BONA VIDA

Jaume Fàbrega

3 de juny de 2007
0 comentaris

GATROLOGIA.13/HISTÒRIA DE LA CUINA

Què menjaven els romans, sigui a Tàrraco o a Roma?. Quins aliments es produïen a la Catalunya romana?. Del famós pernil de Cerdanya a les ostres de Barcelona.

ALIMENTS DE L’ANTIGA ROMA  CATALUNYA

Ens centrarem en aliments romans però que es produïen a Hispania i en concret a la Tarraconense (equivalent, aproximadament, ala Catalunya actual).

Són citats el blat, del safrà, de la muria (mena de gàrum o salsa de peix), els pernils, les ostres i mol.luscs, l’oli

d’ oliva, els vins.

Es documenta, arqueològicament, l’ existència d’ indústries de salament (Platja d’ Aro, Roses, Avinyonet de Puigventós, etc.) i d’ intens comerç d’exportació de vi i altres productes (troballes als derelictes marins). A les vil.les romanes (antecedents de les masies) s’hi elaboraven tota mena de productes per al propi consum: vi, oli,vinagre, mel, formatges, embotits i pernils, peix salat o conservat en vinagre, etc.

OLI D’OLIVA.En parla Marcial en un epigrama, i diu que és millor que el de Toscana i Ístria. El mateix Apici esmenta l’oli procedent d’Hispània (I.V), que era tota

la Península Ibèrica i no correspon a l’ actual noció castellana d’ Espanya.

GÀRUM.Es parla del de Cartago Nova i Almuñécar. El poeta Ausoni (s. IV) escriu al seu fill i li regracia que li hagi tramès muria, el nom que donen els indígenes que no parlen llatí al gàrum

CONILL.Segons Plini el Vell, el nom d’ Hispània vé de conill (del púnic i-sepham-in), animal originat a

la Península. Càtul parla de la "cuniculosa Celtibèria", en un poema d’ un romà d’ origen hispà, Egnatius, insultat per l’estimada Lèsbia, que l’ acusa de rentar-se les dents amb orins. Algunes medalles d’ Adrià, bètic, porten un conill.

PERNIL I EMBOTITS."CERRETANA MIHI FIAT UEL MISSA LICEBIT/DE MENAPIS:LAUTI DE PETAOS NE UORENT"(que em serveixin pernil del país dels ceretans o que me n’ enviïn, tant se val, del país dels menapis; i que els golafres devorin la cuixa" (Marcial,Epigrames, llibre 13.54).En una tarifa de Dioclecià, hi apareix les pernae  cerretanae, pernils de Cerdanya. Tant Marcial com Juvenal parlen de la lucanica o llonganissa. També hi ha referències als productes ibèrics del porc  a l’ Expositio totius mundi i al Testamentum porcelli, textos llatins.

OSTRES. Estrabó, geògraf grec (va viatjar per les nostres costes el s. I aC) parla de les ostres de Barcelona i Tarragona, "una ciutat ben assortida de totes les coses necessàries", entre les quals s’ hi troben les conserves, els salsamenta  (peix salat) i els mol.luscs. Oribasi, metge grec, també parla de les ostres.

VINS.Plini el Vell, a Naturae historiarum XIV, VIII,71, posa en un mateix pla els vins balears, de Tarraco i bètics. Marcial parla de la qualitat dels vins de Tarragona (llibre XIII, epigrama CXVIII, diu que el vi de Tàrraco queda just per sota del de Campània:"TARRACO, CAMPANUM TANTUM CESSURA LYTATEU,/HAEC GENUIT TUSCIS AEMULA UINA CADIS" (Tàrraco, que només cedirà als vins de Campània, ha produït aquest vi rival del de les bótes d’ Etrúria").

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!