Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

18 de maig de 2007
Sense categoria
0 comentaris

El programa “Lletres ebrenques” d’Antena Caro Roquetes

El dia 9 de febrer vàrem endegar amb il·lusió les emissions del programa "Lletres ebrenques" a Antena Caro Roquetes. El director de l’emissora, Paco Tafalla, em va convidar a fer un programa que homenatgés els nostres escriptors, que fos actiu i dinàmic amb la intenció d’esdevenir una plataforma de difusió de la feina realitzada pels nostres soferts escriptors i escriptores, els quals fan la seva feina des de la perifèria de la perifèria. Ja portem, doncs, tres mesos de funcionament, i ens hem de sentir molt satisfets per l’excel·lent acceptació que hem tingut entre el col·lectiu lletrat ebrenc.

Hem emés ja 15 programes, en els quals hem parlat abastament del fet literari local de determinades poblacions de l’Ebre i el Maestrat: Amposta, Flix, Campredó, Xerta, Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Jesús, Rossell, el Perelló i Benassal. Hem comptat amb la participació directa d’escriptors de gran vàlua: ela narradors Jesús M. Tibau, Francesca Aliern, Andreu Carranza, Esteve Martin; els poetes Albert Guiu, Emili Bonet i Tomàs Camacho; el lingüista Miquel Àngel Pradilla; els estudiosos de la nostra llengua i cultura, Òscar Pérez i Eva Castellanos; els periodistes Gustau Moreno i Oriol Gracià; l’editor i il·lustrador Àlex Ferrer; i també els polítics: Ricard Forés (ERC) i Dolors Queralt (CiU, i regidora de cultura de l’EMD de Jesús).

Aquest any 2007, en què commemorem el naixement del centenari de dos il·lustres escriptors: Artur Bladé i Joan Cid, veritable any de reivindicació de la literatura ebrenca de l’exili, vàrem tenir la possibilitat d’emetre dos emotius programes en els dies en els quals es complia aquest centenar aniversari, 2 de març i 2 d’abril respectivament.

El darrer programa va ser veritablement innovador. Vàrem retre un sentit homenatge al poeta Mn. Joaquim Garcia Girona (Benassal 1967 – Baeza 1928), autor de "Vocabulari del Maestrat" i de Seidia (1920), la gran epopeia del poble valencià. Vàrem comptar amb la presència de l’estudiós Òscar Pérez, natural d’Eslida (Plana Baixa), el qual ens va escriure per al programa una mena d’entrevista al capellà-poeta, la veu del qual va interpretar l’amic i gran escriptor prioratí, Jesús M. Tibau. La implicació dels nostres convidats en els quefers del programa és essencial per a la nostra tasca i ens dóna les forces necessàries per tirar endavant.

El proper programa (dimecres fins que es realitzin les eleccions) farem cinc cèntims de la tasca literària del Matarranya, i comptarem amb les intervencions de l’escriptor Lluís Rajadell i del llibreter Octavi Serret (revolucionari literari), tots dos fills de Val-de-roures.

I en les properes setmanes ens esperen homenatges literaris a poblacions nostres com Alcalà de Xivert (Baix Maestrat) i Móra d’Ebre (seu de la  fira del llibre ebrenc), també a les revistes tortosines i novament als literats centenaris d’enguany. Serà el torn de parlar amb impulsors de les lletres ebrenques com: el morenc Albert Pujol, el gaspatxer Joan Vicent Sanz, el tortosí Adrià Chavarria i els jesusencs Vicent Pellicer i Cinta Arasa.

Llarga vida a les nostres lletres ebrenques i catalanes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!