BONA VIDA

Jaume Fàbrega

7 de desembre de 2007
0 comentaris

CUINA, CRISTIANISME I ISLAM

Els sistemes totalitaris- i sobretot les religions, que ho poden esdevenir-, també ens volen controlar el que que mengem, què mengem i com mengem. Recomanació: llegiu el llibre d’ en Matthew Tree!

CUINA AMB PERMÍS RELIGIÓS: DEL PAPA A L´ISLAM
Un gènere força divertit de llibres de cuina són els destinats a la cuina “de vigília” o quaresmal. Tota una institució del Catolicisme, que li servia per fer diners (previ pagament de la Butlla) i que va tenir el seu punt àlgid durant el franquisme, el règim catòlic per excel.lència. Aquests llibres- alguns dels quals escrits per grans cuiners, com l´Ignasi Domènech- tenien la particularitat d’ exhibir en un  lloc ben visible- fins i tot a la portada- el censor eclesiàstic, ja que pel que sembla l’església els considerava matèria doctrinal. Però la paranoia franquisto-catòlica- que té elements de contacte amb el fonamentalisme islamista actual- arribava a exigir una operació prèvia de censura en l’ aparentment més innocent llibre de cuina. Es veu que les dues institucions bessones havien de tenir cura de la salut espiritual de les mestresses de casa, a les quals anaven adreçats aquests llibres. Així, una Enciclopedia de cocina publicada a Barcelona per l´editorial Gassó hermanos l´any 1962- i de la qual se’n continuaren fent edicions durant la dècada dels setanta-, signada per una tal Juana Oller “y un equipo de doce amas de casa” (senyores de bona família de les quals se’ ns en dóna els il.lustres cognoms), projectada per Joaquín Sanz-  professor de l’ Escuela de Arte Culinario de Madrid i xef del Castellana Hilton, redacció de Mª del Pilar Bueno, confecció i comprovació de les receptes d’ Àngeles Nadal i supervisió de textos i fórmules de Vicente Gardeñas, cap de cuina de l´Hotel Ritz de Barcelona, exhibeix també, en dos llocs molt visibles, un d’ ells al lloc d’ inici més important de l´obra, i després just al costat de l´autora, el concepte de “revisión religiosa por el Rdo. P. Ramón Castelltort Sch. P”. Malgrat aquest equip tan nombrós com galdós, les receptes- especialment les de cuina catalana, valenciana o balears- són inefables: “Ensalada al chato- sic– (Regional tarraconense”, amb carxofes, “Ensalada de toamte (Estilo catalán)” amanida amb vinagre(?), un “Cocido catalán” amb tomàquet i la pilota fregida o una “Paella especial valenciana” amb filets de porc, salsitxes, cansalada, congre, pèsols.Sortosament, ara tot això és el passat: a Occident hem conquistat el dret democràtic a tenir una societat laica, separada de al religió…O no?. Tornarem als terrors i controls de passat, amb l´ascens des l´islam i l’ íslamisme (que no són el mateix, però es toquen) amb el seu control religiós damunt de tota al societat- i que en la versió totalitària, a més, es vol imposar també als “gentils”, que soms nosaltres, el que creiem que la religió està molt bé, però a casa de cadascú.Si voleu saber-ne més, llegiu el darrer llibre d’ en Matthew Tree, La vida després de Déu”-  magnífic i recomanable- o el d’ Anne-Marie Delcamre, L´islam de les prohibicions, també un magnífic document, tot i que no s’ hi parla del menjar, que és un dels capítols extrems d’ algunes religions, sobretot de les “invasives”, com l´Islam (o com ho era el Cristianisme). En aquest blog hi tinc un article sobre les normes de Khomeini, el vi i la carn sodomitzada (sic).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!