ELS TEMPLERS A GELIDA I LES GUNYOLES

Deixa un comentari

El papa Urbà II predicà la primera croada amb el propòsit aparent de recuperar la tomba de Jesucrist, però en realitat les croades responien a la intenció del Papa d’esdevenir el màxim dirigent d’una cristiandat feudal. La mateixa lluita que es dirigia contra els musulmans també va ser dirigida contra els pagans dels països bàltics, els jueus, els càtars, o els territoris de Al-Andalus a la península Ibèrica. Segons Joan Fuguet (Els templers guerrers de Déu) una conseqüència de les croades fou l’aparició d’una nova cavalleria: els ordres religiosomilitars, el paradigma dels quals fou l’ordre del Temple.

L’Ordre del Temple va ser creada a Jerusalem (1120) amb el nom de “Milícia del Temple de Salomó”. L’organització de l’ordre fou jeràrquica com correspon al concepte feudal. El vèrtex de la piràmide era a Jerusalem, les províncies constituïen el segon grau de l’organització, i la darrera estructura organitzativa era la comanda o convent on residien els frares de l’Ordre per controlar de prop el patrimoni.

En una època primerenca de la implantació i expansió del Temple a Catalunya, al barri del Puig, al lloc conegut com cal Duran de Gelida, on encara es conserva l’església de la Magdalena –que podria tractar-se de la capella del convent- hi hagué la comanda de la Joncosa (Junchusam). La primera notícia del lloc es troba en una donació al Temple del mas de Sant Pere (1142). “Els senyors de la milícia i els batlles el tindran i l’explotaran, donant de cens per la Quaresma, al cap de juny, una mitgera d’oli a l’església de St. Pere de Gelida

La Joncosa era una comanda pobra, de caire estrictament rural, amb població disseminada, ocupava una gran extensió del terme de Gelida. Aproximadament estava delimitada al nord pel torrent de Vallbardina i el riu Anoia, al sud pels termes de Subirats i Cervelló, a l’est per l’esmentat torrent de Vallbardina i el Montcau (del massís del Garraf), a l’oest pel terme de Subirats.

A les Gunyoles hi hagué un altra establiment templer interrelacionat amb el de la Joncosa, que consistia en unes quantes possessions al terme d’Avinyonet. Segons Miret i Sans la primera casa documentada és la de les Gunyoles, però, més tard, la casa de la Joncosa esdevingué la casa principal de la regió penedesenca i les Gunyoles passà a dependre’n com sots comanda.  El pas de la primacia de les Gunyoles a la Joncosa es devia realitzar quan es documenta per primer cop un comanador de la Joncosa (1202).  El convent de la Joncosa, en alguns períodes -1246 a 1250 i de 1254 a 1258- fou titularitat del comanador de Palau Solità (Comanda de Palau del Vallès).

L’orde del Temple fou suprimit (1307) pel papa Climent V i els seus béns passaren a l’orde de l’Hospital de Sant Joan, les Gunyoles es convertiren  novament en cap de la ex-comanda del Penedès. Excepcionalment la casa de la Joncosa no fou transferida a l’Hospital, els béns de la comanda passaren a mans reials.

Publicat a El 3 de vuit (14-09-12)

 

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 14 de setembre de 2012 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.