Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

CASALDÀLIGA DECLARA COM A TESTIMONI A LA COMISSÃO NACIONAL DA VERDADE

Deixa un comentari

Arran de l´estrena a TV3 de la minisérie sobre la lluita del Bisbe Casaldàliga al Brasil a favor dels camperols i els indígenes al Brasil, el blog de Vilaweb “Els papers de Santa Maria de Nassiu (País Valencià) s´ha tornat a fer ressò de la notícia que el bisbe Pere hauria declarat com a testimoni davant els investigadors que treballen per a la CNV (Comissió Nacional de la Veritat).

Segons el blog valencià, el bisbe de São Felix do Araguaia fou víctima del període dictatorial. “Va viure a la seua pell la persecució i la tortura, i fins i tot la mort, li van matar un estret col.laborador. Encara que ja té 85 anys i una delicada salut, ha volgut prestar declaració per ajudar a aclarir aquells temps de foscor en les terres dels indígenes del Brasil, als quals i a les quals fa ser un far de referència”.


Encara d´acord amb el blog, Pere Casaldàliga “va rebre els investigadors, i els va explicar el paper de l’Església durant la dictadura i el suport que va prestar als camperols i indígenes. Els moments més difícils per a ell foren entre el 1971 i el 1976, anys en què va patir diverses amenaces de mort. El seu testimoni va ser escoltat pels investigador de la CNV, Anivaldo Padilha Luci Buff, Jorge Atilio Iulianelli i Daniel Lerner”.

COMISSÃO NACIONAL DA VERDADE

Al 2012, el govern del Brasil designà un grup de juristes i professors per a integrar la denominada Comissão Nacional da Verdade (CNV). Aquesta comissió té per objectiu realitzar investigacions sobre diversos crims comesos per l’Estat brasiler entre els anys 1937 i 1985, període que abarca diversos règims polítics, amb interès especial pels crims comesos durant la dictadura militar del 1964 al 1985.

Les principals accions de la CNV es centren en la consulta a una série d’arxius mantinguts fins ara en sigil, així com cridar a deposar persones involucrades en aquests incidents d’abus de poder, sigui com a víctimes, testimonis, o perpetradors.

La CNV, però, no té poders per a realitzar processos criminals contra les persones que comprovadament varen cometre alguna mena de crim en nom de l’Estat. El principal obstacle es troba en la llei de l’Amnistia, publicada al 1979, en plena dictadura militar, que concedí perdó tant als militars com als militants d’esquerra. Segons algunes estimatives preliminars, la CNV haurà d’investigar entorn de mil crims comesos en aquesta època, entre presons, tortures i morts.

CASALDÀLIGA I LA DICTADURA MILITAR

De fet, la informació sobre el testimoni de Casaldàliga a la CNV ja fou avançada a inicis de febrer en un altre post del mateix blogen el qual s´explicava més detalladament com el bisbe de Balsareny (Bages) fou víctima del govern dictatorial al Brasil.

“Pere Casaldàliga va ser un dels fundadors de la teologia de l’alliberament. El 1970 va ser nomenat bisbe de São Félix do Araguaia pel papa Pau VI. Al Brasil, juntament amb el bisbe Thomas Baldwin, va fundar el Consell Indígena (CIMI ) i la Comissió Pastoral de la Terra (CPT). Amenaçat i perseguit Els moments més difícils de Casaldàliga van ser entre el 1971 i el 1976 . Va patir diverses amenaces de mort. I el 1976 van assassinar el pare Juan Bosco Burnier, poc després de ser torturat al costat de Casaldàliga, quan estaven defensant dues dones camperoles a Ribeirão Cascalheira. Fins ara, el bisbe ha estat amenaçat pels que van envair terres dels indis Xavante (Marãiwatsédé). La dictadura el va intentar expulsar en 7 ocasions amb acusacions diverses. Arran de la seva tasca pastoral en defensa dels pobles indígenes i del dret a la terra dels indis, el bisbe va ser detingut sense motius, a casa seva i a l’església, i va ser colpejat i amenaçat de mort en diverses ocasions. La seva figura va ser el gran opositor a l’expansió de la frontera agrícola cap al nord fins als límits de l’Amazònia. Ell diu que la pitjor herència de la dictadura és el clima de por que encara plana sobre el poble d’Araguaia. De fet, encara l’any passat, Casaldàliga va rebre amenaces de mort enmig d’un clima de violència que va rebrotar per la sentència definitiva que respectava el retorn del poble Xavante de Marãiwatsédé”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Història el 30 de març de 2014 per gerardviadersauret

  1. Li remeto dos enllaços amb la intenció d’augmentar la informació (en cap cas, no hi ha cap intenció de crítica al bisbe Casaldaliga i la seva pastoral).

    historiacritica.uniandes.edu.co/view.php/368/index.php?id=368

    Un resum de l’anterior enllaç: “En los últimos treinta años, la Iglesia católica brasileña y, particularmente su conferencia episcopal (CNBB), ha conocido una evolución espectacular. Durante este periodo, pueden identificarse tres fases. Hasta la mitad de los anos 50 predomina un inmovilismo conservador. Luego, hasta 1964, surge una voluntad de reformismo social en el agro. Finalmente, después de una breve fase de aprobación de la “revolución redentora” dirigida por los militares, en 1964 la iglesia católica se transforma en un actor prominente del combate democrático. Este artículo pretende analizar estas fases sucesivas”. És un estudi anomenat “Dios contra Cesar o las metamorfosis del catolisismo Brasileño bajo el régimen militar (1964 – 1985)”, publicat a la revista Història Crítica de la Universidad de los Andes.

    L’altre enllaç és del CMI (Consell Mundial d’Esglésies), una organització ecumènica, que sota el títol “El CMI restituye a Brasil documentos sobre abusos cometidos por la dictadura militar” exposa que “en 1979, durante la brutal dictadura que vivió el país a lo largo de dos décadas, trabajadores de las iglesias brasileñas y abogados disidentes hallaron una laguna jurídica en el sistema legal que les permitió recabar pruebas de atrocidades y otros abusos cometidos por el régimen militar”:

    http://www.oikoumene.org/es/press-centre/news/el-cmi-restituye-a-brasil-documentos-sobre-abusos-cometidos-por-la-dictadura-militar

    Atentament, i bona setmana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.