Miquel Roman

Nou Barris (Barcelona)

3 de febrer de 2011
0 comentaris

Les obres del pàrquing de 300 places comencen d’aquí 15 dies

EL PERIODICO Dijous, 3 de febrer del 2011. RAMON COMORERA. Carmen Andrés: «Les obres del pàrquing de 300 places comencen d’aquí 15 dies»

Veïns i entitats de Ciutat Meridiana van exposar dimarts a EL PERIÓDICO, en la segona de les tres informacions dedicades a la zona, els temes que més preocupen al seu barri quan falten pocs mesos per al final del mandat i per a les eleccions municipals. En el capítol que tanca aquesta tercera entrega setmanal sobre 15 barris metropolitans, la regidora de Nou Barris, Carmen Andrés, respon a les qüestions plantejades.


Població 11.121 – Població immigrant 4.467 – Superfície 0,4 km2-¿Quan es farà l’aparcament i els equipaments previstos fa quatre anys eal camp de futbol?

-D’aquí 15 o 20 dies començaran els treballs d’un pàrquing, però només de 300 places i de lloguer, una vegada acabat el llarg procés per reconduir un projecte inicial de més de 500 i de concessió per 50 anys acordat amb els veïns en el mandat anterior, però que s’ha demostrat poc realista en aquest barri. Després de dos intents fallits de vendre places s’ha hagut de redactar un altre pla, rescatar l’obra de Dragados i passar el pàrquing a Barcelona de Serveis Municipals, única empresa pública que ho pot assumir ja que possiblement tindrà pèrdues. De forma immediata s’haurà de buscar espai per als vehicles que ara hi aparquen.

-¿I els equipaments socials?

-Es va presentar un primer projecte per a un casal d’avis, un de joves, un espai polivalent i la seu de l’associació de veïns, a més a més d’una plaça. Ara revisem el pla, previst per al pròxim mandat, per veure si hi ha espai per a pisos dotacionals de gent gran.

-¿L’esport desapareixerà llavors de l’antic camp de futbol?

-Quan es va projectar el pàrquing de 500 places es pensava recuperar a sobre el camp. Ara, planificant el barri en el seu conjunt com un espai per viure-hi i no només per dormir-hi, la idea és crear aquí una zona de centralitat cívica amb equipaments de proximitat i una altra zona ludicoesportiva al Torrent del Bosc, on ja hi ha el poliesportiu de Can Cuiàs i el nou camp de futbol provisional d’herba artificial, que s’haurà de ressituar.

-Les omnipresents escales mortifiquen una població envellida i també els més joves amb fills petits. ¿S’instal·laran més escales mecàniques i ascensors?

-L’accessibilitat és un tema que hem treballat molt. En aquest mandat s’han posat unes noves escales mecàniques, fa poc s’ha obert la rampa de laguarderia La Muntanya i iniciarem aviat les obres d’un altre ascensor davant del mercat de Ciutat Meridiana.

-¿Per què es triga a reparar les escales i ascensors avariats?

-Des que hem instal·lat, amb la llei de barris, sensors de telecontrol a les escales es triga menys a donar una resposta a un problema que hi ha a tota la ciutat. Una altra cosa és el singular ascensor inclinat al qual se li ha canviat gairebé tot i que no acaba de funcionar, possiblement per la seva mateixa configuració.

-Els veïns de la zona alta denuncien que el seu entorn està degradat, cosa evident per una altra part, i pregunten per què les millores no van mai més enllà del mercat de Núria.

-Segurament, la visió de planificació estratègica que tenim en aquest moment no existia abans i s’actuava més per resoldre qüestions concretes i en zones amb més pressió veïnal. Ara del que es tracta és d’equilibrar la situació. Aquestes millores, que és cert que s’han concentrat a la part central i baixa, perquè els espais comuns també hi són, s’han de traslladar a la resta. Hem començat per fer la nova guarderia, que obrirà el pròxim curs, a tocar de l’escola Mestre Morera, al capdamunt del barri. I és evident que s’ha de treballar l’accessibilitat per compensar.

-¿Hi haurà millores a curt termini?

-S’ha de tractar la zona de forma integral i no es poden resoldre tots els problemes ni en quatre anys ni tampoc en vuit. Cal ser realista, les dificultats són moltes.

-¿S’han estudiat totes les necessitats per actuar globalment?

-En els últims mesos hem elaborat un pla de tractament integral, a part dels equipaments, que està acabat i encara no hem presentat al barri. Es preveu tota l’accessibilitat de vianants i vehicles, la intervenció als espais verds entre blocs que sorprenentment és sòl privat des de l’origen però d’ús públic i estan malament, el manteniment i la urbanització de carrers, la creació d’aparcament a la zona alta, la neteja, el clavegueram i la implantació de les noves tecnologies. El cost és alt, 70 milions.

-¿Quant s’ha invertit en aquest mandat que s’acaba?

-Els veïns encara no ho perceben, però s’ha fet una inversió elevadíssima en obres de 30 milions en espai públic i equipaments. Els projectes de la llei de barris, que sumen 18 milions, es van negociar amb l’associació de veïns i els seus representants. S’han invertit 1,8 milions a rehabilitar edificis, però com que aquí són tan grans en queden molts per millorar.

-L’ampliació dels serveis socials ha pres espai al centre cívic i ha originat queixes.

– Hem esperat a tenir en marxa la nova biblioteca i els serveis i espais que ofereix per ampliar unes instal·lacions que reben 3.000 visites a l’any i gestionen les ajudes a 1.362 persones, el 10% de tota la població de la Zona Nord, incloses Vallbona i Torre Baró. A més a més, la resposta a l’oferta d’activitats del centre cívic era molt baixa. El teatre sí que funciona bé, però no la resta.

-Hi ha blocs que no posen ascensors perquè les ajudes són insuficients per a alguns veïns i la resta tem que pagarà per ells.

-Canviarem una partida de la llei de barris per apujar la subvenció establerta ara en el 60%.

-Les mares i pares recullen firmes per reclamar un institut.

-El barri ja té el Picasso encara que en terrenys de Torre Baró. El centre està infrautilitzat, ofereix 500 places i hi ha 332 alumnes. N’hi haurà un altre en el futur, però a l’àrea de nova urbanització de Vallbona.

-La inseguretat és una preocupació compartida per molts.

-Els veïns viuen realment una situació nova amb l’arribada massiva de persones estrangeres en l’última dècada. Però la perillositat és més una sensació que una realitat. El barri és el 59 en la classificació dels 73 de Barcelona començant pel més conflictiu. En tot el 2010 hi va haver cinc robatoris amb violència en comerços. Actuem en diversos fronts per combatre uns temors, que són lògics per una altra part. Ho fem als blocs per fomentar la convivència, amb educadors de carrer i en la gestió de conflictes.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/20110203/carmen-andres-les-obres-del-parquing-300-places-comencen-daqui-dies/690451.shtml


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.