Actualitat sobre ENGINYERS BCN i l'enginyeria

Articles relacionats amb el Col·legi i l'enginyeria

Dues oportunitats i una amenaça

0
Publicat el 10 de juny de 2014

En la fase de diagnosi del Pla Estratègic que estem elaborant, s’han detectat diverses oportunitats i amenaces. Sembla ser que hi ha consens en tothom que ha participat en l’anàlisi DAFO, alhora de considerar que tant les noves titulacions de grau en enginyeria de l’àmbit industrial i la nova legislació catalana, ens van a favor; i que la llei estatal de Serveis i Col·legis Professionals, ens pot anar en contra. Queda clar que els nous graus d’enginyeria, que segons la propera Resolució del Departament d’Economia i Coneixement s’equipararan clarament a la professió regulada d’Enginyer Tècnic Industrial, han de col·legiar-se en els nostres, de Col·legis. Per tant, tenim una clara oportunitat de captar els nous titulats que surtin de les escoles, que no podem deixar passar. Ara bé, hem de ser conscients que els temps canvien i que la percepció que les noves generacions tenen dels Col·legis, segurament no és la mateixa de la de fa uns anys. Així doncs, cal esmerçar esforços per entendre quines són les necessitats i les motivacions que els han de dur a col·legiar-se. Tot un repte.

D’altra banda, està a punt de sortir la nova llei de la Generalitat de l’exercici de les professions titulades i els Col·legis professionals, en la qual com a Col·legi hem participat activament en la seva confecció, a través de la Taula Lletrada de la Intercol·legial. Cal dir que, segons els esborranys que hem vist, el govern català continua considerant els Col·legis i els Consells de Col·legis com a corporacions de dret públic, i, per tant, reconeix la seva importància quantitativa i qualitativa en bé dels professionals i de la societat. Hem de tenir en compte que el sector dels serveis professionals a Catalunya genera al voltant del nou per cent del PIB; representa el sis per cent de l’ocupació total i més del trenta per cent del lloc de treball dels titulats universitaris. La llei també es reafirma en que la relació amb els “Consejos Generales” ha de ser a partir d’un acord voluntari de col·laboració i cooperació.

No obstant això, tenim l’amenaça a sobre de la llei estatal de Serveis i Col·legis Professionals, que de moment no se’n sap res de quan sortirà. Vagi per endavant que el nostre Consell de Col·legis va presentat un extens document d’al·legacions, on, entre altres coses, es posa de manifest la vulneració de les competències exclusives de la Generalitat, ja que la llei executa de forma desmesurada la legislació bàsica estatal. Estem, doncs, davant d’una llei recentralitzadora, uniformitzadora i fortament intervencionista. Amb l’excusa de la directiva europea de serveis s’ha anat molt més enllà per intervenir en qüestions que haurien de continuar sent competència dels Col·legis.  Si volem que la societat continuí gaudint d’uns bons nivells de seguretat i protecció en l’àmbit de les actuacions professionals, els Col·legis han de seguir exercint la seva funció reguladora i de control, sempre dintre d’uns límits raonables. La desregulació gairebé total que la llei pregona és senzillament un disbarat. Per tant, continuem treballant en les oportunitats i esperem que l’amenaça decaigui.  

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari