EL VILANOVÍ

Un espai personal d'informació i reflexió

Arxiu de la categoria: Política local

Paradoxes electorals: JxCat baixa però té la clau de l’Alcaldia de Vilanova i la Geltrú

Per Guillem Mercader – Ja ho vam dir en aquest bloc. El PSC i ERC arribaven molt empatats a les eleccions. Qualsevol dels dos podia guanyar, i la moneda s’ha decantat per només 66 vots de diferència a favor dels socialistes. Una victòria, però, que potser no serà suficient perquè Juan Luis Ruiz assoleixi l’Alcaldia. Tot dependrà de si ERC aconsegueix sumar 13 vots per a la seva candidata, Olga Arnau, i desbancar així la llista més votada. Si no és capaç de fer-ho, quedaria proclamada la llista més votada, és a dir, la dels socialistes.

En les primeres declaracions i gestos públics, s’ha vist Olga Arnau convençuda d’aconseguir l’Alcaldia. Fins i tot s’han publicat imatges dels representants d’ERC, Capgirem-CUP i Som VNG felicitant-se i celebrant conjuntament els resultats, com aquestes significatives imatges de la seu de l’Agrupació de Balls Populars, on ERC seguia la nit electoral, difoses per Eix Diari:

El problema és que ERC, Capgirem-CUP i Som VNG no sumen la majoria suficient per desbancar el PSC. Necessiten a JxCat. La formació de Carles Puigdemont, tot i la important patacada (dels 6 regidors de l’antiga CiU han passat a 3), té la clau de l’Alcaldia. I és de preveure que voldran entrar al govern municipal. De fet, sempre han apostat per una candidatura conjunta de l’independentisme i fins i tot estaven disposats a cedir el número 1 d’aquesta hipotètica llista. Però aquest dilluns no semblaven gaire contents per les imatges vistes diumenge:

L’independentisme suma, però caldrà veure com es resolen les contradiccions entre les tres forces. La CUP sempre ha mantingut que no pactarà amb els partits que han governat la ciutat ininterrompudament des de 1979 (PSC i CiU). Però, d’altra banda, tota la seva campanya s’ha centrat a arribar al govern municipal. Què passarà amb temes on hi ha discrepàncies entre les tres formacions independentistes, com l’Eixample Nord o la política comercial? Ho sabrem en les pròximes setmanes. Els ajuntaments es constitueixen el pròxim dissabte 15 de juny.

Altres inputs d’aquestes eleccions són el creixement moderat de C’s, que passa de dos a tres regidors; el manteniment de Som VNG-Podem, que conserva els seus dos representants, i el fracàs de Vilanova en Comú, que disputava aquest espai a Som i que no ha arribat al 5% necessari per obtenir representació; i la desaparició del PP de l’Ajuntament vilanoví. Altres formacions com les dels regidors no adscrits Carmen Reina  i Francis Álvarez (tots dos ex-C’s) s’han quedat encara més lluny d’entrar a l’Ajuntament, com era de preveure.

Resultats electorals a Vilanova i la Geltrú: cliqueu aquí.

D’altra banda, al conjunt del Garraf els  lideratges forts han obtingut el suport de la ciutadania. A Sant Pere de Ribes, la socialista Abigail Garrido s’ha imposat clarament i recupera la majoria absoluta per al PSC. A Canyelles, Rosa Huguet (Junts) obté ni més ni menys que 10 dels 11 regidors municipals. A Cubelles, l’alcaldessa Rosa Fonoll (Unitat Cubellenca) guanya clarament, tot i  que sense majoria absoluta. I a Olivella, Marta Verdejo (PSC) també es fa amb la majoria absoluta. Quatre dones alcaldesses que revalidaran el seu càrrec. (

A Sitges, la cosa és més complicada, ja que ERC ha guanyat les eleccions amb 4 regidors, els mateixos que ha obtingut Junts x Cat. Tot sembla apuntar a un pacte de govern entre aquestes dues formacions, però hauran de negociar amb algunes de les altres set candidatures que han obtingut representació en un ajuntament encara més fragmentat que el del 2015, on ja hi havia vuit formacions.

