Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

26 de juny de 2014
0 comentaris

“Le poulet à la d’Albufera”

Louis Gabriel Suchet, fill d’un industrial de la seda a Lió, fou un dels militars artífexs de les grans victòries de Napoleó i, en especial,  de les obtingudes per l’exèrcit francès a Aragó, Catalunya i València. Fou Suchet qui protagonitzà les campanyes victorioses de Saragossa, Lleida, Tarragona, Barcelona, Tortosa … qui ocupà la muntanya de Montserrat i va fer incendiar el monestir, el que consternà els catalans i fou ell qui obtingué una important victòria sobre espanyols i anglesos a València, una plaça de tan gran valor estratègic que el feu mereixedor als ulls de l’Emperador d’ésser nomenat duc de l’Albufera.

Suchet, mariscal de França, comandant en cap de l’exèrcit de Catalunya i Aragó, governador de Catalunya i duc de l’Albufera es convertí en un home adulat fins i tot pel celebèrrim cuiner, “rei dels chefs i chef dels reis”, Antonin Carême, instaurador de l’alta cuina francesa, que creà en el seu honor diversos plats, de què el més famós fou “le poulet à la d’Albufera”.

El pollastre a l’Albufera és un plat grandiosament calòric i de gloriosa fama internacional: la seva recepta antiga de fa dos-cents anys ens explica que  desossat el pollastre i farcit d’arròs, tòfones i foie-gras , es cobreix amb una salsa fina de pebrots, brou de vedella i crema i s’enforna. 

Suchet, el primer duc d’Albufera, és un dels grans homes de França mereixedor de tenir esculpit el seu nom a l’Arc del Triomf de París, però el magnífic pollastre farcit sorgit de la imaginació d’un cuiner excepcional ha  superat la seva fama i ha expandit pel món el nom del bellíssim llac valencià, Al-Buhayra, “el petit mar” que Jaume I volgué fos patrimoni de la Corona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!