Casal Despertaferro!

Lluitant des de 1991 per les llibertats nacionals i socials del nostre país des d'una òptica de ciutat.

14 d'octubre de 2013
0 comentaris

Pel Correllengua, torna la glosa i el Cant Improvisat a la Taverna Despertaferro

Ja van unes quantes edicions de sopars amb cant improvisat, i és que entre tots lie hem anat agafant el  gustet a això de menjar, beure i cantar. I és que ja diuen que el poble que canta mai no mor! 🙂

Aquest dissabte, després del partit del Barça, et convidem que vinguis a la Taverna Despertaferro al primer acte emmarcat dins del Correllengua 2013 a Reus (en breu publicarem tot el cartell d’activitats): Sopar de cant imprvisat. Comptarem com en altres ocasions dels virtuosos/es “Cor de Carxofa“, que trencaran el gel mentre la resta dels mortals anem entrant en matèria.

Cal fer reserva pel sopar, que val 14€, a la mateixa Taverna. El tiquet inclou menú de 2 plats, vi, postre i ratafia. A banda del bon sarau que muntarem!

Serà molt divertit. No t’ho perdis!! 

GLOSA O CANT IMPROVISAT

La glosa, o cant improvisat és el gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia.

El cant improvisat és l’art d’improvisar versos rimats sobre una melodia determinada i forma part de la cultura popular oral catalana. Les cançons improvisades són composicions poètiques en què cadascuna de les estrofes acaba amb un vers o grup de versos que tothom coneix. N’hi ha de diverses: garrotins, nyacres, perdiuetes, corrandes, jotes, albades,… cadascuna d’elles amb la seva melodia i sobre una estructura de versos ben determinada.

El cant improvisat es formula com un diàleg entre improvisadors. L’enginy del glosador, però, no es mesura només en l’estructura formal de la composició sinó també en el contingut de la resposta, que necessàriament ha de ser ràpida, enginyosa, i escaient a l’envit del contrari.

La cançó improvisada és una modalitat de cant popular que havia desaparegut en molts indrets però que durant la darrera dècada ha viscut una embranzida potent i actualitzada per acomplir la mateixa funció de sempre, sigui quina sigui la melodia que la suporta: ser un vehicle de comunicació d’enorme eficàcia expressiva

Les corrandes osonenques, les nyacres empordaneses, el cant d’estil valencià, la glosa mallorquina o menorquina, el garrotín lleidatà, les jotes de l’Ebre… són diferents melodies que serveixen per a cantar, de manera improvisada amb una lletra en vers, que ha de mantenir la mètrica i la rima que la tonada exigeix. El cant esdevé així una forma d’expressió que transmet sentiments i crítiques, que diverteix i provoca.

Més enllà de les actuacions programades, el cant comença a ser una pràctica cada cop més habitual en acabar una menjada col·lectiva. La cançó improvisada és una modalitat de cant que havia desaparegut en molts indrets del nostre país, tot i que en altres s’ha conservat amb major o menor força: els glosadors de les Illes, les rondalles de les Terres de l’Ebre, els cantadors del País Valencià, entre altres, en són exemples. Les corrandes —amb les seves diverses tonades: els garrotins, les jotes, les nyacres, el cant d’estil o les gloses— són diferents variants de cant improvisat, amb una lletra en vers que ha de mantenir la mètrica i la rima que la tonada exigeix.

FERRIOL MACIP

El convidat d’aquesta cantada és Ferriol Macip, periodista, traductor, glosador, músic i grafista. Professor de llengua i cultura occitanes i d’esperanto. Ha estat col·laborador del setmanari La Setmana (1995-1996), coredactor de Freqüències, revista de llengües i pobles(1992-1993), Kataluna Esperantisto, llengua internacional i drets lingüístics(2004-2010) de la que n’és grafista i també ho és del magazine internacional en esperanto Monato. Glosador, fa cançó improvisada amb Cor de Carxofa havent guanyat dos anys el títol de Rei de les Nyacres a la Trobada de Cantadors d’Espolla.

 Recull de vídeos sobre el cant improvisat:

 Webgrafia:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!