. I el que és pitjor, aquell esperit 
    castellà que malda per ofegar l’esperit de la llibertat catalana s’ha
    instal·lat en molts cors dels nostres, de molts catalans que s’han
    sentit enlluernats i enganyats per aquella perversió, perquè l’invasor
    i les seves coses són sempre una perversió per a un Poble que es vol
    lliure.

    Els Estats Units d’Amèrica es van fer a cops d’esmenes
    -per dir-ho d’alguna manera-. Catalunya és farà lliure de nou, aquesta
    vegada, a cops de Manifestacions dels independentistes que de sempre
    hom “cínicament ha volgut esborrar de la història”*

    Ja en portem
    algunes quantes de manifestacions, i les han catalitzades grups
    d’independentistes que representen el Poble Català, gent que estima
    Catalunya, gent apassionada per Catalunya, baluards de la nostra
    llibertat, baluards de la nostra nació.

    No és d’un Poble qui va en contra d’aquest  Poble, per acció, per omissió o per interessos egoïstes propis.

    Ara
    és l’hora del nostre Poble, l’hora de vindicar i recuperar el que
    sempre ha estat legítimament seu: La llibertat Nacional Plena, la
    Independència.

    Ja en portem tres de grans Manifestacions en aquest sentit:

    La
    del 18F del 2006 catalitzada per la PDD fou la primera i va proclamar
    que “Som una nació i tenim dret de decidir”, la de l’1 de desembre del
    2007 també catalitzada per la PDD fou la segona i va defensar el dret
    de Catalunya a adminsitrar els seus recursos en infraestructures pel
    propi desenvolupament, i la de l’11 de setembre del 2008 catalitzada
    per Soberania i Progrés, Catalunya Acció i més grups independentistes,
    fou la tercera gran manifestació per la recuperació de la nostra
    Independència, resava “Volem un estat propi” “Farem un estat propi!”

    Ara toca un pas més en el camí de l’alliberament de la Nació Catalana:
    Per
    tenir un estat propi necessitem recuperar les nostres constitucions,
    necessitem una nova i actualitzada Constitució Catalana, per això el
    nou pas serà una Concentració de toits els qui creuen en Catalunya a la
    Plaça de Sant Jaume de Barcelona.

    Els Estats Units d’Amèrica es
    van fer a cops d’esmenes i Catalunya es referà a cops de manifestacions
    i concentracions, perquè les manifestacions i les concentracions fetes
    pel poble són veritables accions d’un Poble d’Esperit lliure per deixar
    de ser un Poble teledirigit i espoliat per gent aliena, llunyana i
    permanentment hostil amb tot el que és català.

    Salvador Molins i Joaquim Pugnau, membres de Catalunya Acció.

  2. No s’ha acompert cap de les condicions, però en altres àmbits és evident que s’han fet i s’estan fent passes i feina significatives, una altra bona, bona cosa.
    M’alegra que retornis als escrits al bloc.

  3. Benvingut un altre cop, una bona noticia el teu retorn al escrit diari ja que com sempre he opinat no podem prescindir de ningú en aquests moments que les coses anirant pujant de to fins arribar al nostre objectiu.  Des del meu bloc he intentat anar comentant les successives enquestes del CEO inspirades en els teus comentaris sobre el tema i com ben be dius les coses van evolucionant de manera positiva i crec que la retallada de l’Estatut i la manifestació a Brusel·les ha de ser l’impuls definitiu.

    Una salutació

    Albert Cortés

  4. Acab de veure des de la finestra del meu bloc a la XBS el títol del teu post “Sis mesos després” i he pensat: no diu vaga de bloc per la sobirania (184)????

    Endavant amb la Crònica de la creació d’un Estat propi!

    Salut!

  5. Xavier, vaig conèixer el teu bloc just abans de que comencéssis la vaga, i malgrat tot vaig afegir-lo al meu lector de feeds (ara tb et tinc al Facebook :-P)
    He seguit el recull de vincles i petites reflexions que ens anaves subministrant, tot confiant que amb bon seny, ens retornéssis les teves tornant a escriure al bloc, i ara que ho has fet me n’alegro.
    Per si no n’ets conscient, ets un gran altaveu de la societat civil catalana que no té sempre qui l’escolti. Les plataformes sobiranistes i els blocaires alliberareu/em el país!
    Ben tornat, bona feina!

  6. M’alegra que aquest bloc recuperi l’activitat normal. Dius que és un bloc prescindible  -i potser sí-  però jo sóc de l’opinió que tota aportació, per petita que sigui, és útil i necessària. I més si ofereix un punt de vista certament optimista, tal com he pogut copsar en aquest primer apunt de retorn. Tant de bo tinguis raó en tot el que dius i realment ens trobem a la recta final.

    Salut i bona crònica.

  7. Benvingut de nou !

    Jo també m’alegro que tornis a l’activitat blocaire activa. Com tu dius, en aquests sis mesos han passat moltes coses i alguns esperem de veritat que en els propers en passin encara de més importants.
    Deixa’m dir.te que en aquest temps i en el meu terreny personal, he estat elegit conseller nacional de CDC i com molt bé entreveus,et puc assegurar que la via sobiranista està prenent poc o poc però també sòlidament més pes i més presència al sí del partit que presideix Artur Mas.
    No dubtis que espero contribuir eficaçment per aquesta causa des de la nova responsabilitat que m’han confiat.
    Espero doncs que un dia totes les persones d’aquest país que treballem, cada ú des d’on li sembla més oportú, per la causa comú que és la consecució d’un Estat propi, ho poguem veure i celebrar conjuntament.
    Benvingut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!