Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Montcada Transparència – Xerrada Informativa al 20-F

Deixa un comentari

Hem sabut que Montcada Transparència està preparant una xerrada per a fer balanç i detallar el seu treball de pressió per a que la vida pública a Montcada i Reixac esdevingui més dinàmica i oberta. Es tracta d’un grup de treball assembleari, apartidista i que vol promoure la cultura de la transparència, la participació i el debat públic en aquest municipi del Vallès Occidental. El col·lectiu creà un blog per a que ciutadans i entitats sapiguen més sobre el tema i puguin adherirse a un manifest per a alliberar els pressupostos municipals, reclamant el dret a poder disposar-ne en format electronic gratuit, complert i treballable (obert).

La xerrada es realitzarà el proper 20 de febrer, a les 19h, al Casal popular El Brot (Ctra. Vella 52) i comptarà amb la participació de membres del OCM Sabadell. De fet, una de les estratègies inmediates de Montada Transparència és constituir-se properament en un OCM.

OBSERVATORIS CIUTADANS MUNICIPALS (OCM)

Els Observatoris Ciutadans Municipals (OCM) són un instrument prometedor de control extern de les institucions polítiques. Es tracta d’una iniciativa molt recent, creada des de i per a la ciutadania, que mira de treure el màxim rendiment al dret de presentar instàncies als poders públics, amb vista a pressionar als ajuntaments per més transparència i millor rendició de comptes.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Política el 7 de febrer de 2015 per gerardviadersauret

La Generalitat prepara les colònies d’estiu 2015 per a patufets residents a l’exterior

Deixa un comentari

Repliquem l’apunt del blog Patufets al Món sobre les primeres passes que la Generalitat de Catalunya està fent per a planejar la realització de colònies d’estiu per infants i joves catalans residents a l’exterior per a que puguin aprendre el català. La cosa és que la Generalitat vol saber la demanda realment existent, pel que demana un feed-back de les famílies interessades fins al 16 de març del 2015.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Llengua el 5 de febrer de 2015 per gerardviadersauret

Ramón de Baños, un català pioner en la història del cinema al Brasil

Deixa un comentari

Avui que tant ens hem fet tant ressò dels premis Gaudí, aprofitem per rememorar la carrera pionera d’un cineasta català al Brasil, fa tot just poc més d’un segle. Es tracta de Ramon de Baños, nascut a Barcelona al 1890 i que defallí a la mateixa ciutat comtal al 1980. Baños, que  fou director, guionista, operador de càmera, fotògraf, creador d’efectes especials i pioner del cinema català, juntament amb el seu germà Ricard de Baños (1882-1939), aconseguí rodar algunes de les produccions espanyoles més importants del cinema mut.

Gràcies a l’èxit d’aquests primers documentals, el 1911 fou cridat a treballar al Brasil, contractat per un important empresari que li encarregà tot un seguit de films industrials i turístics. L’article publicat per la professora Palmira González López, a la Revista del Departament d’Història de l’Art de l’UAB, al 1986, explica l’aventura del Brasil. El cineasta tingué una forta activitat cinematogràfica a la ciutat amazònica de Belém do Pará, on hi visqué entre el 1911 i el 1913 i deixà una forta empremta amb el seu treball pioner. Podeu baixar-vos el pdf a la web raco.cat o aquí mateix: (més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema el 2 de febrer de 2015 per gerardviadersauret