Del Sud

Crònica d'un llibre

18 de juliol de 2009
4 comentaris

Cròniques del Nord (i VI): Descobrint Girona i Figueres

Creuar el país de sud a nord o a l’inrevés sempre et dóna la possibilitat de descobrir indrets nous, especials, i de conéixer noves ciutats que et fan sentir més estima encara per la Terra. En el nostre camí entre València i Bao, vam tindre l’oportunitat de descobrir Figueres i Girona, dos ciutats on no hi havíem estat mai i de les quals, senzillament, ens hi hem enamorat.

A l’anada, vam decidir aturar-nos a Figueres, a la comarca de l’Alt Empordà, un municipi a tocar de La Jonquera i, per tant, molt a prop de les zones sota dominació francesa. El principal atractiu d’aquesta ciutat és la seua consagració total i absoluta a Salvador Dalí, un dels pintors catalans més destacats de tots els temps la petjada del qual se sent a tots els racons i carrers de Figueres.

Així, entre imatges i edificis impossibles, farcits de formes surreals i molt potents a nivell visual, vam buscar la Creperia Bretona per fer-nos un bon dinar i agafar forces de cara al cap de setmana a Bao, a la Catalunya del Nord. També vam tindre temps per passar per la Llibreria Surrealista, tafanejar entre els mil records allà presents i, fins i tot, comprar un magnífic llibre sobre la correspondència entre Dalí i J. V. Foix, un dels poetes més originals i agosarats de la història de la Literatura Catalana.

A la tornada, el lloc per parar i fer un bon àpat per agafar forces va ser Girona. Cap dels tres integrants de l’expedició valenciana hi havíem estat i la ciutat ens va sorprendre moltíssim per la seua gran bellesa i, sobretot, per la seua pau; era un diumenge per la vesprada i no se sentia ni una ànima, tot estava en calma, i només una immensa tronada, amb calabruix inclós, va trencar aquesta imatge pausada de l’única capital catalana que ens restava per descobrir.

Nosaltres, que som uns enamorats de València, tot i que a voltes és una nòvia un xic infidel, ens vam rendir als encants de Girona, als carrerons de la jueria i del centre històric, al fascinant barri de la Universitat i, com no, a l’ús quasi sistemàtic del català que ens va fer sentir, per un moment, que vivíem a un país normal. Decididament, si els vents ens porten algun dia lluny de València, Girona pot ser un port més que desitjable per anar a parar.

Aquestes van ser les nostres experiències principatines del cap de setmana. Dos nous municipis que unim a la llista de llocs del nord que hem tingut el plaer de visitar gràcies a la nostra petita aventura literària, com Montblanc, Artesa de Segre, Barcelona, Vilanova i la Geltrú o Sallent.

(A la imatge, l’espectacular edifici del Museu Dalí, a Figueres; si clickeu baix, veureu una panoràmica preciosa de Girona.)

  1. Si torneu a Girona, o a Celrà (a 12 Km.) per presentar el vostre llibre, per exemple, no dubteu a contactar amb mi. Per aquí es desconeix tant València … i anar-hi fa mitja por… a veure què ens trobarem… els valencians són una mica rars. això és el que pensa la gent. L’any passat a Celrà va tocar en Miquel Gil i vaig flipar …
    Ja ho sabeu… M’ofereixo a fer de guia.

  2. Sé el per què per a tu no vivim en un “país normal”. Sempre eixes frases “puya” per a donar a entendre que tot, des de un menjar fins un viatge pel melic del “pseudopaís” català gira alrededor de l’enfermitza ideologia nacionalista. L’objectiu l’hem de portar a tots els àmbits de la nostra vida. No?.

    Vivim en un país, Espanya, més que normal. Sols els nacionalistes el volen fer “anormal”. A nosaltres els espanyols ens ha costat molt trobar la llibertat, després de tants anys d’oscurantisme, i nacionalistes com Franco -fa uns anys- i nacionalistes perifèrics ara, ens han volgut i volen trencar la pau dels valencians, dels catalans… dels espanyols en general.
    Però la normalitat està constituida a Espanya, un lloc on la nostra cultura es respectada, on jo puc parlar un dels nostres dos idiomes (valencià i castellà) i on cap nacionalista ens va a imposar mai els seus deliris d’arrels autoritàries, insolidàries i feixistes (com han demostrar altres nacionalismes més lllunyans com l’alemà als anys 30…)
    Vivim a un país normal. I Dalí, un dels pintors espanyols més importants del segle XX, ho sabia. Per això mai pergué el temps en temes nazionalistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!