El bloc d'en Pere

El fil dels dies

29 de setembre de 2012
0 comentaris

Petros Màrkaris. L’espasa de Dàmocles

L’autor de novel.les policíaques, també dramaturg i guionista de Theo Angelopoulos, reuneix en un volum diverses cròniques publicades a la premsa alemanya sobre la crisi que devasta el seu país.

Bon coneixedor del món germànic, per l’educació rebuda i per haver viscut a Àustria i Alemanya, explica al públic germànic la seva visió dels problemes que afecten Grècia.
Abans de l’entrada a la Unió Europea, Grècia era un país pobre però culte i digne en la seva pobresa. L’arribada massiva dels fons europeus va arrossegar els seus compatriotes cap a una follia consumista, especuladora i balafiadora de la qual ara paguen les conseqüències.
Alguns diuen que Grècia és un país de socialisme real, on la casta burocràtica, imposada per les tres famílies que han monopolitzat el poder polític durant dècades, domina la vida pública.
Hi podem afegir la manca de tradició de consens, que arrenca de la cruenta guerra civil, a l’acabament de la segona guerra mundial i la terrible ocupació nazi. La llei electoral de sistema majoritari fa la resta.
Tampoc no veu Màrkaris que Syriza sigui una força prou responsable i no es deixi arrossegar pel populisme.
Però els grecs no són pas una colla de ganduls, com alguns mitjans alemanys donen a entendre. L’única esperança és el coratge per afrontar uns anys d’austeritat inevitable i la construcció d’una democràcia sòlida i rigorosa.

Petros Màrkaris. La espada de Damocles. Ed. Tusquests, 2012


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.