Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

9 de setembre de 2013
0 comentaris

Sensacions amb Alfred Bosch a Campredó

Foto
Comptar amb la presència del novel·lista, historiador i polític Alfred Bosch com a conferenciant de la Diada nacional a Campredó era tot un repte per als companys i per a les companyes de Soldevila, així com tot un orgull. Personalment he seguit la trajectòria literària de Bosch des de fa molts anys, a partir de la seua novel·la L’Atles furtiu (1998), guanyadora del premi Sant Jordi, i posteriorment amb la seua trilogia 1714  i L’Avi, dedicada a la figura del president Francesc Macià. Durant la temporada passada del meu programa radiofònic Lletres Ebrenques, vaig tenir l’oportunitat d’entrevistar-lo i parlar amb ell abastament sobre literatura. Ahir va estar veritablement esplèndid, davant d’un públic expectant el qual va entusiasmar d’allò més amb un missatge contundent i clarificador: no hi ha cap altra via que no sigui la independència.
L’acte de la diada a Campredó, al Casal Francesc Llop, va començar amb un emotiu homenatge als Països Catalans. Sota el so de la Moixaranga, interpretada pel dolçainer de la Vall d’Uixó Pere Garcia i el tabaler campredonenc Robert Tajada.  El nostre artista de capçalera, German Machí i Castells, va elaborar un mapa dels Països Catalans, mentre diversos xiquets i xiquetes van anar col·locant els diversos territoris: País Valencià, Catalunya nord, Aran, Andorra, Franja de Ponent, Carxe, l’Alguer, illes Balears i Pitiüses i República catalana. Vam dedicar l’acte a la comunitat educativa de les illes Balears i Pitiüses, que estan sofrint les conseqüències d’un govern cavernícola, espanyolista i genocida lingüístic. També vam recordar els catalans i les catalanes que ens han deixat durant el darrer any, amb un especial record pel cineasta Bigas Luna, el futbolista Antoni Ramallets i el novel·lista perpinyanenc Jordi Carbonell. 
El president de Soldevila i regidor d’ERC Damià Grau va presentar la figura d’Alfred Bosch, i va remarcar que va ser un dels impulsors de Barcelona decideix, de les consultes, el veritable embrió de tot l’entramat sobiranista actual. El dolçainer Pere Garcia va ser l’encarregat de llegir el text d’homenatge a la figura de Josep Oliver de Boteller, comte de Campredó, històric personatge que va morir en la defensa de Barcelona quatre dies després del fatídic 11 de setembre de 1714.
Conjuntament amb el jove amic Ferran Miquel Benaiges (militant d’Arran Maulets, músic i llicenciat en filologia catalana per la URV), vam realitzar el recital poètic, acompanyat amb el so del violoncel, en què homenatjàrem la figura d’Espriu i de Rosselló Pòrcel, en el centenari dels seus naixements, i vaig recitar dos poemes de Lluís Llach: país petit i viatge a Ítaka, ben significatius tots dos i amb gran missatge.
Amb el so del violoncel, cantàrem Els Segadors. Posteriorment vaig explicar al nombrós públic assistent els actes d’aquesta setmana en què participa Soldevila de manera activa: Marxa de torxes per la independència a la veïna ciutat ede Tortosa dimarts 10 de setembre des del Castell de la suda, a les 20.30 hores; i Sopar Estellés, a l’ermita del Remei d’Alcanar, dissabte 14 de setembre a les 21.30 hores. Vaig fer cinc cèntims de tot l’entramat de la via catalana per al grup de Campredó. Superarem els tres-cents participants!!! Ha estat un èxit fragrant de convocatòria per part de l’ANC, i un gran esforç de coordinació per part de Soldevila, que hem aconseguit que gairebé tot el teixit associatiu campredonenc ens acompanyi en aquest moment històric. Sortirem plegats a les 14.10 des de la plaça Mn. Tomàs Cardona.
El brindis final per la independència, sota les paraules magnífiques i encoratjadores d’Alfred Bosch, va causar entusiasme. Regust a cava i ressò de les paraules de Bosch: Visca Catalunya lliure, Visca els Països Catalans lliures, visca la terra i Visca Campredó independent… ben significatiu.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!