miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

enganxa’t a la glosa

Ja falta poc. En tinc moltes ganes. Qui no hi ha vingut mai no es pot imaginar què és. Una experiència que enganxa, diu (veure) l’article que publica La Directa.
Hi estic d’acord.
(veure) Sempre explico que em vaig enamorar de la cançó improvisada a Espolla, on la vaig descobrir en el seu format més espectacular: la Trobada de Cantadors, el combat del rei de les nyacres. He tingut la sort de participar activament en el naixement de  (veure) l’Escola d’Estiu de Glosa, que es fa a Espolla des de que la trobada s’ha traslladat al mes de juliol. I ara estem a punt d’encetar la (veure) 3a edició d’aquesta singular escola, que, com ressalta l’article esmentat, enganxa.

 (seguir llegint)
 

El potencial lúdic, pedagògic i social de la glosa és molt alt, i això es pot tastar en un taller formatiu durant l’any o en qualsevol vetllada on se’n canti, ja sigui des d’un escenari o asseguts al bar. Però si es vol gaudir-ne i aprendre’n bé, aprendre’n i aprendre a acompanyar als altres a aprendre’n, no hi ha res millor com tancar-se quatre dies al cor de l’Albera, a l’Alt Empordà, i capbussar-se de ple en aquest món d’idees rimades gronxant-se en actuals melodies tradicionals. Immersió total, de nit i de dia, dins les aules i al carrer, als portals, a la piscina, entaulats esperant el dinar, entaulats després dels àpats, rient i gaudint, vivint la glosa a flor de pell. L’important per glosar, com diu Caterina Canyellas a (veure) aquesta entrevista a l’ARA Balears o a aquesta, ) és saber xerrar, el glosar té a veure amb el parlar, amb tenir alguna cosa a dir.
Tenir alguna cosa a dir i saber-la dir amb gràcia, al moment oportú, glosar s’enriqueix amb el domini lèxic i és un estímul per col·leccionar sinònims, ampliar camps semàntics i explorar metàfores. Però a més cal fer cabre les idees dins una estructura donada, una quarteta heptasol·làbica que ha de fer rimar com a mínim dos versos, normalment 2n amb 4t… Entrenar la ment per confegir expressions heptasil·làbiques, entrenar-la perquè les expressions heptasil·làbiques acabin amb paraules rimades, i entrenar-la, sobretot, per posar-les al servei de les idees, de la comunicació, de l’enginy, el doble sentit, la ironia, l’agudesa, la provocació, la rèplica, la crítica… la cirera del pastís la hi posa el fet que tot això s’ha de fer… cantant! I aquí s’obre un món de melodies d’arrel tradicional, ritme, afinació, jocs de veu, acompanyament instrumental…

Un exercici 100% complet des del punt de vista competencial. Una activitat 100% SCAP des del punt de vista orientador (Significativa, Comunicativa, Activa i amb Projecció). Una activitat creativa, un exercici de llibertat d’expressió.
La glosa és genial, i participar a l’Escola d’Estiu e Glosa a Espolla, un regal! 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.