R d'acció

Joc de paraules de la paraula redacció que fa referència a la tasca d'escriure i comprende tant en grup com individualment. Bloc del Seminari IV Grup 20 d'Introducció al Periodisme de la FCB de la URL.

20 de maig de 2010
0 comentaris

Polèmica per la vaga indefinida de mestres a Bolívia

El President de Bolívia, Evo Morales, titlla els mestres d'”enemics del país” a causa de la seva vaga indefinida, en què demanen un augment salarial de més del 5%. Els docents van ratificar la setmana passada una vaga que encara perdura, i l’arribada a la ciutat d’una manifestació multitudinària de milers de persones va acabar amb una protesta unitària de mestres, professors de l’àrea rural, i traballadors de fàbriques.

El magisteri urbà persisteix en la suspensió d’activitats escolars, i la manifestació que va anar des de Caracollo -ciutat que es troba entre la capital La Paz i la ciutat de Potosí- es va massificar a mesura que s’hi anava afegint gent.

Poc després, el Primer Mandatari bolivià va criticar l’actitud dels mestres, que durant tota la setmana han protagonitzat manifestacions pels carrers demanant l’augment del sou, presentat per l’Òrgan Executiu: “Lamento que alguns mestres siguin enemics de l’educació, i enemics, per tant, de Bolívia. El país necessita nous professionals i estudiants amb una mentalitat patriòtica. I no em puc creure que alguns professors es mobilitzin per, simbòlicament, assessinar l’educació”.

Morales, a més, ha comentat que el diàleg no està trencat, i que les comissions entre la Central Obrera Boliviana (COB) i el Govern del país segueixen treballant de manera conjunta. El Primer Mandatari ha assegurat també que “aquest sector està camuflant una disputa de lideratge sota l’excusa de l’augment de sou, ja que s’aproximen les eleccions de la Federació del magisteri, i també en la Confederació de Treballadors de l’Educació Urbana de Bolívia”.

Al seu torn, el secretari executiu dels mestres urbans de La Paz, José Luis Álvarez, que lidera la marxa des de la localitat de Caracollo (Oruro), ha demanat a Evo Morales que en comptes de criticar, doni una resposta a la demanda: “si nosaltres fossim el Govern, solucionaríem el problema, però el President es resisteix a solucionar aquesta desigualtat econòmica”. I afegeix: “És una barbaritat. Tan sols rebem una sisena part del que guanyen els ministres”.

Álvarez ha informat que fins el passat 15 de maig s’havien comptabilitzat més de mil persones en la marxa que, des de Caracollo, arribarà a La Paz. Aquesta mobilització compta, a més de la presència dels mestres, amb el suport de “companys urbans i rurals i diferents treballadors de la fàbrica, el gremi del qual té ja onze obrers en vaga de fam”.

Al seu torn, el secretari executiu dels fabrils de La Paz, Wilson Mamani, ha explicat a l’aència Efe que el seu sector ha paralitzat momentàniament les protestes per tal de permetre que “s’obrin les portes del diàleg amb el Govern”. Tot i això, Mamani ha negat que es tracti d’una mesura definitiva. “Si no avancem i no hi ha millores, tornarem a convocar vagues de fam, manifestacions, i més mobilitzacions”.

D’altra banda, Vilma Plata, dirigent dels mestres, ha confirmat -també a Efe- la vaga indefinida dels educadors de tota Bolívia, i ha aprofitat per advertir que les mesures de pressió “continuaran i es radicalitzaran”, conforme passin els dies sense solució del conflicte, del qual en culpa directament el president Morales.

El ministre d’Educació de Bolívia, Roberto Aguilar, ha dit a Erbol, un diari digital del país, que està “decidit a lluitar” per a què el dret a l’educació no es perdi, i ha demanat als docents “que recapacitin”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!