El bloc d'en Pere

El fil dels dies

12 de febrer de 2023
0 comentaris

Milan Kundera sobre la cultura centreeuropea (i nosaltres)

Acaben d’aparèixer, publicades per Tusquets i traduïdes per Jordi Martín Lloret, dos interessantíssims textos del cèlebre escriptor txec afincat a París, que Gallimard havia editat el 2021, amb sengles presentacions que també  es traslladen en l’edició catalana, sota el títol comú “Un Occident segrestat”.

El primer, titulat “La literatura i les nacions petites”, és un discurs adreçat al Congrés d’Escriptors Txecoslovacs el juny del 1967.

El segon és un article publicat a Le Débat el novembre del 1983, amb Kundera ja exiliat a la capital francesa. El seu títol dona nom al recull: “Un Occident segrestat”.

“Una nació petita és aquella l’existència de la qual es pot qüestionar en qualsevol moment, que pot desaparèixer i que n’és conscient”. Us sona? Es refereix a les cultures centreeuropees, sotmeses aleshores a l’opressió de l’imperialisme rus.

Tot plantejant-se el problema de la supervivència de les nacions i de les cultures centreeuropees, i del mateix projecte cultural europeu, sembla que parli també de nosaltres.

De lectura molt recomanable que, malauradament, no perd actualitat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.