Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Montcada Transparència – Xerrada Informativa al 20-F

Deixa un comentari

Hem sabut que Montcada Transparència està preparant una xerrada per a fer balanç i detallar el seu treball de pressió per a que la vida pública a Montcada i Reixac esdevingui més dinàmica i oberta. Es tracta d’un grup de treball assembleari, apartidista i que vol promoure la cultura de la transparència, la participació i el debat públic en aquest municipi del Vallès Occidental. El col·lectiu creà un blog per a que ciutadans i entitats sapiguen més sobre el tema i puguin adherirse a un manifest per a alliberar els pressupostos municipals, reclamant el dret a poder disposar-ne en format electronic gratuit, complert i treballable (obert).

La xerrada es realitzarà el proper 20 de febrer, a les 19h, al Casal popular El Brot (Ctra. Vella 52) i comptarà amb la participació de membres del OCM Sabadell. De fet, una de les estratègies inmediates de Montada Transparència és constituir-se properament en un OCM.

OBSERVATORIS CIUTADANS MUNICIPALS (OCM)

Els Observatoris Ciutadans Municipals (OCM) són un instrument prometedor de control extern de les institucions polítiques. Es tracta d’una iniciativa molt recent, creada des de i per a la ciutadania, que mira de treure el màxim rendiment al dret de presentar instàncies als poders públics, amb vista a pressionar als ajuntaments per més transparència i millor rendició de comptes.

Mitjançant una eina web de codi lliure creada expressament, els OCM busquen impulsar les auditories ciutadanes municipals. Amb això, els ciutadans tenen l’oportunitat que les seves instàncies, consultes i queixes presentades a l’administració es facin públiques i siguin més fàcils de difondre a les xarxes i compartir amb altres conciutadans. A més, cas no hi hagi cap resposta municipal, el software permet que quedi públicament reflectida la derivació de la consulta a altres agències (Sindic de Greuges, Sindicatura de Comptes, contenciós administratiu amb l’Ajuntament, etc.). Amb això, els OCM pretenen fomentar la transparència i el control democràtic des de la base, especialment en temes pressupostaris i en tot el que té a veure amb el deute públic.

L’eina web dels OCM també permet oferir i detallar els pressupostos del municipi, facilitant la seva comprensió, així com la realització d’objeccions o preguntes obertes i directes a l’administració de qualsevol partida pressupostària. Amb això, s’aconsegueix que hi hagi més persones informades de la gestió que fa l’ajuntament dels recursos públics.

El projecte de creació dels OCMs nasqué de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), que, al seu torn, prové de la mobilització de ciutadans diversos al 15M i d’ONGs que treballaven el deute dels països del Sud. La PACD treballa des de nodes autogestionats coordinats a nivell estatal per a denunciar el deute il·legítim i té vincles a nivell internacional amb la International Citizen Audit Network (ICAN).

Però més que una eina web, els OCMs són grups de persones del mateix municipi dedicades a fomentar la transparència i la participació a la seva localitat. El seu propòsit és facilitar el sorgiment d’organitzacions ciutadanes que participin en el control de la gestió dels organismes públics, començant pels més propers i a l’abast de tothom: els ajuntaments.

I és que els OCM parteixen del principi que un conjunt de ciutadans mobilitzats, en xarxa, aconseguiran millors resultats col·lectivament que per separat i aïlladament. Abans, les consultes i queixes que es realitzaven en els ajuntaments es quedaven habitualment en un calaix o una bústia de correu electrònic i sense resposta.

El principal benefici dels OCM és que centralitzen la informació que està dispersa en diferents webs que depenen d’ajuntaments, organismes autònoms, sindicatura de comptes, etc. i la fan assequible i comprensible a la ciutadania. La seva presència contribueix a fer pressió a l’administració local i millori la informació pública que ofereix a través dels seus mitjans (butlletins, webs, etc).

La realitat mostra la importància del control extern, doncs els organismes oficials encarregats de controlar la gestió de les administracions públiques, no són completament independents. Amb els OCM, en canvi, la ciutadania adquireix un paper protagonista i esdevé l’auditora del seu propi ajuntament, en agència d’inspecció i acció ciutadana amb vocació de funcionar sempre com a contrapoder.

Actualment hi ha OCMs en 28 municipis a tot l’estat, la majoria d’ells (15) a Catalunya. La principal població que compta amb un OCM és Barcelona. El seu web ofereix gran quantitat de dades molt detallades com el total de deute previst, les despeses econòmiques, el total d’inversions per districte o bé els ingressos orgànics.

LLISTAT DE LINKS D’OBSERVATORIS CIUDADANS MUNICIPALS A CATALUNYA

http://ocmcastelldefels.cat
http://ocmgirona.cat
http://ocmterrassa.org
http://ocmsabadell.cat
http://moiadeute.org/ocm
http://www.ocm-despi.cat
http://www.ocmhostalric.cat/
http://www.observatorillucmajor.org
http://ocampins.cat
http://ocmcambrils.cat
http://ocmbarcelona.cat
http://lesfranquesesimagina.org/ocm
http://ocmtarragona.cat
http://ocmtiana.org
http://ocmlleida.cat/app

Llista disponible a: www.ocax.net/network

Aquesta entrada s'ha publicat en Política el 7 de febrer de 2015 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.