Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

CINTES BRASILERES SOBRE INDIGENISME A LA 1ª MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ DE SANT FELIU DEL LLOBREGAT

Deixa un comentari

Els antropòlegs, aventurers i demés amants de la realitat indígena brasilera tingueren una cita, aquest cap de setmana, a casa nostra .  I és que a la 1ª mostra de cinema llatinoamericà, realitzada a Sant Feliu de Llobregat, s’hi van poder veure dues cintes sobre aquesta temàtica.

Concretament, la nit dedicada al Brasil, divendres 29 de març ,s’obrí, amb el curtmetratge “La batalla por el Xingú” (VO subtitulada en castellà), dirigida per Iara Lee al 2010. La cinta mostra, en 12 minuts, el conflicte d’interessos entre els més de 10 mil indígenes que viuen al riu Xingú i el govern brasiler, disposat a contruir-hi la tercera major represa hidroelètrica del món.  El mega-projecte hidrològic, destinat a desenvolupar econòmicament la regió i assegurar la sobirania energètica del Brasil, amenaça, però, en destruir la biodiversitat de la conca del riu Xingu i privar els indígenes dels seus drets a un futur sostenible.

Precisament, la segona cinta exposada a la nit: la pel.lícula Xingú. La misión al Amazonas” (també VO subtitulada en castellà) mostra la construccuó del Parc del Xingú, la reserva indígena més important del Brasil. Dirigida per Cao Hamburguer, la pel.lícula, de gairebé 2 hores, s’ estrenà al 2012 al Brasil i arriba, ara, dos anys més tard a les Espanyes. (més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema el 30 de març de 2014 per gerardviadersauret

CASALDÀLIGA DECLARA COM A TESTIMONI A LA COMISSÃO NACIONAL DA VERDADE

Deixa un comentari

Arran de l´estrena a TV3 de la minisérie sobre la lluita del Bisbe Casaldàliga al Brasil a favor dels camperols i els indígenes al Brasil, el blog de Vilaweb “Els papers de Santa Maria de Nassiu (País Valencià) s´ha tornat a fer ressò de la notícia que el bisbe Pere hauria declarat com a testimoni davant els investigadors que treballen per a la CNV (Comissió Nacional de la Veritat).

Segons el blog valencià, el bisbe de São Felix do Araguaia fou víctima del període dictatorial. “Va viure a la seua pell la persecució i la tortura, i fins i tot la mort, li van matar un estret col.laborador. Encara que ja té 85 anys i una delicada salut, ha volgut prestar declaració per ajudar a aclarir aquells temps de foscor en les terres dels indígenes del Brasil, als quals i a les quals fa ser un far de referència”.


Encara d´acord amb el blog, Pere Casaldàliga “va rebre els investigadors, i els va explicar el paper de l’Església durant la dictadura i el suport que va prestar als camperols i indígenes. Els moments més difícils per a ell foren entre el 1971 i el 1976, anys en què va patir diverses amenaces de mort. El seu testimoni va ser escoltat pels investigador de la CNV, Anivaldo Padilha Luci Buff, Jorge Atilio Iulianelli i Daniel Lerner”.

(més…)

Aquesta entrada s'ha publicat en Història el 30 de març de 2014 per gerardviadersauret