Homenatge a Catalunya: lectura obligada, de nou

Igual és perquè sóc una persona tipus “vas mig ple” però m’he frustrat bastant aquest matí escoltant el programa “El perquè de tot plegat” de RAC1, en el que el Jordi Basté ha entrevistat als líders dels partits que no han firmat el pacte per la consulta. He quedat estorada mentre els d’ICV i PSC han dit que sí, sí, estan d’accord amb el dret de decidir, i se suposa almenys en el cas de la Camats, en la independència mateixa, però han omplert les seves aportacions amb crítiques sobre les formes, la manera en que es va arribar al pacte, el fet de que era pacte entre ERC i CiU només, i mil coses més supernegatives. Parlen d’exclusió, fins i tot, quan és evident que qui han exclós són ells a si mateixos, a l’hora de rebutjar qualsevol negociació amb el govern i amb ERC. Fins i tot el Carod Rovira hi ha ficat cullerada. Però què més volen aquesta gent?

I m’ha fet recordar molt a Homenatge a Catalunya, de George Orwell, del que segur que coneixeu la història millor que jo. Però si no, ja és hora de que el torneu a llegir. Orwell explica en detall com els Republicans Catalans es van dividir en grups cada vegada més petits, amb unes exigències de puresa i de formes tan bèsties que ningú mai no es podia cumplir, fins al punt de matar-se mútuament fins estar esclafats pels franquistes.

Estem (m’incloc!) més a prop que MAI. Igual el camí i fins i tot el resultat no seràn perfectes, però ostres, és un començament. Si no comencem per algun costat, no arribarem enlloc. Hem de mantenir la confiança, fins i tot la fe, i sobre tot la generositat als altres. Ens hem d’escoltar. Ens hem de creure. No deixem perdre aquesta oportunitat.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari