BONA VIDA

Jaume Fàbrega

11 de febrer de 2011
2 comentaris

pomes de relleno

Una de les receptes més curioses de la cuina catalana; antigament es feia també amb peres o préssecs.

 

POMES FARCIDES AMB CARN

Es tracta d’ una de les preparacions méS originals i antigues de la cuina
catalana, anomenat “relleno”, “pomes de relleno”, pomes amb tap o pomes
farcides. Es fan a l’ Empordà, al maresme (Arenys, Llavaneres…), al Vallès
(St. Celoni), etc.

Ingredients

8 pomes verd-donzella  

150 g de carn de vedella picada, sense nervis 

150 g de carn magra de porc  

1 ou 

pela de llimona ratllada 

canyella en pols

oli (uns   2 dl9

1 cullerada de

farina (uns   40 g)

sucre  (4 o 5 cullerades, uns 60 g

pela de llimona 

canyella en pols

½ canó de canyella

25 g d’ametlles torrades

2 ametllats

sal

Elaboració

Prepareu el farcit de els pomes barrejant la carn de vedella i la de porc
amb l’ou, la pela de llimona ratllada, la canyella en pols i una mica de sal.
Amb la punta d’un ganivet petit o emprant un buidador traieu el cor de les
pomes, sense pelar, per la part de la cua, mirant de fer-hi un bon forat sense
malmetre-les. Ompliu-les amb el farciment, que teniu preparat. Enfarineu-les,
sobretot la part del farcit que sobreïx i fregiu-les en  l’oli i el llard barrejats. Això es fa per
tal que es formi una petita crosta a la part del farcit  per evitar que salti, sense arribar, però, a
fregir les pomes; es pot prescindir d’aquesta operació, però és una precaució a
tenir en compte. Reserveu-les. Poseu de seguida una cassola de terrissa al foc
amb el sucre, la canyella de canó, la pela de llimona i una mica d’aigua,
deixant que s’elabori un caramel, que no agafi, però, un color gaire  fosc. Mulleu-ho amb una llossada d’aigua
calenta, desfeu-ho bé i poseu-hi les pomes. Tapeu la cassola i deixeu-ho coure
a poc a poc. A mitja cocció afegiu una picada feta amb les ametlles i les
galetes.Les pomes, a fi que quedin bé, necessiten fins a 4 hores o més de
cocció, això fa que la salsa es vagi reduint; potser caldrà afegir-hi alguna
llossada d’aigua.Es poden menjar tèbies o fredes.

Notes

Algunes persones fan la cocció d’aquestes pomes en tres o quatre temps, és
a dir, que després d’una hora de cocció es deixa reposar un parell d’hores i
seguidament es comença de nou la cocció, fent servir al tècnica de les
confitures i dels marrons glacés. El resultat és superb.

N’hi ha versions sense carn: el “tap” es fa amb galeta, massapà o fruits
secs picats, canyella,anissos picats, sucre, etc.

  1. My wife made this for a birthday dinner and it was fabulous and oh, so easy! She used pork flavored stove top stuffing and it was great. And she made her own apple pie filling because she had apples but the canned would have been fine! if you want a dish that is delicious but easy, this is it! | lead generation
  2. La bande son d’un film ou motion picture soundtrack en englais constitue sa partie sonore. De 1895 (date de la création du cinéma) à 1927, les films ne disposaient pas de bande son accompagnant l’image, il s’agissait de films muets. L’arrivée de la bande son a révolutionné la manière de concevoir le cinéma. L’ingénieur du son est devenu un technicien indispensable à la réalisation d’un film moderne.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!