El bloc de Josep Mayans i Juncosa

Dibuixant, escenògraf i pintor capelladí (1931-1999)

Quadres de Josep Mayans als Encants Vells

Fa quasi dos anys, va saltar la notícia que als Encants Vells, oficialment Mercat Fira de Bellcaire, un mercat brocanter de la ciutat de Barcelona, van aparèixer quadres del pintor vinculat a Capellades Albert Ràfols-Casamada.  No cal dir que l’escàndol va ser considerable, perquè, en el fons, demostrava la deixadesa de les administracions i dels particulars en la conservació del patrimoni, en aquest cas artístic.

No dic que sigui exactament igual, perquè en el cas de Ràfols-Casamada hi ha al darrere un projecte de fundació a Capellades que mai no ha acabat de funcionar i, pel que sembla, les persones que van malvendre una part d’aquest patrimoni del pintor (i de la seva dona, la també pintora Maria Girona) eren membres de la família dels artistes no vinculats directament a l’esmentada Fundació, però pels voltants d’aquest Sant Jordi un conegut, que havia vist quadres de Josep Mayans a Mataró, va trobar als Encants Vells un dibuix d’un nen fet per l’artista capelladí: el que teniu en la imatge d’aquest apunt.

Sensacions ambivalents. D’una banda, veure com la gent (vull pensar que segurament a causa de la mort d’algun familiar, la casa del qual s’hagut de buidar) es desprèn d’aquests quadres ( (i, segurament, malvèn), però, per altra banda, content perquè hi ha gent que els valora i que els compra per formar part de la seva col·lecció particular, encara que no tingui cap vincle efectiu amb la persona dibuixada ni cap interès particular per Josep Mayans, sinó perquè senzillament li ha agradat el traç de l’artista capelladí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.