
Sant Esteve, dia oficial dels Catalans al Món
Deixa un comentariQuè tenen en comú ciutats com Hong Kong, Helsinki, Istambul, Baltimore, Alger, Recife o Madrid? Segur que moltes coses, però una d’elles és el fet que catalans que hi viuen, entre moltes altres ciutats, es reuniren ahir per fraternitzar-se en la trobada anual de Catalans al Món. Aquesta és sempre una molt bona oportunitat, per a tothom que ho vulgui, refrescar la gola i parlar de curiositats amb un munt de gent que viu a llocs molt diversos del planeta (i a més, en català: tot un luxe avui en dia a la ciutat comptal!).
Catalans al Món és una xarxa de pàgines web, creades pel programador Sergi Marzabal, amb la fita de posar en contacte localment catalans a l’exterior i facilitar l’intercanvi d’informacions útils en ciutats de tot arreu. Actualment, Catalans al Món, o bé CATALANSALMON (salmó català, en anglès), disposa de 389 webs, una per cada ciutat, distribuides en 124 països dels 5 continents i més de 10.500 usuaris registrats.
La trobada de Catalans al Món l’organitza cada any el seu fundador amb l’ajut inestimable del seu lleial col·laborador, el periodista i escriptor JR Armadàs, per la vesprada de Sant Esteve a Barcelona, després que la parròquia ja tingui coll aball els canalons de la diada. Tradicionalment, el meeting point era el pub irlandès COLLINS, a la Sagrada Famíla. Enguany però, en JR aconseguí un local amb les canyes i copes a més bon preu: la sala del bar-restaurant HORIGINAL, a Ferlandina 29, davant del MACBA. Es dona el cas, doncs, que l’esdeveniment fou al barri del Raval, casualment, al mateix carrer i ben ben aprop de la seu de VilaWeb.
El punt àlgid de la trobada fou el sorteig de la segona panera mundial de Catalans al Món, muntada a partir de productes típics dels països on viuen els usuaris de les web i que permeté recaptar fons per l’associació. D’entre les viandes i licors diversos, el producte estrella d’enguany fou el Turko Baba, una mena de viagra otomà, fet de mel amb espècies, que segons ens explicà l’editor de Catalans a Istambul, no s’ha de prendre (a qui li faci falta!) abans de l’acte (ex-Ante), sin després (ex-Post), com a reconstituient del to vital.
Es pot considerar que Catalans al Món és la punta de llança més visible de la nova fornada de catalans abocats a l’exterior, amb la crisi i la globalització, i que configuren la Causa Catalana 2.0 com diu en Sergi. Contrasta, generacionalment, amb els emigrats d’unes dècades enrere i que formaren els casals catalans en les ciutats amb major concentració d’ex-pats (potser a aquests si que els hi faria més servei el Turko Baba!). En aquest sentit, és interessant notar que la xarxa de catalans al món és molt més capil·laritzada i permet posar en contacte virtualment catalans que resideixen en indrets força insòlits del planeta, on la presència de conterranis és més escadussera.
A la reunió, els organitzadors explicaren la tasca duta a terme al 2014: un total de 53 noves webs al món i 1.600 nous usuaris. A més, s’encetà el projecte PADRINS AL MÓN que té per objectiu posar en contacte directe a catalans que marxen a viure a l’estranger amb d’altres amb anys d’experiència, per tal de transmetre informació més profunda i detallada del destí. Al 2014 també es creà la web VULL VOTAR, que serví per orientar a molts catans a l’exterior sobre com poder votar al 9N.
Recentment, Catalans al Món es consitituí com a ens associatiu (sense necessitat que els usuaris em siguin socis, ep!). Per tal d’ajudar a mantenir el projecte, han decidit instaurar el 26 de desembre, el DIA DE CATALANS AL MÓN, com a reclam per a encetar la CAMPANYA DE DONACIONS. Com explica en Sergi Marzabal, “CATALANSALMON és una iniciativa privada que es fa sense publicitat i sense subvencions, només a partir de la voluntat i la feina de molta gent, però també hi ha despeses que s’han de pagar; dominis i servidors principalment”.