SAÓ

col.lectiu de reflexió rural

8 d'abril de 2008
5 comentaris

L’increment del preu dels aliments

Des de fa uns mesos els preus dels aliments ocupen un espai rellevant dins dels mitjans de comunicació. Un fet no gaire corrent dins una societat urbana com la catalana que viu massa sovint d’esquena al món rural i agrari que l’envolta i, en darrera instància, li forneix aquests bens de primera necessitat.

La premsa avui es fa ressò del paper inflacionari de les matèries primeres i de les alertes dels economistes sobre els perills per al creixement i la competitivitat dels creixents diferencials de preus del nostre sistema productiu amb els països veïns de la zona Euro. De cop, l’alimentació, després d’un llarg cicle de preus baixos i fer-se pràcticament invisible a ulls dels comentaristes econòmics i els responsables públics, s’ha revaloritzat. Una conjuntura que, fins i tot, posa en entredit les decisions i estratègies de les administracions que han deixat que arribés aquesta l’explosió dels preus dels productes bàsics

Aqui us presentem dos documents elaborats per SAÓ reflexionat sobre aquest tema.

  1. Em semblen molt be els dos documents sobre els preus dels cereals i dels aliments. Una relació suscita però a l’hora exhaustiva de les causes i les conseqüències d’aquests fets.
    Molt bé¡

  2. Felicitats per la vostra iniciativa . Espero que us vagi molt bé i aconseguiu els vostres objectius , que em semblen molt lloables.
    Respecte al tema del bloc , esta molt treballat , amb moltisimes dades i amb una problematica molt i molt complexe , que per tant sera tremendament dificil d’arreglar . Jo nomes hi veig una solució : que els goberns facin marxa enrrera en la seva decisició de incorporar un 10% d’agrocombustibles pel 2020. La manca d’expectatives faria baixar els preus dels cereals a l’endemà .
    Si no , a patir . Els diversos sectors ho estem passant molt malament i ja es prou dificil produir aliments a Europa.

  3.  Molt bons tots dos articles. Continuant amb aquest tema crec que seria interessant parlar sobre la situació concreta de l’arròs. No acabo d’entendre quines són les causes reals de l’increment de preu que està experimentant. En el cas dels cereals, entre les causes figura la millora de l’alimentació de països emergents com Xina e India i la producció de incombustibles.  L’arròs en canvi és diferent. En primer lloc no hi ha competència amb la fabricació de pinsos, ja que més del 98% es destina a alimentació humana. Tampoc és una matèria primera a partir de la qual es fabriqui bioetanol i per últim si Xina e India mengen ara més carn, el consum d’arròs hauria d’haver disminuït. Així doncs, perquè incrementa el preu de l’arròs? És nomes un especulació o hi han altres causes que desconec?. Si algú em pot donar una explicació… 

    Lluis 
     

  4. Em sembla que val l’esforç´de llegir:
    Una noticia curta de LV que te MOLTA MES IMPORTANCIA DEL QUE SEMBLA.
    1 – Quin es el preu que cobra el pagés per 1 Kg de grà (sigui quin sigui) i quan li cobren al ramader per 1 Kg de pinso?
    2 – Quin es el preu que li costa engreixar un animal a un ramader (apart de moltes hores i sacrificis) quin preu cobra per un kg d’animal
    i ara be la resta: quan paguem els consumidors per un kg de carn?
    3 – Quins son els costos de transformació lògics (amortització de terres, granges, maquinaria….feina, energía, aigua, impostos….) i quins son els inflacionaris
    MARGES d’INTERMEDIACIÓ, quan no D’ESPECULACIÓ ?
    Aquestes podrien ser les preguntes per fer un LLARG i COMPLERT TREBALL D’INVESTIGACIÓ PERIODÍSTICA.

    Si els pagesos catalans volen subsistir (en l’horitzò del 2.050 quan de cada 10 espanylets només dos cotitzaran a la S.S. i la resta seran joves i nens, aturats, prejubilats o pensionistes, apart del % d’inactius i gent que mai ha pencat) només tenen un camí – penso jo – integrar-se amb els ramaders (especie també en perill d’extinció) i fer societats regionals fortes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!