Actualitat sobre ENGINYERS BCN i l'enginyeria

Articles relacionats amb el Col·legi i l'enginyeria

Nou curs, nova legalitat?

1
El setembre és l’inici de curs escolar però també d’altres cursos. Nosaltres, la Junta de Govern, també iniciem un nou curs com a responsables de portar endavant el Col·legi. Vam prendre possessió dels càrrecs tot just el 21 de juny i, amb l’agost pel mig, es pot dir que quan de veritat comencem el mandat és a partir d’aquest mes de setembre. Amb tot, els dies transcorreguts els hem aprofitat per situar-nos, per informar-nos, i n’hem tret una conclusió: la realitat és sempre més complexa del que hom s’imagina. La gestió del dia a dia del Col·legi no és gens fàcil i absorbeix una quantitat de temps i esforços considerable. Un Col·legi professional no és ni una empresa ni un estament oficial. Aquesta característica demana un model de governança específic que cal saber aplicar. Altrament, la professió està immersa en un entramat de lleis i normatives que obliga els nostres serveis tècnics i jurídics a treballar amb eficàcia per poder garantir el seu exercici amb normalitat.

Però no obstant això, com a Junta no volem renunciar als nostres projectes, a les nostres il·lusions. Partim d’un feina feta durant anys que ha portat el Col·legi a poder encarar el futur amb certa confiança. Ara bé, els temps van canviant i ens porten a nous escenaris que caldrà gestionar amb intel·ligència i decisió. Sense anar més lluny, la llei de Serveis i Col·legis Professionals pot ser una espasa de Dàmocles si s’acaba aprovant amb el redactat inicial del PP. Podríem dir que, amb l’excusa de la Directiva de Serveis, el govern central vol desarticular els col·legis tal i com els entenem avui. Sembla ser que li fa nosa la nostra independència dels poders públics, la nostra solvència econòmica, la nostra capacitat d’influència en la societat.

En definitiva, sembla que als actual mandataris espanyols els molesti la nostra existència. Doncs no els ho posarem fàcil. Els serveis jurídics del Col·legi han elaborat un extens document d’al·legacions a la llei, que es presentarà en nom del Consell de Col·legis. D’altra banda, el conseller de justícia Germà Gordó vol plantar cara. Així ens ho va fer saber en la trobada de degans que va tenir lloc el 31 de juliol passat. Considera que la llei envaeix competències de la Generalitat i que, com no podia ser d’altra manera, té un fort esperit centralista. Per tant, si no volem perdre allò que tenim, si volem mantenir els serveis necessaris perquè els col·legiats puguin desenvolupar la professió en condicions, si volem ser una garantia de seguretat per la societat, hem de continuar amb les estructures i les competències actuals. Si la legalitat de l’Estat espanyol ens va en contra, potser ha arribat el moment d’acollir-nos només a la legalitat catalana i deixar de perdre el temps batallant contra legalitats hòstils i llunyanes. En continuem parlant.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari