Las al jaç

El blog de Marcel Campà

30 de novembre de 2012
2 comentaris

Miquel Pairolí i l’estil

Un dels serveis impagables que ens va fer Josep Pla va ser escombrar la retòrica, l’artificiositat i el preciosisme que durant tant de temps havien campat per la nostra literatura i imposar una altra manera d’escriure, basada en la naturalitat i la claredat, que ha marcat la prosa catalana dels últims cinquanta anys.

Miquel Pairolí, com a bon planià, rebutja l’artifici. Però és un planià particular, perquè la seva obra evidencia una preocupació especial pels aspectes formals (estructura, ritme, lèxic); una clara voluntat d’estil. És clar que defugir la retòrica no vol dir menystenir l’estil, però jo veig en Pairolí alguna cosa més que això. Parteix del mestratge de Pla però se’n desmarca. Té la gosadia de permetre’s algunes filigranes, sempre controladament, amb les regnes ben tibants.

A Octubre –un llibre excel·lent-, Pairolí diu que, si Espinàs troba que en literatura tot allò que no és imprescindible sobra, ell, en canvi, pensa que “entre imprescindible i sobrer hi ha molt camp per córrer”. I afegeix que no està d’acord amb els qui entenen que la literatura ha de perseguir la senzillesa més estricta i depurada, perquè “amb una mica de greix, un tall és més saborós”.

Des d’aquests postulats, Pairolí en algun moment pot resultar emfàtic però molt més sovint troba el punt just i ens ofereix plats saborosos que no enfarfeguen.

Es pot escriure bé des de la “senzillesa estricta i depurada”, però no és l’únic camí. Ell va fer una prosa admirable per vies que últimament eren poc transitades; va reobrir un camí que havia deixat de ser fressat.

  1. D’acord amb això del greix i el tall i que no tot el que no és imprescindible és sobrer, però no puc estar de recordar una frase de l’excel·lent llibre Un tramvia anomenat text, de Vicenç Pagès: fonamentalment, la literatura és arquitectura, no ornamentació.
    I una altra del mateix llibre que recorda com n’és de delicat això de l’estil. Ho dic de memòria i potser m’equivoco, em sembla que la frase és d’Eugeni d’Ors: l’estil és com l’ungla del dit; és més fàcil tenir-lo brillant que net.
    No he llegit Octubre, m’afanyo a aconseguir-lo. 
  2. Carai, he de trobatr la manera . Llibres com aquest que aconsella en rai i que, més tard he vist que en xavi recomana en una piulada. he de mirar si existeixen en versió digitalñ no meĺs puc pas fer enviar fins aquí… o piotser si en alguna de les caixes que cada x temps envioen els pares, mmm ho investigaré

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!