El bloc d'en Pere

El fil dels dies

8 d'agost de 2012
0 comentaris

Alain Badiou sobre l’amor

Algunes reflexions d’aquest filòsof francès:
“Què és el món, examinat, practicat i viscut a partir de la diferència i no a partir de la identitat? Penso que l’amor és això.”
“No hi ha res especialment ètic en l’amor com a tal.”
“L’amor s’inicia en un trobament, cosa que li dóna un estatut metafísic d’esdeveniment, d’allò que no entra en la llei immediata de les coses. La trobada entre dues diferències és un esdeveniment, alguna cosa de contingent, de sorprenent.”
“L’amor és una construcció, una vida que es fa, no pas del punt de vista de l’U, sinó del Dos.”
 

“L’amor és una aventura obstinada. Un amor veritable és el que triomfa perdurablement, de vegades durament, sobre els obstacles que l’espai, el món i el temps li posen.”
“Tot amor proposa una nova experiència de veritat sobre el que és ser dos i no pas un; per això ens agrada estimar i ens agrada que els altres estimin, perquè ens agraden les veritats.”
“La declaració d’amor s’inscriu en l’estructura de l’esdeveniment, permet que el pur atzar de la trobada que fa de punt de partida esdevingui punt de recolzament d’una construcció de veritat. És fixar l’atzar de la trobada sota la forma d’un començament. La declaració d’amor és el pas de l’atzar al destí, i per això és tan perillosa.”
“Tothom sap que decidir, sobretot unilateralment, la fi d’un amor és sempre un desastre. Només una vegada he abandonat un amor. Després, no hi he renunciat mai. Perquè, en el fons, és això l’amor: una declaració d’eternitat que s’ha de realitzar o desplegar com pot en el temps. Per això és un sentiment tan intens.”
“La felicitat amorosa és la prova que el temps pot acollir l’eternitat, com en són proves l’entusiasme polític quan es participa en una acció revolucionària, el plaer que produeixen les obres d’art i la joia gairebé sobrenatural quan hom comprèn, per fi, una teoria científica.” 
“El drama amorós és l’experiència més neta de conflicte entre la identitat i la diferència.” 
“En l’amor es fa confiança a la diferència, en lloc de sospitar-ne.”
“El veritable objecte de l’amor és l’esdevenidor de la parella i no la satisfacció dels individus que la componen.”
“Tinc la convicció, tan amorosa com política, que no s’ha de renunciar mai.”

Alain Badiou és filòsof, dramaturg i militant polític 

Éloge de l’amour és un recull de converses amb Nicolas Truong en la sèrie Teatre de les idees dins el marc del Festival d’Avinyó 
Ed. Flammarion, col. Café Voltaire, 2009 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.