BONA VIDA

Jaume Fàbrega

11 de juny de 2010
1 comentari

DE SICÍLIA A MALTA

DE LES NOVEL.LES DE VÁZQUEZ MONTALBAN A LES D’ ANDREA CAMILLERI

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;}
@font-face
{font-family:Calibri;
panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:swiss;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
mso-bidi-font-size:11.0pt;
font-family:”Arial”,”sans-serif”;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:CA;
mso-fareast-language:EN-US;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
mso-ascii-font-family:Arial;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-hansi-font-family:Arial;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:70.85pt 3.0cm 70.85pt 3.0cm;
mso-header-margin:36.0pt;
mso-footer-margin:36.0pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

KAPUNATA

És una deliciosa guarnició de l ‘illa de
Malta, que vaig conèìxer per primer cop a casa del meu amic Desmon Atkins– els maltesos solen tenir
noms anglesos-. En realitat procedeix de la caponata
siciliana, ja que la cuina de Malta és un interessant melting pot (olla barrejada) entre elements mediterranis,
francesos, anglesos, sicilians i del Magrib, tot això afavorit per la seva
posició estratègica, ja que es troba al bell mig de la Mediterrània, entre
Gibraltar i Istanbul.

La kapunata,
per algun dels seus ingredients, s´assembla a la samfaina i altres guarnicions
afins d’ arreu de la Mediterrània, Sèrbia i Hongria.

La caponata siciliana és un dels plats que
menja Montalbano, el detectiu
sicilià d’ Andrea Camilleri,
inspirat en Vázquez Montalbán.

Inclou tàperes, un producte local,com altres
plats de la cuina siciliana o maltesa.

Ingredients

2 pebrots (verds o vermells)

2 alberginies

4 tomàquets grossos

1 ceba grossa

2 grans d’ all

I tasseta de cafè de tàperes

1 tasseta d’ olives negres sense pinyol

Ol d’ oliva

Sal, pebre

Orenga

Elaboració

Renteu les verdures (les albergínies, tallades
i pelades, es poden tenir un quart amb sal, per purgar-les) talleu-les a daus o
a tires d’ uns 3 o 4 cm i feu-les fregir en oli d’oliva. Poseu-ho els alls
picats. Saleu, empebreu, afeigu-hi l’ orenga i feu-ho confitar a foc lent una
mitja horeta. Afegiu-hi les olives, partides epr la meitat o laminades, i les
tàperes.

Notes

Es pot menjar freda o calenta. Es pot guardar
alguns dies a la nevera-

Hi ha qui hi posa altres ingredients, com api,
carbassó, alfàbrega,marduix.

Es pot emplatar d’ una forma atractiva,
emmotllant-la i decorant-la amb puré de tomàquet i anxoves. Se sol servir amb
peix fregit.

  1. …però l’albergínia s’ha de fregir a banda i deixar-la una estona damunt d’un paper absorbent  perqué perdi oli, s’ha d’afegir a l’últim minut. així queda sencera i no es desfá. De la manera que dius quedaria més aviat una samfaina. Nosaltres afegim una mica de vinagre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!