Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

22 d'abril de 2014
0 comentaris

Un conveni laboral del segle XIV. La Seca de la Vila d’Esglésies.

Els nostres reis allà on conquerien establien una fàbrica de moneda que dugués arreu el seu nom i efígie. Lleis, exèrcit i moneda eren la prova ostensible que aquella terra era terra catalana i que el seu rei era rei català.

Poc temps després que el castell d’Esglésies, a la Vila d’Esglésies, fos conquerit per les forces de l’infant Alfons, fill del rei Jaume II, i tota l’illa de Sardenya, la segona més gran de la Mediterrània, fos patrimoni de la Corona, el rei ordenà que s’establís a Vila d’Esglésies una seca que encunyés la moneda en i amb el seu nom.

El rei atorgà als treballadors de la seca un tractament i privilegis especials  
instaurant-hi un sistema laboral participatiu, paternalista, cooperatiu i amb  prestacions universals de jubilació i malaltia.

Els obrers de la seca eren especialistes en la fabricació de moneda, treballaven amb els materials elementals, sorra, argila, aigua, i làmines de plata i or, les eines eren els forns, martells, gresols, encunys, balances i escarpes…
La seca era un món tancat, endògen i familiar per precaució i per necessitat, tots els que hi treballaven eren parents, només hi eren acceptats  fills i néts sempre que fossin veïns d’Esglésies i vassalls del rei i qualsevulla excepció d’aquesta regla havia d’ésser aprovada pel total dels obrers. Quan un d’ells moria, per malaltia o per accident, es guardava el dia de dol aturant la feina, els companys vetllaven el difunt i l’enterraven.

La feina era dura, l’ambient feixuc i procliu a baralles i disputes entre els treballadors; ho sabem per la diligència reial en establir sancions, suspensió temporal i multes, acordades pels mateixos obrers per a determinades actituds pertorbadores, com:
La sanció per a injúries o pegar amb la mà a un company era 10 dies de suspensió temporal del treball i una multa de10 sous.
Donar una puntada de peu o pegar amb els punys era castigat amb 10 dies de suspensió i 20 sous de multa.
Estirar els cabells o llençar l’adversari a terra era sancionat amb 20 dies de suspensió i 10 sous de multa.
Si hi havia una baralla  a ganivetades amb resultat de sang, 40 dies de suspensió i 20 sous de multa era el càstig.
I si un treballador resultava mort en una disputa era el rei qui feia justícia.

Els obrers de la seca tenien concedit el dret de vaga, amb la preceptiva autorització reial. I d’altra banda els falsificadors o els que cometien adulteri amb la dona d’un company eren expulsats del treball i de la societat de la vila. 

Els treballadors de la fàbrica de moneda tenien el privilegi de gaudir de prestacions socials econòmiques que els asseguraven el mateix salari quan es trobaven malalts o quan eren ja vells per a seguir-hi treballant. La prestació provenia d’una tresoreria formada per aportacions econòmiques provinents de les multes i d’altres fonts.

 
La tenebrosa Edat Mitjana?… La seca de Vila d’Esglésies de l’illa sarda fou creada pels volts de l’any 1325 per un rei català. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!