Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

La XPCAT signa conveni de cooperació al sud del Brasil

Deixa un comentari

A l’espai VilaWeb d’avui ha parlat l’escriptor Enric Larreula, aprofitant l’avinentesa de la reedició de la seva novel·la de ficció “Terres Verges”, que tracta sobre les desventures d’una família anarquista al sud del Brasil, al primer terç del segle XX (vegeu l’entrevista de Vilaweb). Avui precisament, però, hem pogut saber que altres catalans, menys revolucionaris però més inovadors, han tingut millor fortuna al mateix indret. I és que l’Estat de Santa Catarina (equivalent a una Comunitat Autònoma), de la mateixa regió del Brasil, ha establert un acord de cooperació amb la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT).

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Economia el 27 de gener de 2015 per gerardviadersauret

Pot exisitir una Catalunya al Brasil?

Deixa un comentari

Aquest dimarts dia 27 Enric Larreula parlarà a l’Espai VilaWeb del seu llibre ‘Terres verges‘. L’acte és públic, obert a tothom i començarà a les 19.30.

“Pot existir Catalunya lluny de Catalunya?”

‘Terres verges’ explica la història d’una família de Barcelona que durant el cop d’estat de Primo de Rivera el 1923 decideix fugir al Brasil a fundar una Nova Catalunya. A través de la mirada del fill petit, Terres verges viu la utopia de construir una Catalunya fora de l’opressió de l’estat i fundada a partir de bases anarquistes i internacionalistes. Però l’arribada d’Azaña a la presidència de la República espanyola el febrer de 1936 i les dificultats per tirar endavant aquesta aventura al Brasil, decideix fer tornar la família a Catalunya. Una decisió cabdal i difícil en un moment convuls a Espanya on en qualsevol moment, la història pot tornar-se en contra una altra vegada.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura el 26 de gener de 2015 per gerardviadersauret

Badada diplomàtica d’Espanya amb el Brasil

Deixa un comentari

Hem pogut saber per la premsa oficial que Espanya va estar representada només pel seu ambaixador en la cerimònia de possessió del segon mandat de Dilma Rousseff a la presidència del Brasil. Doncs en la data de l’esdeveniment, dia 1 de gener, totes les autoritats espanyoles havien programat vacances nadalenques.

La  cosa no trascendiria, segurament, si no fos perquè aquesta ha sigut la delegació espanyola de nivell més baix en la possessió d’un president iberoamericà en els últims anys, tot i tractar-se d’un gegant com el Brasil. En un irònic article d’opinió publicat ahir (El acento), El País es lamentava de l’error diplomàtic que suposa l’episodi, donada la “vocació iberoamericana” d’Espanya en l’escenari geopolític. Deia el subtítol “Lamentable infrarrepresentación de España en la toma de posesión de Dilma Roussef” [amb una f (sic)], una mena d’error que hom no pot permetre’s, donats els temps de crisi que corren (sic sic!).

Segons notícia apareguda al passat 30 de desembre en l’edició web per al Brasil d’aquest diari, fonts de la Moncloa justificaren l’inusual menyspreu diplomàtic amb el fet que la cerimonia ocorregué en una data inoportuna, i en el fet que es tractés d’una re-elecció en lloc d’un primer mandat. En la traducció lliure (del portuguès) llegim:

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en General el 5 de gener de 2015 per gerardviadersauret

Rousseff promet apretar-se el cinturó sense abaixar-se els pantalons

Deixa un comentari

Si voleu saber com estan les coses pel Brasil, us recomando de llegir l’article d’avui a El Periódico, signat per Eduardo Sotos des de Rio de Janeiro, que es centra en el primer discurs de Dilma Rousseff en el seu nou mandat:

El PERIÓDICO: Rousseff anuncia ajustos que no afectaran programes socials

Aqui en teniu un bon tast. No té desperdici:

 (…)

Amb un creixement de tot just el 0,3% el 2014, estrangulada per una inflació del 6,5% i esquitxada per continus escàndols de corrupció, la setena economia mundial es prepara per a un 2015 en el qual els temuts ajustos econòmics faran la seva inevitable aparició. «Demostrarem que es poden fer ajustos en l’economia sense posar en compromís els programes i els avenços socials que van sorprendre el món», va declarar amb la seva fermesa habitual la presidenta, que, una vegada més, va recordar que durant els últims 12 anys els governs del PT van treure 36 milions de persones de la misèria.

Però a aquestes altures ja són pocs els que es conformen amb el que Rousseff va qualificar com «la primera generació al Brasil que no ha conegut la gana». Els brasilers volen, abans que res, mantenir el nivell de vida aconseguit al llarg de l’última dècada. Conscient d’això, Rousseff, de 67 anys, va dedicar gran part del seu discurs de 40 minuts a justificar les reformes que el seu nou ministre d’Hisenda, el neoliberal Joaquim Levy, aplicarà a partir de demà.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Política el 2 de gener de 2015 per gerardviadersauret

Del BrasiL al RavaL – Informe anual 2014 (WordPress)

Deixa un comentari

Des de que Vilaweb va migrar els seus blogs a la plataforma WordPress, al 18 de juliol del 2014, és possible un seguiment més detallat de les estadístiques de visites. Aquí teniu una rendició de comptes particular del nostre bloc que l’eina de WordPress possibilita:

http://jetpack.me/annual-report/71608073/2014/

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Altres el 1 de gener de 2015 per gerardviadersauret