Títol original: Salmer fra kjokkenet. Director: Bent Hamer. Guió: Bent Hamer i Jörgen Bergmark. Fotografia: Philip Ogaard. Música: Hans Mathisen. Repartiment: Joachim Calmeyer (Isak Bjornsson), Tomas Norström (Folke Nilsson), Bjorn Floberg (Grant), Reine Brynolfsson (Malmberg), Sverre Anker Ousdal (Dr. Jack Zac Benjaminsen), Leif Andree (Dr. Ljungberg), Lennart Jähkel (Green). Format: 1:1,85. So: Dolby. Durada: 1h35. Idiomes de la versió original: noruec i suec. Producció: Bulbul Films (Noruega), Bob Film (Suècia). Festivals i premis. Quinzena de Realitzadors, Canes 2003; Valladolid 2003, Espiga de plata i Millor fotografia; Sao Paolo, 2003, Millor director. Estrenada: el 17 de desembre de 2003 a la Catalunya Nord i el 27 de maig de 2005 al Principat de Catalunya, només en versió original subtitulada al castellà.
Sinopsi (punt de partida). El 1944, mestresses de casa i professors suecs d’economia domèstica van crear l’Institut d’Investigacions de la llar -HFI-. Els científics hi feien experiments amb tota mena de màquines i utensilis per a la cuina, amb la idea de desenvolupar nous i millors productes nous i de millorar les condicions de treball a les cases. A la Suècia de postguerra, als anys cinquanta de la florida econòmica, l’HFI va descobrir que, al cap de l’any i mentre feia el menjar, una mestressa normal i corrent caminava una distància equivalent a la que hi ha entre Estocolm i el Congo. Aleshores, l’HFI va començar un altre estudi. Va enviar una colla d’observadors a una zona pagesa de Noruega perquè analitzessin el comportament dels homes solters noruecs a la cuina. Havien de recollir informacions que permetessin concebre una manera millor de fer servir la llar i el seu equipament, fer la cuina més funcional. Aquests observadors treballaven vint-i-quatre hores diàries, enfilats dalt d’una mena de cadires d’àrbitre de tennis, estratègicament col·locades en un racó de la cuina. A més, havien de complir una regla gairebé sagrada: de cap manera, en cap circumstància, no havien de dir res als observats ni implicar-se, per res, en les activitats de la cuina, per tal de no malmetre el caàcter científic de l’experiment. Sinopsi. Folke és un dels observadors suecs que arriben a un poble de pagès per investigar el comportament a la cuina d’uns solters noruecs, que s’hi han ofert voluntaris -a canvi de promeses com la d’un cavall-. A darrera hora, Isak se’n vol desdir; però té Folke a la porta de casa, dia i nit, amb la caravana on dorm i la cadira d’àrbitre de tennis a punt per a instal·lar-la-hi a la cuina i posar-se a sotjar tots els moviments que hi faci. A contracor, de mala gana, Isak acaba deixant-lo entrar. L’experiment, però, no avança, perquè Isak el boicoteja tant com pot. A més, el director, Dr. Ljungberg, se n’ha anat de gresca a Finlàndia amb companyia femenina i els ha deixat tirats, amb el rígid Malmberg al capdavant. Folke mata l’estona menjant, sobretot el que li envia una tia que en té bona cura. Una nit, Isak fa un petit forat al sostre de la cuina, per poder espiar el que fa i escriu Folke dalt de la cadira.I es trenca la regla d’or. El contacte entre els dos homes es fa inevitable. Es deixen sal i menges. Clandestinament. I passen a compartir xerrades. Fins i tot Grant, el veí avesat al tractor i a compartir estones amb Isak, malfia del canvi d’actitud de l’antic company de sol·lituds. I arriba a estar gelós de Folke. Observat i observador s’ajuden mútuament i traven una forta amistat. Quan tot se sàpiga, Folke haurà de triar entre tornar a Suècia i quedar-se amb l’Isak, haurà de triar entre la freda grisor de la societat del progrés (Suècia) i la càlida amistat amb els que viuen en un món potser condemnat a desaparèixer i tanmateix encara viu.
Primeres reflexions
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
perdona que et faci aquest comentari aqui perque no te res a veure amb aquesta pel·lícula que a més no he vist. És per deixar-te un enllaç que veig que no tens en els teus i que crec hi hauria de ser perque està francament bé:
http://www.racocatala.com/lacrispeta
Tots els comentaris me’ls llegeixo. En particular el teu el vaig contestar a traves de l’adeça electrònica del web master de "la crispeta", ja que em va semblar més escaient i, en anteriors ocasions, ja ens havíem intercanviat correus electrònics.
D’altra banda, sobre els comentaris, no puc garantir de contestar-los al moment que els llegeixo, ni tots els comentaris són perquè els contesti. He obert el bloc per si pot interessar el que escric i crec que alguns comentaris rebuts són tan o més interessants que el que jo hagi escrit i aquí està, aquí queda, per si pot ser útil a qui ho vulgui llegir (i no pas necessàriament perquè jo els hagi de replicar, contestar, etc.).
Salvador Montalt
A l’entreda "Com el vi", t’he contestat el comentari que vas fer a "Entre copas"
Salvador Montalt
no sé quina cara haurà posat el de la crispeta si no sabia de què anava el tema!
doncs res. Era només que no tenia clar si t’havies llegit el comentari o no, al veure que no responies ni posaves en els enllaços el link que havia passat. Perdona si t’ha molestat.