 

Tretze candidatures, tretze, a Vilanova, incloent l’UCIN d’Álvarez, Solucions (escissió del PP) i Vox

Per Guillem Mercader – Les previsions s’han superat. Si fa unes setmanes vaticinàvem fins a 11 candidatures municipals a Vilanova i la Geltrú, la realitat ha sobrepassat les expectatives i finalment són 13, sí, 13, les llistes que concorren a les eleccions del pròxim 26 de maig a la capital del Garraf. Ja es preveia, però s’ha confirmat: Francis Álvarez (exPP i exC’S, avui regidor no adscrit), encapçala la candidatura de la Unión de Ciudadanos Independientes (UCIN), partit situat al cantell de l’extrema dreta i que té implantació a diverses comunitats autònomes espanyoles, com Aragó, Castella i Lleó, La Rioja, Madrid i Castella-La Manxa. En aquesta última comunitat té un acord amb UPYD. Però no serà l’única candidatura d’aquest espectre ideològic extrem, perquè també es confirma la presentació a Vilanova de Vox, llista encapçalada per Jaume Torres Dolz. Les úniques referències que n’hem trobat a la xarxa són la seva inclusió a les llistes de Plataforma x Catalunya de Viladecans el 2011 i la participació en una empresa amb seu a Barcelona.

Però el mon de l’unionisme encara va més dividit enguany. A les conegudes candidatures de Ciutadans (Erika Quintero), Partit Popular (Carlos Remacha) i Ciutadania Activa (Carmen Reina, exC’s i avui regidora no adscrita) s’afegeix la de Solucions – El Partit de Tots, una escissió del PP liderada des de Sitges per l’antic president comarcal i regidor sitgetà dels populars, Ferran Llombart. Aquesta formació es presenta a Vilanova, Sitges, Sant Pere de Ribes i Canyelles. El cap de llista de Vilanova és Gerardo Fernández Guardia, vinculat a empreses del món de la construcció i l’hostaleria. En el número 2 hi figura Miquel Gatell i Carbó.

Per la seva banda, el PSC, de la mà de Juan Luis Ruiz, busca obtenir uns bons resultats aprofitant la popularitat del seu cap de llista i amb una candidatura molt continuista, on els cinc primers llocs estan ocupats per regidors i regidores actuals: a banda de Ruiz, Teresa Llorens, Gerard Llobet, Gisela Vargas i Miguel Ángel Iglesias.

En l’àmbit independentista, no hi ha hagut sorpreses i es presenten tres candidatures: Junts per Catalunya (Blanca Albà), Capgirem Vilanova i la Geltrú – CUP (Marta Jofra) i ERC (Olga Arnau).

El món dels comuns torna a estar dividit a la capital del Garraf, com ja va passar fa quatre anys. Som VNG, que agrupa militants de Podem però també independents i altres formacions com EUiA, estarà encapçalat per l’actual regidor Enver Aznar. I l’altra candidatura és Vilanova en Comú, que opta a obtenir representació. Està encapçalada per Gener Barjola, d’ICV (vegeu foto). Tots dos sectors dels comuns van iniciar un procés per anar plegats a les eleccions, però les negociacions no van fructificar, entre acusacions mútues de manipulació i anhels de protagonisme.  Vilanova en Comú tindrà a favor seu la marca, mentre que Som VNG podrà capitalitzar la seva presència a l’Ajuntament (va obtenir dos regidors el 2015).

Completa el panorama electoral local la candidatura de Convergents. La formació liderada a escala nacional per l’exconseller Germà Gordó està encapçalada a Vilanova per Esteve Bagué, mentre que en el número tres hi figura Àngel Giménez, líder de la comunitat gitana vilanovina.

Totes les candidatures del partit judicial de Vilanova i la Geltrú (que inclou el Garraf més Castellet i la Gornal i Olesa de Bonesvalls) han estat publicades aquest dimecres al Butlletí Oficial de la Província. Ara queden només quatre setmanes i  mitja per a les eleccions municipals. Abans, aquest diumenge, unes eleccions al Congrés que alguns voldran llegir en clau municipal, tot i que això sempre resulta perillós.