JORDI CARRERA for NuCCs

Posicions per una Política catalana central amb fonaments.

1 de març de 2013
0 comentaris

Sobre la llei electoral catalana 1

El president, que ha comparegut per explicar les seves mesures de “regeneració democràtica”, situa la llei electoral i la llei de transparència com a “claus” per la regeneració democràtica.

He llegit l’article sistema electoral.- llistes obertes 1 de Xavier Roig a l’ARA de 28.02.13. Estic d’acord  amb  el perill  de idea tant popular  i antipolítica de les llistes obertes. Les llistes obertes tan sols les veuria bones i necessàries per a l’elecció dels diputats de districte per majoria. Cada partit podria presentar un candidat per a aquest lloc. 

He fet aquest comentari o semblant a la noticia de les prioritats del President per “regenerar la democràcia “ i per tant alliberar i restaurar la democràcia i els partits. Era aquest: ( A sota )

Hi he afegit un comentari sobre la  inevitable  desigualtat entre els districtes ( uns més població i altres molt més territori ).

El principal problema podria venir de la interpretació del principi de proporcionalitat  de la Constitució i LOREG , que per altra part  aquesta i la llei electoral del 77 no respectaren.

Fotografia.- L¡’Ada Colau  per la seva  feina, representació  sindical i peticions de la
PAH,  famílies afectades per les Hipoteques, es mereix aquesta portada.

Comentaris

1

  • Jordi Carrera d’Esterri Bescanó
    28/02/2013 21:26

    La Llei electoral de Catalunya.

    En aquesta situació l’aprovació d’una llei electoral ha des er molt més fàcil. Ja no hi ha d’haver el problema o la lluita de si cada circumscripció havia de tenir el nombre de diputats de representació territorial fixats per l’Estatut del 79 o si els havien de tenir en nombre proporcional al d’electors. Això s’hauria de deixar per una reforma posterior com un acte de confiança entre tots, entre uns i altres. El mateix que  es proposava `per a la de Barcelona també ho podrien proposar les capitals de província dintre del seu àmbits.  Però els districtes, siguin  provincials o  subprovincials sempre seran  desiguals: el nombre d’electos i en superfíci de territori a representar.

    Penso que el sistema electoral del Parlament de Catalunya hauria de ser de circumscripcions amb el nombre d’escons com fins ara.

    Cada circumscripció hauria de tenir un 80 % de districtes de diputat directe, elegit per sistema majoritari, amb doble volta si fos necessari, que podrien anar en les paperets de diputat de districte.

    La resta 20% per exemple serien atribuïts al partits de forma proporcional després segons els resultats de la primera volta, entre els vots dels electors que no haguessin aconseguit l’escó del seu districte. L’atribució es faria per ordre de candidats no escollits de la llista de partits, esgotant primer els escons del districte on hagin obtingut un major percentatge de vots.

    El límit d’accés al Parlament seria de 2% de vots del tot el cens electoral català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!